Kerap kentut Semasa Menstruasi, Adakah Biasa?

Jakarta - Adakah anda lebih kerap membuang gas atau kentut ketika anda sedang haid? Sekiranya demikian, adakah keadaan ini normal? Sesungguhnya, keadaan ini tidak berlaku pada setiap wanita. Walaupun begitu, ternyata kerap kentut semasa haid adalah keadaan biasa.

Baca juga: Masalah haid yang tidak dapat diabaikan

Dr. Jennifer Ashton, pakar obstetrik di California, mendedahkan bahawa kerap kentut semasa haid boleh disebabkan oleh dua perkara, iaitu struktur anatomi badan seseorang dan keadaan hormon yang cenderung berubah-ubah atau berubah. Jadi, apa penyebabnya?

Struktur Anatomi Badan

Dilaporkan dari Kesihatan wanita Peningkatan frekuensi gas atau kentut semasa haid boleh disebabkan oleh struktur anatomi badan. Beberapa pakar kesihatan berpendapat bahawa kontraksi rahim dapat membuat usus terus bergerak, yang akhirnya menyebabkan perut menjadi kembung. Keadaan ini disebabkan oleh kedudukan rahim di hadapan usus dan usus besar.

Akibatnya, perut menyimpan lebih banyak gas, jadi wajar jika anda kerap kentut. Namun, anda perlu memperhatikan bahawa ketut tidak boleh dipegang, kerana gas juga merupakan bahan buangan yang tidak diperlukan oleh badan. Memegang kentut hanya membuat perut anda kembung, jadi anda terdedah kepada selsema.

Baca juga: Kitaran haid wanita normal untuk usia

Perubahan Hormon

Dilaporkan dari Garis Kesihatan Perubahan hormon boleh menyebabkan anda kentut lebih kerap ketika hendak menjalani kitaran haid atau semasa menjalani kitaran haid. Hormon estrogen memainkan peranan penting dalam tempoh awal kitaran haid hingga ovulasi.

Manakala hormon progesteron berperanan setelah tempoh ovulasi berakhir. Semasa haid, perubahan kedua-dua hormon ini menyebabkan emosi menjadi tidak stabil. Hormon ini juga mempengaruhi saluran gastrointestinal sistem pencernaan.

Saluran gastrointestinal juga dihubungkan secara langsung dengan hormon progesteron, yang menjadikan usus terdedah kepada kekejangan. Inilah sebabnya mengapa terdapat beberapa wanita yang mengalami cirit-birit semasa haid kerana perubahan tahap progesteron di dalam badan mereka.

Walau bagaimanapun, apabila hormon ini melonggarkan otot licin dalam usus, anda boleh mengalami sembelit. Ini menyebabkan gas mudah terkumpul, sehingga perut mudah kembung. Inilah yang membuat anda sering kentut.

Cegah kentut yang berlebihan semasa haid

Walaupun agak normal, kentut yang kerap semasa haid bagi sesetengah wanita cenderung menjengkelkan. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu risau, berikut adalah cara untuk mengurangkannya:

  • Tingkatkan pengambilan cecair yang diperlukan dalam badan setiap hari;
  • Makan perlahan-lahan;
  • Lakukan senaman ringan untuk mengurangkan penumpukan gas di perut;
  • Elakkan memakan makanan bergas, seperti roti atau bawang;
  • Tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan probiotik, seperti yogurt;
  • Elakkan makan makanan yang mengandungi gas.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Menstruasi Tidak Normal yang Perlu Anda Perhatikan

Selalunya kentut semasa haid tidak berbahaya. Namun, jika anda menjengkelkan, cubalah beberapa cara di atas untuk mengurangkannya. Sekiranya anda mengalami simptom lain semasa haid, tanyakan terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut .

Melalui aplikasi tersebut, anda boleh bercakap terus dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Doktor akan membantu anda mendapatkan penyelesaian kesihatan terbaik. Anda juga boleh melakukan pemeriksaan makmal tanpa perlu keluar dari rumah melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ya, Akhirnya Tiba masanya untuk Bercakap Tentang Period Farts

Kesihatan wanita. Diperoleh pada tahun 2020. Mengapa Anda Lebih Kentut Pada Tempoh Anda