Anak-anak diam ketika diajak bercakap, mengapa?

Jakarta - Melihat perkembangan dan pertumbuhan bayi adalah impian setiap ibu bapa. Namun, pernahkah anda merasakan bahawa anak anda berkembang agak lewat berbanding rakan sebaya?

Salah satu gangguan yang sering diadukan dan berlaku semasa perkembangan kanak-kanak adalah masalah komunikasi, misalnya diam ketika diajak bercakap. Biasanya ini ditandai dengan sikap anak yang tidak berpusing ketika dipanggil, tidak peduli, dan cenderung tidak bertindak balas terhadap percakapan. Ini boleh menjadi gejala kelewatan pertuturan aka lambat bercakap dengan anak-anak.

Ucapan lewat biasanya disedari oleh ibu bapa, kerana mereka melihat perkembangan anak-anak yang ketinggalan. Walaupun setiap anak memiliki kecepatan pertumbuhan dan perkembangan yang berbeda, perlu ada "had" bagi orang tua. Maksudnya, bapa dan ibu mesti tahu sehingga usia berapa anak tidak boleh dibiarkan sama sekali. Kerana, ucapan lewat juga boleh menjadi gejala autisme dan jika ini berlaku maka rawatan perubatan mesti segera diberikan.

(Baca juga: Kenali ciri autisme pada kanak-kanak seawal mungkin)

Salah satu kaedah terbaik untuk mengenal pasti masalah yang berlaku pada kanak-kanak adalah dengan menetapkan "sasaran". Sebagai contoh, ibu melihat pada usia satu tahun, anak sekurang-kurangnya dapat mengucapkan satu perkataan. Kemampuan ini semestinya akan berkembang seiring berjalannya waktu dan usia si Kecil. Ibu harus berwaspada jika anak tidak mengalami tahap ini, bahkan tidak menunjukkan kemahiran berbahasa setelah memasuki usia dua tahun.

Menyedari Kelewatan Pertuturan pada Kanak-kanak dan Cara Mencegahnya

Mengetahui punca kelewatan pertuturan pada kanak-kanak seawal mungkin dapat mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. Mengetahui punca kelewatan pertuturan akan membantu ibu bapa untuk memutuskan rawatan atau terapi yang diperlukan oleh anak.

Secara amnya, kelewatan pertuturan pada kanak-kanak paling kerap berlaku kerana gangguan pertuturan dan bahasa. Sebab-sebab kelewatan pertuturan adalah luas dan banyak. Masalah ini juga terdiri daripada beberapa keadaan, mulai dari gangguan ringan, sederhana, hingga gangguan teruk. Bermula dari masalah komunikasi yang boleh diperbaiki hingga yang sukar untuk diselesaikan.

Kelewatan pertuturan ringan biasanya berlaku hanya kerana ketidakfungsian fungsi pertuturan pada kanak-kanak. Biasanya keadaan ini akan bertambah baik apabila anak mula memasuki usia dua tahun. Keadaan ini biasanya juga tidak mempunyai gejala selain kesukaran untuk bercakap. Ini bermaksud bahawa fungsi organ dan deria lain pada kanak-kanak adalah normal, seperti pendengaran yang baik.

Walau bagaimanapun, terdapat juga masalah pertuturan pada kanak-kanak yang berlaku kerana masalah pendengaran. Itu adalah ketika fungsi pendengaran si kecil anda tidak optimum dan menyukarkan untuk menerima dan memahami apa yang diperkatakan. Untuk mengetahui dengan pasti punca kelewatan pertuturan anak, ibu bapa tidak boleh mengabaikannya.

Salah satu cara terbaik untuk mengenali pertumbuhan anak dan membantunya mengembangkan fungsi deria adalah dengan rajin memberikan rangsangan dan rangsangan. Tujuannya adalah untuk meningkatkan tindak balas Si Kecil dalam berkomunikasi.

Contohnya, dengan membaca cerita setiap malam sebelum tidur atau mendengar muzik dan suara sejak kanak-kanak itu masih kecil. Ibu bapa juga dapat membantu mengasah kemahiran berbahasa anak mereka dengan sering memintanya untuk bercakap atau hanya memperkenalkan objek di sekelilingnya dan membuat si kecil mengikuti pengucapannya.

Sekiranya anda ragu-ragu dan memerlukan nasihat doktor, anda boleh membincangkan gejala awal kelewatan pertuturan pada anak anda . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan keluarga. Muat turun di App Store dan Google Play!