Krisis Air Bersih di NTT, inilah bahaya sekiranya anda meminumnya

, Jakarta- Nusa Tenggara Timur (NTT) dilanda krisis air bersih akibat musim kemarau yang panjang. Menurut riwayat penduduk, krisis air ini telah berlaku selama tiga bulan bermula pada bulan Ogos 2019. Ini memaksa penduduk untuk mengambil air yang tidak bersih dan tidak sesuai untuk diminum dari tengah hutan. Air yang tidak bersih tentunya rentan terhadap pencemaran oleh pelbagai kuman, sebatian kimia berbahaya, dan kotoran.

Walaupun air diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan fungsinya, memakan air yang tidak sesuai untuk diminum sama dengan mengundang penyakit ke dalam tubuh. Jangan anggap begitu saja, ketahui bahaya yang boleh timbul dari air yang tidak betul, di sini!

Baca juga: Selalunya Makanan ringan di tepi jalan Bolehkah Anda Mendapat Tifus?

Apakah Ciri-Ciri Air Yang Tercemar?

Air yang tercemar dan tidak sesuai untuk diminum tentunya mempunyai ciri yang berbeza dari air bersih yang sesuai untuk diminum. Berikut adalah beberapa ciri yang menunjukkan air tercemar, termasuk:

  • Airnya mendung

Air harus jernih dan tidak berwarna, jika warnanya keruh, airnya tercemar dan tidak sesuai untuk diminum. Warna keruh air menunjukkan bahawa air tercemar dengan sejumlah zarah mikroba, kotoran, dan mungkin disertai dengan bahan kimia berbahaya yang lain.

  • Airnya berbau dan mempunyai rasa yang pelik

Air minuman tentu saja tidak berbau. Sekiranya ia berbau pedas, dan ketika anda meminumnya rasanya aneh, anda pasti airnya tercemar. Bau yang menyakitkan dan munculnya rasa aneh yang tidak sesuai untuk air minum berlaku kerana reaksi mineral yang tercemar dengan bakteria, kuman atau sebatian kimia tertentu.

Risiko Penyakit dari Air tercemar

Air yang tercemar tentunya meningkatkan risiko tubuh diserang oleh pelbagai penyakit. Berikut adalah penyakit yang boleh timbul dari air yang tercemar, termasuk:

  • Cirit-birit

Cirit-birit adalah keadaan apabila penghidapnya mengalami buang air besar (BAB) dengan intensiti yang lebih tinggi daripada biasa. Cirit-birit adalah gejala awal reaksi perut terhadap bakteria yang masuk ke dalam badan.

  • kepialu

Tifus (demam kepialu) atau demam kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi yang disebarkan melalui makanan dan minuman yang tercemar. Penggunaan air yang tidak sesuai untuk diminum akan meningkatkan risiko kepialu.

  • Kolera

Kolera adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Kolera Vibrio yang menyerang usus kecil. Penyakit ini sangat berbahaya kerana menular dan membuat usus mengeluarkan sejumlah besar cecair mineral dan garam. Akibatnya, penghidap kolera boleh mengalami dehidrasi dan pelbagai kesan maut yang lain. Atas sebab ini, penggunaan air mesti berhati-hati kerana bakteria penyebab kolera dapat mendarat di dalam air. Selain air yang tidak bersih, kolera juga dapat menular melalui makanan.

Baca juga: Kolera boleh disebarkan melalui makanan, inilah penjelasannya

  • Filariasis (kaki gajah)

Filariasis atau elephantiasis sangat rentan terjadi di kawasan yang mempunyai banyak sumber air kotor. Ini disebabkan oleh nyamuk yang menyebabkan elephantiasis berkembang biak di dalam air. Selain elephantiasis, demam berdarah, chikungunya, dan malaria juga dapat menular melalui nyamuk yang membiak di air kotor.

  • Cacing

Cacing disebabkan oleh kemasukan telur cacing ke dalam badan kita. Air yang tercemar boleh menjadi medium penyebaran telur cacing. Telur cacing yang menetas di dalam badan, akan memakan sumber pemakanan badan. Akibatnya, penurunan berat badan yang drastik disertai dengan perut buncit akan berlaku. Secara amnya, banyak cacing menimpa kanak-kanak dan boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan.

Baca juga: 4 Punca Cacing alias Ascariasis pada Kanak-kanak

Penggunaan atau penggunaan air yang tercemar tentunya harus dielakkan. Air yang tercemar mempunyai pelbagai risiko penyakit kerana pencemaran bakteria, kuman, dan sebatian kimia berbahaya. Sekiranya anda tiba-tiba merasa loya, muntah, dan kerap buang air besar setelah memakan makanan atau minuman tertentu, anda boleh meminta doktor anda di . Rawatan yang tepat dan pantas pastinya dapat mengurangkan risiko pelbagai gejala dan komplikasi yang lebih teruk.

Rujukan:
Siapa.int. Diakses pada tahun 2019. Penyakit yang berkaitan dengan air
Vestergaard.com. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Bawa Air

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found