Petua untuk melakukan hubungan seks sekiranya anda alah kepada kondom lateks

, Jakarta - Bagi anda yang aktif melakukan hubungan seks, sudah tentu anda biasa menggunakan kondom dan cara menggunakan kondom. Kondom biasanya diperbuat daripada getah (getah getah). Sebilangan orang mengalami alahan lateks yang menyebabkan gatal-gatal dan ruam pada kulit. Walaupun anda alah kepada susu getah, itu tidak bermakna anda tidak boleh menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks. Inilah petua!

(Baca juga: 5 Mitos Menggunakan Kondom Yang Salah )

  1. Kondom poliuretana

Pilih kondom poliuretana. Kondom ini tidak berbau dan tahan panas dari sinar UV. Kondom ini dapat memberikan kehangatan badan antara Mr. P dan Miss V. Oleh itu tidak hairanlah sebilangan orang mengatakan bahawa kondom ini menawarkan sensasi yang lebih menyenangkan daripada kondom lateks. Lebih-lebih lagi, penggunaannya boleh menggunakan pelincir berasaskan minyak . Sayangnya kondom poliuretana lebih nipis dan kurang anjal.

2. Kondom Polysuprene

Polysuprene terbuat dari getah sintetik, jadi tidak mengandungi protein getah getah yang boleh mencetuskan alergi. Kondom ini direka untuk menggunakan kelebihan gabungan kondom lateks dan kondom poliuretana supaya lebih kuat dan anjal. Walau bagaimanapun, kondom ini tidak dapat digunakan bersama dengan pelincir.

3. Kondom Wanita

Baiklah, jika anda alah kepada kondom lateks, anda dan pasangan boleh mencuba menggunakan kondom wanita. Cara menggunakan kondom ini tidak semudah menggunakan kondom untuk lelaki. Walau bagaimanapun, dengan pertimbangan keselamatan terhadap alahan dan perlindungan semasa persetubuhan, jenis kondom ini adalah pilihan yang tepat. Lebih-lebih lagi, penggunaannya dapat dilakukan dengan menggunakan pelbagai jenis pelincir.

(Baca juga: Kondom untuk wanita, inilah cara menggunakannya )

4. Kondom Usus Domba

Ini adalah kondom semula jadi dan merupakan bahan asas kondom pertama. Jenis ini sangat nipis sehingga dapat memindahkan haba badan antara Mr. P dan Miss V semasa melakukan hubungan seks. Kondom ini sesuai untuk menyokong kecintaan terhadap pergerakan persekitaran kerana dibuat dari bahan semula jadi, tetapi kerana tidak dapat mencegah penyakit menular seksual, kondom ini hanya sesuai untuk hubungan monogami dan benar-benar aman dari penyakit kelamin.

5. Rawatan Alahan

Alergi terhadap kondom lateks dapat dirawat. Rawatan menggunakan ubat seperti kortikosteroid, antihistamin, dan suntikan epinefrin. Rawatan ini mesti berdasarkan nasihat doktor. Anda boleh menghubungi doktor pakar melalui aplikasi kamu tahu. Masa lalu panggilan video / suara atau berbual , doktor kegemaran akan membantu. Di samping itu, melalui perkhidmatan Apotek Antar, anda boleh memesan kondom berkualiti tinggi. Dalam aplikasi ini anda juga boleh memeriksa makmal. Ayuh, muat turun di Play Store & App Store sekarang.