Rambut nipis? Inilah Cara Yang Betul Ketika Memilih Syampu

, Jakarta - Kebanyakan orang, terutama wanita, ingin memiliki rambut tebal dan berkilat seperti model dalam iklan syampu. Tetapi sayangnya, tidak semua orang dikurniakan rambut yang cantik. Sebilangan orang sebenarnya mempunyai rambut yang nipis, baik kerana sering gugur atau kerana keturunan. Rambut tipis mudah lemas, sehingga sering menjadikan penampilannya kurang optimum. Tetapi dengan memilih syampu yang betul, anda boleh merawat rambut nipis anda sehingga menjadi lebih tebal dan cantik. Inilah cara memilih syampu untuk anda yang mempunyai rambut nipis.

Punca Rambut Tipis

Sebilangan besar kes rambut nipis disebabkan oleh faktor genetik atau keturunan. Sekiranya ibu bapa anda mempunyai rambut nipis, kemungkinan besar anda juga mempunyai rambut nipis. Namun, jika tidak ada rambut tipis dalam keluarga anda, mungkin penyebab rambut nipis anda adalah disebabkan oleh pengaruh makanan dan gaya hidup yang tidak sihat selama ini. Tidak memakan makanan yang mengandungi protein, zink, vitamin B, dan biotin dapat membuat rambut anda gugur dengan mudah dan nipis. Ini kerana keempat-empat nutrien ini memainkan peranan yang sangat penting dalam memperkuat struktur batang rambut dan membantu mempercepat pertumbuhan rambut. Selain memakan makanan yang kurang berkhasiat, sering memakan makanan berlemak dan kandungan gula yang tinggi juga menjadikan rambut cepat rosak.

Faktor lain yang menyebabkan rambut nipis tidak menjaga kebersihan kepala. Pencucian rambut yang kerap akan menyebabkan rambut menjadi kelemumur dan berminyak, yang boleh mengganggu pertumbuhan rambut baru. Oleh itu, pastikan anda rajin membersihkan rambut dan memilih syampu yang tepat yang dapat menyelesaikan masalah rambut anda.

Cara Memilih Syampu untuk Rambut Tipis

Syampu yang baik untuk rambut nipis dapat dilihat dari ramuan yang terdapat di dalamnya. Oleh itu, pilihlah syampu yang mengandungi ramuan berikut yang bermanfaat untuk rambut nipis:

1. Ginseng

Ginseng terkenal sebagai bahan semula jadi yang sangat berguna untuk mengatasi masalah keguguran rambut. Kajian 2012 oleh Korea University College of Medicine mendapati bahawa ginseng merah boleh menjadi alternatif rawatan semula jadi untuk kebotakan. Penemuan ini juga disokong oleh kajian dari Pusat Perubatan Universiti Maryland, yang menyatakan bahawa antioksidan dalam ginseng mampu mengekalkan sistem jantung dan saluran darah yang sihat sehingga aliran darah terus berjalan lancar. Peredaran darah yang mengalir dengan lancar ke kulit kepala dapat membantu mendorong pertumbuhan rambut yang sihat baru.

2. Rumpai Laut, Protein Soya, dan Shea Butter

Seterusnya, cara memilih syampu untuk rambut nipis adalah memilih yang mengandungi campuran rumput laut, kedelai, dan mentega shea. Kajian dari Korea mendedahkan bahawa gabungan ketiga-tiga bahan ini sangat baik untuk membantu menguatkan rambut sehingga tidak mudah pecah dan gugur.

Rumpai laut bermanfaat untuk merangsang pertumbuhan sel kulit kepala yang sihat, sehingga membuka jalan untuk pembentukan folikel rambut baru. Kandungan aktif dalam rumput laut juga dapat mencegah kebotakan. Sementara protein soya dan mentega shea , berguna untuk menguatkan akar dan helai rambut.

3. Vitamin E

Vitamin E bukan hanya baik untuk kulit, tetapi juga berguna untuk merawat rambut nipis. Kandungan antioksidan dalam vitamin E berguna untuk meningkatkan peredaran darah ke kulit kepala, sehingga membantu memperbaiki rambut yang rosak dan menguatkan batang rambut. Ingat, kulit kepala yang sihat dapat menyokong pertumbuhan rambut baru, tebal dan sihat juga.

4. Biotin (Vitamin B5)

Asid biotin dan pantotenik (vitamin B5) telah lama dipercayai dapat menguatkan dan menebalkan rambut dan mengurangkan keguguran rambut. Di dalam badan, biotin akan bekerjasama dengan enzim yang dihasilkan di kelenjar adrenal untuk menghasilkan asid amino yang kemudian menghasilkan protein. Rambut diperbuat daripada protein khas yang disebut keratin. Itulah sebabnya biotin dipercayai dapat membantu pertumbuhan rambut baru yang sihat.

Kandungan biotin dalam syampu juga berguna untuk membantu memperbaiki rambut yang rosak kerana terlalu kerap mencuci dan terdedah kepada panas, baik dari sinar matahari dan dari alat-alat penata rambut seperti pengering rambut atau ragut.

5. Minyak Argan

Orang Timur Tengah telah lama menggunakan minyak argan untuk merawat kecantikan kulit. Tetapi selain kulit, minyak argan juga berkhasiat untuk menjaga rambut kuat dan tebal dan mencegah pecah dan kelemumur.

Pada dasarnya, gunakan syampu yang dapat menguatkan dan menambah isi padu rambut anda, supaya rambut nipis anda kelihatan lebih tebal dan cantik. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan rambut anda dan bingung tentang cara mengatasinya, berbincanglah dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Anda juga boleh membeli pelbagai jenis produk kesihatan dan makanan tambahan yang anda perlukan . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Petua Menjadikan Rambut Lebih Tebal
  • 5 Petua Mencegah Rambut Gugur Sebelum Tua
  • Kebotakan, Penyakit atau Hormon Lelaki?