Jenis Makanan yang Baik untuk Dimakan Selepas Bersenam

, Jakarta - Mengonsumsi karbohidrat sebelum bersenam dapat meningkatkan prestasi senaman. Ia juga membolehkan anda bersenam lebih lama atau pada intensiti yang lebih tinggi. Sekiranya anda tidak makan, anda mungkin merasa lembap atau pening semasa bersenam.

Sekiranya anda merancang untuk bersenam dalam satu jam selepas sarapan, makan sarapan ringan atau minum sesuatu seperti minuman sukan. Fokus pada karbohidrat untuk tenaga maksimum. Itulah yang disarankan sebelum bersenam. Jadi, jenis makanan apa yang enak dimakan selepas bersenam?

Baca juga: Jantung dan paru-paru menjadi lebih kuat dengan kardio di rumah

Gabungan Karbohidrat dan Protein

Mengonsumsi pemakanan yang betul selepas bersenam sama pentingnya dengan apa yang anda makan sebelum bersenam. Makanan yang betul dapat membantu pemulihan selepas bersenam.

Semasa bersenam, otot menggunakan simpanan glikogen untuk bahan bakar. Ini menyebabkan sebahagian glikogen pada otot habis. Sebilangan protein dalam otot juga rosak. Selepas bersenam, badan berusaha membina semula simpanan glikogennya dan memperbaiki dan menumbuhkan semula protein otot.

Itulah sebabnya makan jenis makanan yang betul dapat membantu badan anda menyelesaikannya lebih cepat. Penting untuk makan karbohidrat dan protein selepas bersenam kerana ia dapat membantu:

1. Mengurangkan pemecahan protein otot.

2. Meningkatkan sintesis protein otot (pertumbuhan).

3. Memulihkan simpanan glikogen.

4. Meningkatkan pemulihan.

Memilih makanan yang mudah dicerna akan mempercepat penyerapan nutrien. Berikut adalah jenis makanan yang mudah dicerna:

1. Ubi keledek.

2. Susu coklat.

3. Kuman gandum.

4. Buah-buahan (nanas, beri, pisang, dan kiwi).

5. Kek beras.

6. Oatmeal.

7. Kentang.

8. Sayuran berdaun hijau gelap.

9. Telur.

10. Yogurt.

11. Keju.

12. Salmon.

13. Ayam.

14. Tuna.

15. Alpukat.

16. Mentega Kacang Tanah.

Pengambilan karbohidrat dan protein yang betul selepas bersenam adalah sangat penting. Ini akan merangsang sintesis protein otot, meningkatkan pemulihan, dan membantu prestasi semasa latihan seterusnya.

Baca juga: Sukar pergi ke gim, menyediakan peralatan sukan ini di rumah

Jangan lupa minum cecair. Anda memerlukan cecair yang mencukupi sebelum, semasa, dan setelah bersenam untuk membantu mencegah dehidrasi. Untuk kekal terhidrasi semasa bersenam, American College of Sports Medicine mengesyorkan:

1. Minum 473 hingga 710 mililiter air selama dua hingga tiga jam latihan.

2. Minum sekitar 118 hingga 237 mililiter air setiap 15 hingga 20 minit semasa bersenam. Sesuaikan jumlah yang berkaitan dengan ukuran badan dan cuaca.

3. 473 hingga 710 mililiter air selepas bersenam.

Air umumnya merupakan kaedah terbaik untuk menggantikan cecair yang hilang. Namun, jika anda bersenam lebih dari 60 minit, gunakan minuman sukan. Minuman sukan dapat membantu mengekalkan keseimbangan elektrolit badan dan memberikan lebih banyak tenaga kerana mengandungi karbohidrat.

Pada dasarnya, setiap orang berbeza. Oleh itu, perhatikan bagaimana anda berubah semasa bersenam dan prestasi keseluruhan anda. Dengan memerhatikan perubahan ini, anda akan menemui rentak dan tabiat yang sesuai untuk anda. Juga pertimbangkan untuk membuat jurnal untuk memantau bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap makanan dan makanan ringan sehingga anda dapat mencari makanan dan senaman yang tepat.

Baca juga: 5 Cara Pantas Mengecutkan Paha

Sekiranya anda memerlukan panduan sukan yang sesuai dengan keadaan badan anda, tanyakan terus di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pemakanan Pasca Latihan: Apa yang Perlu Dimakan Selepas Bersenam.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Makan dan bersenam: 5 petua untuk memaksimumkan senaman anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found