Berhati-hati, jangkitan pada mulut boleh menyebabkan gusi bengkak

Gusi bengkak adalah salah satu masalah mulut dan pergigian yang paling biasa. Masalah ini boleh disebabkan oleh jangkitan yang menyerang mulut. Ini tidak dapat diabaikan, ia harus ditangani sehingga tidak menimbulkan gangguan yang lebih serius. "

, Jakarta - Adakah gusi anda terasa tidak selesa dan bengkak? Ini mungkin disebabkan oleh jangkitan pada mulut. Masalah ini boleh menyukarkan anda melakukan aktiviti yang berkaitan dengan mulut, seperti makan dan bercakap. Namun, bagaimana jangkitan di mulut menyebabkan gusi bengkak? Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Gusi Bengkak Kerana Jangkitan di Mulut

Gusi sangat penting untuk menjaga kelangsungan kesihatan mulut. Bahagian mulut diperbuat daripada tisu merah jambu keras yang menutupi tulang rahang. Tisu ini penuh dengan saluran darah, jadi ia membuncit ketika membengkak. Gusi bengkak mungkin kelihatan merah, tidak berwarna merah jambu seperti biasa.

Baca juga: Menyerang Mulut, Ini adalah 10 Punca Oral Thrush

Terdapat banyak penyebab gusi bengkak, salah satunya adalah jangkitan pada mulut. Penyebab jangkitan yang paling biasa berlaku di mulut dan gusi adalah: gingivostomatitis. Apabila masalah ini berlaku, mungkin terdapat luka di mulut yang menyerupai sariawan. Masalah ini sering dikaitkan dengan penjagaan gigi dan mulut yang bermasalah.

Beberapa masalah jangkitan pada mulut yang menyebabkan gusi bengkak juga boleh menimbulkan masalah lain, seperti:

 • Virus herpes (HSV-1), yang merupakan virus yang menyebabkan luka sejuk di mulut.
 • Coxsackievirus, yang merupakan virus yang sering menular dengan menyentuh sesuatu yang telah dicemari najis.
 • Bakteria tertentu, seperti Streptokokus.
 • Kurangnya kebersihan mulut, seperti tidak menggosok gigi dengan kerap.

Selain gusi bengkak, gejala gingivostomatitis boleh berbeza-beza bergantung pada keparahan gangguan. Anda mungkin merasa tidak selesa atau sakit di mulut anda. Nah, beberapa gejala jangkitan ini di mulut yang boleh timbul selain yang telah disebutkan, termasuk:

 • Terdapat luka kecil pada gusi yang menyerupai sariawan, tetapi berwarna kelabu atau kuning di bahagian luar dan berwarna merah di bahagian tengahnya.
 • Mulut yang mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.
 • Demam.
 • Gusi bengkak dan berdarah.
 • Pembengkakan kelenjar getah bening.
 • Kesukaran makan atau minum kerana rasa tidak selesa.

Semua orang pasti tidak mahu masalah gusi bengkak ini berlaku dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat gingivostomatitis dengan berkesan. Walaupun luka ini dapat hilang sendiri dalam dua hingga tiga minggu tanpa rawatan, tetapi lebih baik jika dirawat.

Baca juga: Jangkitan kulat di mulut, Ini adalah Faktor Risiko untuk Candidiasis Mulut

Rawatan dengan antibiotik dapat membersihkan kawasan yang dijangkiti untuk mempercepat penyembuhan jika gangguan tersebut disebabkan oleh bakteria atau virus. Walau bagaimanapun, rawatan mesti dilakukan dengan preskripsi dari doktor. Anda boleh meminta doktor dari mengenai kaedah berkesan untuk merawat gusi yang bengkak.

Nah, berikut adalah beberapa cara lain untuk merawat gusi bengkak akibat jangkitan pada mulut:

 • Menggunakan ubat kumur yang mengandungi hidrogen peroksida atau xilokain. Anda boleh mendapatkannya di farmasi.
 • Untuk cara semula jadi, anda boleh berkumur dengan air masin. Cara membuatnya adalah dengan mencampurkan 1/2 sudu teh garam ke dalam 1 cawan air.
 • Elakkan makan makanan pedas, masin, atau masam. Makanan jenis ini boleh menyebabkan kerengsaan pada luka. Pilih makanan ringan yang boleh membuat anda berasa selesa ketika dimakan.

Baca juga: Kenali 7 Penyakit Yang Sering Berlaku di Mulut

Selain rawatan ini, pastikan anda juga sentiasa menggosok gigi dan gunakan sikat gigi yang lembut untuk mengurangkan rasa sakit ketika menyikat. Pastikan juga melakukan pemeriksaan mulut dan pergigian secara berkala dengan doktor. Pemeriksaan rutin pada mulut dan gigi juga boleh dilakukan dengan membuat pesanan di beberapa hospital yang telah bekerjasama . Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu dilakukan mengenai gusi yang bengkak.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gingivostomatitis.