Sakit Sendi Boleh Diatasi Dengan Terapi Air, Inilah Faktanya

"Sakit sendi mencetuskan rasa sakit dan ketidakselesaan pada sendi, yang menghubungkan dan membantu bergerak di antara kedua tulang. Untuk mengatasinya, terapi air disyorkan. Daripada minum air, terapi dilakukan dengan berada di dalam air, dan melakukan teknik. "

Jakarta - Sakit sendi adalah gejala gangguan kesihatan tulang, seperti arthritis (artritis) dan radang pada sendi sendi atau bursa (bursitis). Keamatan keparahan boleh berlaku dari ringan hingga parah, dengan waktu yang pendek atau berpanjangan. Sekiranya anda mengalaminya, ada teknik terapi yang dapat mengatasi sakit sendi. Teknik ini dikenali sebagai terapi air.

Terapi dijalankan dengan air sebagai media rawatan dan melawan jisim air. Dilakukan dengan melawan tekanan air, dan juga berenang. Perbezaannya adalah, pergerakan tidak dilakukan dengan berenang, tetapi dengan berjalan, berlari, melompat, menendang, atau meregangkan badan. Terapi ini bertujuan untuk meningkatkan kelenturan sendi dan mengurangkan kesakitan.

Di samping itu, terapi air dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan kepadatan tulang dari masa ke masa. Jadi, bagaimana mengatasi sakit sendi dengan melakukan terapi air? Inilah teknik dan cara melakukannya.

Baca juga: Ini adalah 6 Ubat Sakit Sendi dari Bahan Semula jadi di Rumah

Mengatasi Sakit Sendi dengan Terapi Air

Sakit sendi adalah gangguan kesihatan yang boleh berlaku akibat kecederaan, atau keradangan pada sendi, tendon, tulang di sekitar sendi, tulang rawan, ligamen, atau bursa. Rasa sakit akan mencetuskan rasa tidak selesa, yang disertai dengan keluhan lain seperti:

  • Bengkak dan kemerahan pada sendi.
  • Sendi menyakitkan apabila disentuh.
  • Kaki dan rasa kehangatan pada sendi.
  • Julat pergerakan sendi yang terhad.
  • Lumpuh ketika berjalan.

Baca juga: Inilah Terapi yang Boleh Dilakukan untuk Mengatasi Sakit Sendi

Ketika mengalami sejumlah gejala ini, terapi air dapat dilakukan untuk mengatasi sejumlah keluhan. Selain mengatasi kesakitan, terapi air dapat memberikan kesan yang menenangkan. Berikut adalah beberapa teknik yang digunakan dalam terapi air:

1. Teknik Pergerakan Lutut ke Dada

Pergerakan pertama dilakukan dengan berdiri di sebelah kaki. Kemudian, bengkokkan dengan kaki yang lain diregangkan ke hadapan. Posisikan sebelah tangan memegang tepi kolam supaya tidak jatuh atau tergelincir. Teknik ini bertujuan untuk menguatkan kaki, pinggul, dan punggung bawah.

2. Teknik Regangan Kaki

Teknik peregangan kaki dilakukan dengan kedudukan badan seperti terbang, dengan kedua tangan memegang ke tepi kolam. Lakukan regangan badan dengan kaki melayang di dalam air. Teknik ini bertujuan untuk melatih kekuatan otot dan sendi punggung.

3. Teknik Berjalan

Sama seperti dilakukan di darat, teknik berjalan di air dilakukan dengan bergerak bolak-balik di kolam dengan isipadu air di paras dada. Teknik ini bertujuan untuk melatih kekuatan otot kaki pada penderita artritis.

4. Teknik Terapung

Teknik mengapung akan melibatkan pergerakan kaki dan tangan. Teknik ini biasanya dijalankan dengan ditahan oleh ahli terapi. Kemudian, anda akan diminta melakukan pergerakan seperti mendayung dengan tangan dan kaki. Teknik ini bertujuan untuk melatih kekuatan otot tangan dan kaki.

Baca juga: Ketahui Apa yang Boleh Menyebabkan Sakit Sendi pada Kanak-kanak

Itulah petua untuk mengatasi sakit sendi dengan terapi air. Sekiranya kesihatan dianggap baik, terapi dilakukan dengan air biasa. Namun, untuk keadaan tertentu, air yang digunakan mestilah suam sekitar 32-34 darjah celcius. Ini tidak dilakukan tanpa sebab. Sebabnya adalah untuk meningkatkan aliran darah, sehingga proses penyembuhan dapat dicapai dengan lebih mudah.

Jangan sakit sendi, okey? Sekiranya anda terdedah, anda akan sangat terganggu dengan proses rawatan yang panjang. Oleh itu, sentiasa jaga kesihatan sendi dengan bersenam secara teratur, berhenti merokok dan minum alkohol, dan memenuhi keperluan harian kalsium dan vitamin D. Sekiranya anda tidak mendapatkannya dari makanan, anda boleh membeli makanan tambahan atau menyokong multivitamin melalui ciri kedai kesihatan di aplikasi , ya.

Rujukan:
Kesihatan Artritis. Diakses pada tahun 2021. Terapi Air untuk Osteoartritis.
Persatuan Arthritis. Diakses pada tahun 2021. Percikan: Mengapa terapi air dapat membantu mengatasi rasa sakit, mood dan mobiliti.
Kesihatan Tulang Belakang. Diakses pada tahun 2021. Program Latihan Terapi Air.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Senamrobik Air.