Cegah Sakit Gigi, Periksa dengan Doktor Wajib Setiap 6 Bulan

Jakarta - Ada banyak cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan gigi, seperti menggosok gigi dengan tekun dan menggunakan ubat kumur untuk mengelakkan kuman dan bakteria tumbuh di dalam mulut. Bukan hanya itu, memeriksa keadaan gigi dan mulut anda secara berkala ke doktor gigi juga merupakan kaedah lain yang dapat dilakukan untuk mencegah sakit gigi.

Baca juga: Jaga Kesihatan Pergigian dan Pergigian untuk Mencegah Abses Gigi

Jangan memandang rendah pemeriksaan gigi dan oral kepada doktor gigi secara berkala selama 6 bulan. Terdapat banyak faedah yang dapat dirasakan ketika anda melakukan pemeriksaan kesihatan gigi dan mulut secara berkala di doktor. Ini adalah ulasan.

Sebab Anda mesti kerap memeriksa gigi setiap 6 bulan

Pemeriksaan kesihatan gigi yang dilakukan lebih awal dapat membantu anda mengelakkan pelbagai masalah kesihatan dan penyakit yang menyerang gigi dan mulut. Masalah kesihatan gigi yang sering berlaku dan dikesan terlambat adalah rongga.

Rongga adalah masalah yang paling biasa berlaku dan tidak sembuh sendiri. Apabila seseorang tidak menyedari keadaan rongga, lubang menjadi lebih besar dan menyebabkan sakit gigi.

Bukan hanya sakit gigi, lubang yang tumbuh boleh terkena kuman atau bakteria yang menyebabkan seseorang mengalami jangkitan pada akar gigi. Keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan gigi. Sistem kekebalan tubuh yang rendah boleh menyebabkan jangkitan merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti sinus, rahang, leher dan kawasan dada.

Selain mencegah sakit gigi, kerap berjumpa doktor selama 6 bulan juga dapat mengatasi masalah plak pada gigi yang melekat sehingga tidak menyebabkan batu karang pada gigi anda. Tartar yang tidak dirawat juga boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan di kawasan gigi dan mulut.

Baca juga: Ini adalah Jenis Penjagaan Gigi Kanak-kanak yang Harus Dilakukan

Pemeriksaan berkala dengan doktor gigi setiap 6 bulan juga dapat menjaga kesihatan tubuh yang optimum dan mengelakkan masalah kesihatan. Pemeriksaan gigi secara berkala tidak hanya perlu dilakukan oleh orang dewasa, kanak-kanak dan orang tua juga memerlukannya. Bagi kanak-kanak, pemeriksaan gigi bermula apabila gigi bayi pertama muncul.

Warga emas juga memerlukan pemeriksaan berkala. Penuaan tidak hanya mempengaruhi keadaan rambut dan kulit, gigi dan mulut juga mengalami perubahan seiring bertambahnya usia. Rongga yang mudah, mulut kering, gigi yang longgar, dan gigi yang hilang adalah masalah biasa yang dialami oleh orang tua.

Sekiranya anda ingin memeriksa kesihatan pergigian anda, segera kunjungi hospital terdekat. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor gigi pilihan anda secara dalam talian, melalui aplikasi . Lebih mudah dan anda tidak perlu menunggu dalam barisan panjang lagi, bukan?

Baca juga: Inilah faedah berkumur untuk kesihatan

Selain berjumpa doktor, lakukan rawatan gigi di rumah

Semasa berada di rumah, anda perlu menjaga kesihatan gigi dan mulut untuk mengelakkan masalah kesihatan yang boleh menyerang. Lakukan rawatan dengan beberapa cara, seperti:

  1. Jangan lupa menggosok gigi dua kali sehari pada waktu pagi dan sebelum tidur. Jangan lupa menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida untuk mengelakkan rongga.
  2. Tidak ada salahnya menjaga kebersihan dengan menggunakan benang gigi untuk menghilangkan kotoran yang ada di antara gigi.
  3. Anda perlu menjaga kebersihan lidah dengan menggunakan sikat khas untuk lidah.
  4. Anda juga boleh menggunakan ubat kumur. Pilih ubat kumur yang tidak mengandungi alkohol untuk mengelakkan mulut kering.

Itulah penjagaan gigi dan mulut yang boleh dilakukan setiap hari di rumah. Jangan lupa untuk memeriksa gigi anda dengan kerap. Semakin awal penyakit ini dikesan, semakin cepat rawatan yang akan anda lalui. Di samping itu, peluang untuk pulih juga lebih besar.

Rujukan:
Klinik Pergigian Jalan Utama. Diperoleh pada tahun 2019. 5 Sebab Untuk Mengunjungi Doktor Gigi Setiap 6 Bulan
Penjagaan gigi. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Lawatan Pergigian Berkala Penting

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found