Bayi mengalami kelahiran yang berterusan, adakah ia normal?

, Jakarta - Umumnya, bersendawa yang dialami bayi adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Bersendawa malah bagus untuk membuang lebihan gas dari perut bayi. Semasa bayi bernafas, udara yang dia hirup mengandungi gas, seperti nitrogen dan oksigen. Begitu juga, ketika bayi makan dan minum, mulut tidak hanya memasuki makanan dan air, tetapi juga gas.

Burping adalah pembebasan gelembung gas ke dalam esofagus dan keluar dari mulut. Gelembung gas juga dapat dilepaskan dari bukaan lain di badan, tetapi akan menghasilkan bunyi dan bau yang berbeza. Terdapat beberapa jenis burps, seperti burps basah atau erps, yang mengeluarkan sebahagian isi perut bayi.

Baca juga: Perkembangan Bayi 16 Bulan

Kepentingan Bersalin untuk Bayi

Gelembung gas yang tersekat di perut bayi menyebabkan rasa kenyang dan tidak selesa. Keadaan ini boleh menyebabkan bayi menggeliat atau menangis. Bayi menggunakan tangisan sebagai isyarat untuk menyampaikan hampir semua perasaan mereka. Sama ada dia lapar, lampinnya penuh, atau dia bosan.

Oleh itu, sukar untuk mengetahui apakah tangisan bayi disebabkan oleh ketidakselesaan gas. Sebab itu Akademi Pediatrik Amerika (AAP) mengesyorkan agar bayi bersendawa secara berkala. Walaupun bayi tidak menunjukkan rasa tidak selesa atau mengeluarkan gas ketika bersendawa.

Bagi orang dewasa, bersendawa mungkin merupakan keadaan yang mudah, tetapi pada bayi adalah perkara penting yang harus dilakukan. Semasa bayi minum, gelembung udara berlaku pada minuman yang masuk dan terkumpul di dalam perut. Dengan membuat bayi bersendawa, ia akan mencegah kembung di perut bayi. Bersendawa dapat menghilangkan keluhan pada bayi, seperti kolik, meludah, cegukan, dan asid perut.

Ibu perlu tahu, bayi yang minum susu dari botol harus bersendawa lebih kerap daripada bayi yang menyusu susu ibu pada payudara. Ini kerana terdapat lebih banyak gelembung udara dalam penyusuan botol daripada menyusu. Perkara-perkara berikut boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko perut kembung pada bayi:

  • Pilih botol susu berlabel antikolik yang direka untuk mengurangkan kandungan udara dalam susu dan botol.
  • Sesuaikan saiz botol ke mulut bayi.
  • Posisikan bayi dalam keadaan duduk sambil minum dan makan sehingga udara yang ditelan berkurang.

Anda boleh membuat bayi anda bersendawa pada bila-bila masa ketika dia kelihatan tidak selesa atau menangis. Terutama selepas bayi menyusu atau makan. Sekiranya bayi menyusu, ibu boleh membuatnya bersendawa ketika dia bergerak dari satu payudara ke payudara yang lain.

Sekiranya bayi minum dari botol, maka cubalah menepuk punggungnya dengan lembut untuk mencetuskan bersendawa setelah bayi meminum setengah botol atau ketika ia selesai.

Baca juga : Berapakah Suhu Tubuh Normal pada Bayi?

Cara Melahirkan Bayi

Biasanya bayi yang bersendawa akan mengeluarkan sedikit cecair. Oleh itu, sediakan kain atau tuala kecil sebelum membenamkan bayi. Terdapat beberapa cara untuk membuat bayi bersendawa, iaitu:

  • Letakkan Bayi di Dada

Kaedah ini dilakukan pada bayi yang baru lahir, kerana bayi tidak dapat menopang kepalanya sendiri. Letakkan bayi di dada ibu, pastikan dagu berada di bahu. Sokong kepala dan bahu dengan tangan anda. Kemudian, pusing perlahan dan tepuk belakang.

  • Bayi Duduk Di Lap

Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya bayi dapat duduk di pangkuan ibu. Gunakan sebelah tangan untuk menyokong badan bayi, kemudian letakkan di satu telapak tangan untuk menyokong dadanya. Sokong rahang dan dagunya dengan ibu jari anda, tetapi jangan mencekik lehernya. Biarkan bayi berehat di satu tangan, sementara tangan yang lain menepuk belakang ibu dengan lembut.

Baca juga: Ia menggemaskan, tetapi jangan hanya menyentuh dan mencium bayi

  • Berbaring di pangkuan anda

Posisikan bayi di perutnya di pangkuan ibu. Sokong dagunya dengan satu tangan, kemudian letakkan kepala bayi sedikit lebih tinggi daripada badannya. Tepuk atau gosok belakang dengan lembut dengan tangan yang lain.

Itulah yang perlu diketahui oleh ibu tentang pentingnya melahirkan bayi. Sekiranya terdapat masalah kesihatan pada bayi yang berkaitan dengan kembung atau selsema, segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Menyusui dan Menyusu Bayi Anda
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Baby Burping: Apa yang Anda Perlu Tahu