Sebab mengapa plastik sekali pakai tidak baik untuk persekitaran

Jakarta - Kesan plastik sekali pakai terhadap kesihatan bumi dan alam sekitar akan menjadi lebih besar, jika tahap penggunaannya tidak berkurang sekarang. Lebih buruk lagi, tahap penggunaan plastik sekali pakai sekarang cenderung meningkat. Sebenarnya, jika plastik sekali pakai dihasilkan, ia boleh tinggal di bumi selama beratus-ratus tahun. Sisa plastik adalah ancaman besar bagi dunia, kerana dapat meningkatkan suhu bumi. Ketahui apa kesan plastik satu guna pada persekitaran di bawah!

Baca juga: 5 Cara Mudah untuk Mengajar Anak-anak Menjaga Alam Sekitar

Kesan Plastik Sekali Pakai Terhadap Kesihatan Persekitaran

Sekiranya anda sering melihat plastik mengganggu ekosistem kehidupan laut, kesannya tidak akan berakhir di situ. Sisa plastik boleh menjadi ancaman nyata terhadap kelangsungan hidup semua makhluk hidup di bumi, kerana ia mempunyai sifat yang sukar diuraikan. Plastik mempunyai kesan buruk, bermula dari proses pengambilan minyak mentah sebagai bahan mentah, hingga setelah tidak digunakan.

Sisa plastik di sungai, pantai, atau tempat lain di darat mampu melepaskan sejumlah besar gas rumah hijau. Sebagai satu-satunya penyelesaian yang berkesan, seluruh umat manusia mesti mengurangkan penggunaan plastik sekali pakai sekarang. Ia bukan hanya plastik, perkara yang sama berlaku styrofoam . Styrofoam malah mengambil masa ribuan tahun untuk mengurai.

Pada tahun 2010, terdapat sekitar 275 juta tan sampah plastik yang tersebar di seluruh dunia. Sekitar 4.7–12.7 juta tan sampah plastik berada di lautan. Bolehkah anda bayangkan berapa banyak sampah plastik yang akan tersebar pada tahun 2020? Dari data 2010, hasilnya menunjukkan bahawa setiap minit, sekitar satu trak sampah plastik dibuang ke lautan.

Masih pada tahun yang sama, Indonesia menjadi penyumbang sampah plastik kedua terbesar ke lautan di dunia, setelah China. Negara kita yang tercinta menghasilkan 3.22 tan sampah plastik. 0,48-1,29 juta tan di antaranya telah mencemarkan lautan. Hingga kini, permintaan pasar yang berkaitan dengan pengeluaran plastik yang digunakan oleh industri makanan dan minuman berada pada 60 persen. Berikut adalah beberapa sebab mengapa plastik sekali pakai begitu berbahaya bagi alam sekitar:

Baca juga: Kepentingan Mengajar Anak untuk Melindungi Alam Sekitar

  1. Memudaratkan kesihatan manusia. Bahan kimia yang terlepas dari plastik memasuki badan dan terdapat dalam tisu dan darah. Sekiranya terus terdedah, risiko kecacatan kelahiran, barah, gangguan endokrin, dan masalah kesihatan yang serius mungkin berlaku.
  2. Mengancam pemeliharaan hidupan liar. Malangnya, sampah plastik kini telah bergabung dengan ekosistem hidupan liar. Tidak jarang plastik menjadi bahan penggunaan untuk mereka. Plastik boleh mengancam pembiakan, dan menyebabkan kematian hidupan liar.
  3. Plastik tidak boleh hilang dan mampu merosakkan air bawah tanah. Seperti penjelasan sebelumnya, plastik tidak dapat diurai dan hanya dapat dipecah menjadi kepingan kecil. Bahan ini bahkan boleh bertahan sehingga 2,000 tahun atau lebih. Sekiranya anda memilih untuk menguburkan sampah plastik, sampah akan mengeluarkan bahan kimia berbahaya yang dapat meresap ke dalam air tanah.

Baca juga: Kepentingan Melindungi Alam Sekitar untuk Kesihatan

Pada akhirnya, manusia harus bertanggungjawab terhadap beberapa kesan plastik sekali guna. Bukan hanya untuk lingkungan, sektor pelancongan, rekreasi, perniagaan, dan kesihatan manusia dan haiwan dapat merasakan dampaknya. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai kesan plastik sekali guna terhadap kesihatan tubuh manusia, anda boleh bertanya terus kepada doktor di aplikasi , ya.

Rujukan:
Greenpeace.org. Diakses pada tahun 2020. Plastik sekali guna, Ancaman Sebenar Iklim.
Rri.co.id. Diakses pada tahun 2020. Kesan Negatif Sisa Plastik, Kesihatan terhadap Alam Sekitar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found