5 Penjagaan Kulit yang Betul untuk Mengatasi Titik Gelap

Jakarta - Bintik-bintik gelap pada kulit, atau hiperpigmentasi, boleh terjadi apabila beberapa kawasan kulit menghasilkan lebih banyak melanin daripada biasanya. Melanin memberi warna pada mata, kulit dan rambut. Tompok-tompok gelap pada kulit sebenarnya tidak menjadi perhatian dan tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang memilih untuk menyingkirkannya kerana alasan estetik.

Tompok gelap boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan. Beberapa jenis bintik gelap disebabkan oleh usia kulit, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, parut jerawat, atau perubahan hormon. Terdapat pelbagai cara untuk merawat bintik-bintik gelap untuk membantu meringankan dan mengurangkan kawasan gelap.

 • Krim dan Serum Hydroquinone

Ini mungkin penyelesaian paling popular untuk meringankan bintik-bintik gelap, dengan menggunakan serum topikal atau krim yang mengandungi hidrokuinon. Cuma penggunaan krim atau serum yang mengandungi hidrokuinon sangat terhad.

Walaupun dianggap selamat untuk digunakan dalam produk kosmetik, kepekatan hidrokuinon harus dibatasi kerana menimbulkan risiko yang lebih besar pada kepekatan yang lebih tinggi. Dikhuatiri bahan ini beracun dan boleh menyebabkan barah.

Baca juga: 7 Kesalahan untuk Bersihkan Wajah

 • Rawatan Laser

Di klinik kecantikan kini terdapat pelbagai jenis rawatan laser. Rawatan yang paling biasa untuk merawat bintik-bintik hitam pada kulit adalah menggunakan laser cahaya nadi yang kuat. Laser ini mempunyai sasaran cahaya melanin dan memecahkan bintik-bintik gelap.

 • Pelaburan mikro

Semasa rawatan mikrodermabrasi, ahli dermatologi menggunakan alat khas yang mempunyai permukaan kasar untuk menghilangkan lapisan luar kulit. Rawatan ini menyokong pertumbuhan kolagen baru yang dapat membantu mengurangkan jeragat.

 • Pengelupas Kimia

Kulit kimia atau kulit kimia Ia melibatkan pengelupasan permukaan kulit yang membawa kepada pertumbuhan kulit baru. Proses ini secara beransur-ansur dapat memudarkan bintik-bintik gelap pada kulit.

 • Cryotherapy

Cryotherapy adalah prosedur yang melibatkan penggunaan nitrogen cair ke bintik gelap untuk membekukannya. Rawatan ini mencederakan sel kulit. Selepas rawatan , kulit akan sembuh dengan lebih mudah selepas itu.

Baca juga: Kelebihan Ice Cub untuk Mengecilkan Pori-pori Muka

Selain daripada prosedur rawatan dermatologi dan ubat-ubatan preskripsi, terdapat beberapa rawatan di rumah yang dapat meringankan bintik-bintik gelap pada kulit.

 • Krim Tanpa Preskripsi

Krim kulit over-the-counter untuk mencerahkan kulit tidak sekuat dermatologi preskripsi, tetapi masih boleh berfungsi. Krim dan serum mengandungi pelbagai bahan, termasuk retinol atau alpha hydroxy acid yang dapat mempercepat pengelupasan dan mendorong pertumbuhan kulit baru.

 • Perubatan Semula jadi

Produk dengan bahan semula jadi tertentu dapat membantu merawat bintik-bintik gelap pada kulit. Beberapa ramuan seperti niacinamide (vitamin B-3), soya, ekstrak licorice, dan mulberry. Bahan ini mempunyai harapan untuk mengurangkan hiperpigmentasi. Memakai gel aloe vera ke kulit juga dapat membantu mengurangkan melasma semasa kehamilan selepas 5 minggu.

 • Kosmetik

Walaupun kosmetik tidak meringankan bintik-bintik gelap, kaedah ini dapat menutupinya. Sebilangan orang memilih untuk menggunakan penyembunyikan berasaskan krim untuk mengurangkan penampilan bintik-bintik gelap.

Baca juga: 8 Rawatan Kecantikan untuk Menghilangkan Parut Jerawat

Mencegah Penampilan Titik Gelap

Mengelakkan kerosakan kulit di tempat pertama adalah penyelesaian terbaik. Merawat melindungi kulit setelah bintik-bintik gelap muncul juga akan melindungi kulit dari yang paling teruk.

 • Gunakan krim SPF. Gunakan pelindung matahari dengan tekun setiap dua jam atau lebih jika anda banyak berenang atau banyak berpeluh.
 • Tutup kulit ketika berada di luar rumah. Pakai topi, lengan panjang, dan seluar panjang.
 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari pada waktu panas. Pendedahan UV biasanya paling besar antara pukul 10 pagi hingga 2 petang

Perlindungan cahaya matahari adalah kunci untuk mencegah bintik-bintik gelap. Gunakan produk dengan bahan yang menyekat sinar matahari, seperti zink oksida dan titanium dioksida, jika tidak, bintik-bintik boleh muncul kembali. Bercakap dengan pakar dermatologi melalui aplikasi supaya anda mendapat nasihat penjagaan yang terbaik. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Titik Gelap di Muka
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gambaran Keseluruhan Tempat Gelap
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Tompok-tompok gelap pada kulit: Punca dan cara merawatnya