Ketahui 9 Jenis Rheumatisme

, Jakarta - Penyakit reumatik adalah radang dan sering bersifat autoimun. Ini bermaksud bahawa sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang tisu yang sihat. Penyakit rematik cenderung mempengaruhi bahagian sistem muskuloskeletal, iaitu sendi, otot, tulang, tendon, dan ligamen.

Gangguan reumatik, yang juga merupakan gangguan autoimun, terjadi ketika sistem kekebalan tubuh menyerang sel dan tisu yang sihat di dalam badan. Jenis gangguan reumatik lain, seperti gout, berpunca daripada asid urik yang berlebihan. Sebilangan besar bentuk artritis reumatoid mempunyai kesan sistemik, yang bermaksud ia boleh mempengaruhi bahagian badan dan bukan hanya pada sendi.

Baca juga: Mandi pada waktu malam boleh menyebabkan rematik?

Jenis Rheumatisme yang biasa

Beberapa penyakit reumatik yang paling biasa termasuk:

 1. Osteoartritis, jenis arthritis yang paling biasa. Terutama mempengaruhi dan memusnahkan tulang rawan, tisu lembut yang melindungi hujung tulang di dalam sendi.
 2. Rheumatoid arthritis, gangguan autoimun di mana sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sinovium, tisu lembut yang melapisi sendi dan menyebabkan keradangan.
 3. Fibromyalgia, keadaan kronik yang dicirikan oleh titik kesakitan dan kelembutan setempat di seluruh sistem muskuloskeletal.
 4. Lupus eritematosus sistemik, gangguan autoimun yang menyebabkan keradangan di banyak bahagian badan, termasuk sendi, kulit, ginjal, darah, paru-paru, jantung, dan otak.
 5. Gout, sejenis artritis yang berkembang apabila kristal asid urik seperti jarum menetap di sendi, paling sering terjadi pada jari kaki.
 6. Artritis idiopatik, bentuk rematik yang paling biasa pada kanak-kanak, mungkin disertai oleh demam dan ruam.
 7. Artritis berjangkit, disebabkan oleh jangkitan seperti penyakit Lyme atau Neisseria gonorrhoeae, bakteria di belakang gonorea.
 8. Psoriatik artritis, sejenis arthritis (dan juga dianggap spondyloarthropathy) yang mempengaruhi jari dan jari kaki dan dikaitkan dengan penyakit kulit psoriasis.
 9. Polymyositis, mempengaruhi otot dan boleh mempengaruhi seluruh badan.

Baca juga: 5 Punca Rematik pada Zaman Muda

Perkara yang Menyebabkan Penyakit Rematik

Penyakit reumatik boleh disebabkan oleh gabungan gen dan faktor persekitaran. Umumnya mempunyai varian gen tertentu dapat meningkatkan kerentanan seseorang terhadap penyakit reumatik, dan faktor persekitaran dapat mencetuskan kemunculan penyakit ini.

Sebagai contoh, orang yang mempunyai variasi gen antigen leukosit manusia (HLA) tertentu, yang membantu mengawal tindak balas imun, mempunyai risiko peningkatan rheumatoid arthritis. Pada orang-orang ini, penyakit ini dapat berkembang disebabkan oleh beberapa jenis peristiwa yang memicu, seperti lonjakan hormon, jangkitan dari bakteria atau virus, atau kegemukan.

Begitu juga, kelemahan tulang rawan kongenital yang digabungkan dengan tekanan sendi yang berlebihan boleh memainkan peranan dalam perkembangan osteoartritis. Pelbagai faktor boleh menyebabkan anda berisiko lebih besar untuk menghidap satu atau lebih penyakit reumatik. Beberapa faktor risiko yang boleh menjadi pencetus adalah:

 • Osteoartritis lebih kerap berlaku pada orang dewasa yang lebih tua daripada pada orang dewasa yang lebih muda.
 • Wanita lebih cenderung daripada lelaki untuk menghidap rheumatoid arthritis, scleroderma, fibromyalgia, dan lupus.
 • Lupus kemungkinan besar mempengaruhi Afrika Amerika dan Hispanik.
 • Obesiti dan merokok boleh meningkatkan risiko seseorang untuk sejumlah penyakit reumatik.
 • Faktor diet boleh meningkatkan atau mengurangkan risiko seseorang untuk penyakit tertentu. Sebagai contoh, asid urik, yang dikaitkan dengan diet tinggi purin, terdapat dalam banyak jenis daging.

Baca juga: Perbezaan Antara Rheumatisme dan Gout

Punca sebenar dari banyak penyakit reumatik tidak diketahui. Walau bagaimanapun, ini kemungkinan besar disebabkan oleh gabungan genetik, faktor persekitaran, dan keadaan yang kompleks.

Sekiranya anda fikir anda menghidap penyakit rematik, segera berjumpa doktor melalui aplikasi untuk nasihat rawatan. Rawatan awal adalah penting untuk mengelakkan kerosakan lebih lanjut atau komplikasi yang lebih teruk.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Apakah Penyakit Rematik? Gejala, Sebab, Diagnosis, Rawatan, dan Pencegahan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai rematik radang
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Jenis Penyakit Rheumatik yang Berbeza?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found