Ketahui Produk yang Berpotensi Mengandungi Asbestos

, Jakarta - Terdapat beberapa jenis produk atau objek di sekitarnya yang mengandung asbes dan mesti berhati-hati. Kerana kandungan asbes dapat masuk dan menetap di dalam tubuh manusia dan menyebabkan masalah kesihatan. Pendedahan kepada asbes yang masuk ke dalam badan boleh meningkatkan risiko penyakit, seperti gangguan paru-paru asbestosis.

Asbestos itu sendiri adalah sejenis mineral yang biasanya terdapat pada bahan binaan, biasanya pada bumbung bangunan. Sebenarnya, asbes yang masih dalam keadaan baik tidak membahayakan kesihatan. Walau bagaimanapun, asbes yang rosak dapat mengeluarkan habuk halus yang dapat disedut. Lama kelamaan, debu halus ini akan terkena pada badan yang menyebabkan penumpukan asbestos yang boleh mencetuskan masalah kesihatan.

Baca juga: 6 Gejala Asbestosis Yang Menyerang Paru-paru

Objek mengelilingi yang mengandungi asbestos

Debu yang mengandungi serat asbestos mudah disedut oleh manusia. Berita buruknya adalah bahawa habuk asbes yang disedut oleh manusia dapat meningkatkan risiko kerosakan pada paru-paru. Apabila dihirup, debu yang mengandungi asbestos boleh menyebabkan simptom, salah satunya adalah sesak nafas dan sukar bernafas. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh meningkatkan risiko penyakit.

Apabila dihirup, serat debu yang mengandungi asbestos akan tinggal di paru-paru dan terus mengendap. Semakin lama, simpanan debu akan menyebabkan masalah, seperti keradangan, parut, hingga kerosakan pada tisu paru-paru yang disebut asbestosis. Dalam jangka masa panjang, asbestosis dapat meningkatkan risiko penyakit yang lebih teruk, seperti karsinoma bronkus dan mesothelioma.

Terdapat pelbagai objek atau bahan di sekitarnya yang mungkin mengandung asbestos, termasuk pipa dan lembaran papan, lantai vinil-asbestos, kertas asbestos untuk pemeriksaan dan penebat produk, lapisan permukaan brake dan bahan gandingan, serta bahan atap dinding dan kompor . Kandungan asbes juga terdapat dalam produk tekstil, seperti benang, pita, dan tali. Asbes juga boleh didapati di balutan paip air panas dan kain tahan panas.

Baca juga: 8 Jenis Kerja Yang Mudah Terhadap Asbestosis

Debu asbestos adalah zarah yang harus anda awas. Kerana, pendedahan jangka panjang kepada asbestos dapat meningkatkan risiko asbestosis. Di samping itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh pendedahan kepada kandungan asbestos dalam jumlah besar. Biasanya, keadaan ini hanya akan berlaku apabila seseorang terdedah atau berada dalam persekitaran yang terdedah kepada asbes selama 20 tahun atau lebih.

Penyakit asbestosis biasanya hanya menunjukkan simptom setelah jangka masa yang panjang. Walau bagaimanapun, terlalu kerap pendedahan kepada bahan yang mengandungi asbes akan mempercepat masa anda terdedah kepada gejala asbestosis. Terdapat beberapa gejala yang dapat muncul sebagai tanda penyakit ini, seperti mengalami sesak nafas semasa melakukan aktiviti, batu kering yang terjadi dalam jangka panjang, dan penurunan selera makan.

Keadaan ini juga boleh menyebabkan ketidakselesaan di kawasan dada, seperti ketidakselesaan dada, sakit, atau rasa berat. Lama kelamaan, keadaan ini akan menyebabkan penurunan berat badan pada penghidapnya. Asbestosis juga boleh dicirikan oleh pembengkakan hujung jari atau dikenali sebagai mengumpat .

Baca juga: Terapi Oksigen Boleh Dilakukan untuk Mengatasi Asbestosis

Ketahui lebih lanjut mengenai bahaya pendedahan kepada asbes dan penyakit apa yang mungkin timbul dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Asbestos?
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Asbestosis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found