Jangan panik! Ini adalah Cara Betul untuk Mengatasi Keracunan Makanan pada Kanak-kanak

Jakarta - Keracunan makanan boleh berlaku apabila makanan atau minuman yang anda makan terdedah kepada racun atau bahan berbahaya. Sekiranya anak anda mengalami keracunan makanan, biasanya disebabkan oleh makanan ringan atau makan makanan yang dimasak dengan cara yang tidak betul.

Berikut adalah beberapa gejala keracunan makanan yang berlaku pada kanak-kanak yang harus anda ketahui:

 1. Terdapat darah di dalam najis.
 2. Dehidrasi seperti mulut kering, pengeluaran air kencing berkurang, pening, dan mata yang tenggelam.
 3. Demam dan berpeluh banyak.
 4. Cirit-birit.
 5. Kejang perut.
 6. Rasa mual disertai dengan muntah.
 7. Sakit perut.

Gejala-gejala ini biasanya akan berlangsung 30 minit dari waktu makanan dimakan dan berbeza-beza bergantung pada racun atau bahan penyebabnya. Apabila kanak-kanak mengalami keracunan makanan, ia mesti dirawat dengan segera agar keadaannya tidak bertambah buruk. Inilah cara menangani keracunan makanan pada kanak-kanak.

Cara Mengatasi Keracunan Makanan pada Kanak-kanak

Salah satu cara untuk mengatasi keracunan pada kanak-kanak adalah dengan melakukan pertolongan cemas. Yaitu dengan memberi cairan agar tidak kehilangan banyak cairan akibat reaksi tubuh yang terjadi, seperti muntah atau cirit-birit, terutama pada 24 jam pertama. Beberapa perkara yang perlu dilakukan dalam 24 jam pertama:

 1. Beri minuman seperti air mineral perlahan atau sedikit demi sedikit. Jangan berikan minuman bergula, alkohol atau minuman yang mengandungi kafein kerana ia boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.
 2. Jangan mengambil ubat herba yang tidak jelas kerana boleh memperburuk keadaan keracunan makanan.
 3. Sekiranya gejala keracunan makanan berkurang, perhatikan pengambilan nutrien. Makan sedikit demi sedikit makanan yang agak padat tetapi lembut dalam tekstur seperti kentang, roti, atau nasi yang tidak keras. Jangan makan makanan pedas.
 4. Elakkan menggunakan ubat yang tidak diketahui boleh digunakan sehingga tidak memburukkan lagi keadaan.
 5. Rehat secukupnya untuk memulihkan keadaan badan si kecil.

Secara amnya, kanak-kanak yang mengalami keracunan makanan akan sembuh sendiri dalam beberapa hari.

Apa yang perlu dipertimbangkan dalam menangani keracunan makanan adalah tidak memberikan ubat cirit-birit tanpa resep dokter, kerana dapat memperburuk gejala keracunan. Sekiranya cirit-birit dan muntah anak anda berhenti, anda boleh memberi mereka makanan rendah lemak dan hambar selama beberapa hari untuk mengelakkan reaksi perut. Sekiranya anak anda mengalami gejala keracunan yang semakin serius, anda harus segera berjumpa doktor.

Itulah 5 cara menangani keracunan makanan pada kanak-kanak. Setelah anda melakukan langkah-langkah di atas, tidak ada yang salah jika anda bertanya kepada pakar pediatrik mengenai keadaannya untuk memastikan keadaan bayi anda.

Untuk berkomunikasi dengan doktor kapan saja dan di mana sahaja, anda boleh menggunakan aplikasi kesihatan di internet melalui pilihan komunikasi berbual , suara , atau panggilan video melalui perkhidmatan Hubungi Doktor. Anda juga boleh membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin melalui perkhidmatan ini Penghantaran Farmasi siapa yang akan menghantar pesanan anda dalam masa tidak lebih dari satu jam.

Di samping itu, anda boleh melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke destinasi melalui perkhidmatan ini Makmal Perkhidmatan . Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . ayuh muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: Elakkan Keracunan Makanan Kerana Penjimatan Yang Salah


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found