Rutin Selamat Pagi untuk Kesihatan Mental

, Jakarta - Memulakan hari dengan rutin pagi sudah lama menjadi perkara penting yang dinasihatkan oleh banyak pakar kesihatan mental. Terutama jika anda menghadapi kemurungan dan kegelisahan, rutin pagi yang baik akan memberi perbezaan yang nyata kepada kesihatan mental anda dan anda akan merasa seperti kehilangan sesuatu ketika anda tidak melakukannya.

Semasa menjalankan rutin pagi, juga penting untuk mempertimbangkan berapa banyak masa yang anda ada. Walaupun anda hanya mempunyai 20 minit setiap pagi, anda boleh memanfaatkan sepenuhnya masa itu. Sekiranya anda mempunyai sedikit masa, cubalah mengenal pasti perkara yang membuat anda merasa tertekan sepanjang hari, dan ini mungkin berbeza dari orang ke orang. Jadi, jangan paksa diri anda melakukan pelbagai aktiviti walaupun anda mempunyai sedikit masa.

Baca juga: Ketahui 9 Kebaikan Berjalan di Pagi

Beberapa Jenis Aktiviti Baik untuk Memulakan Hari

Sekiranya anda ingin meningkatkan kesihatan mental anda, ada beberapa rutin pagi yang disyorkan untuk dilakukan, seperti:

Kemas katil

Walaupun membuat katil tidak memerlukan banyak masa. Malangnya, banyak orang sering mengabaikannya. Sekiranya anda tidak terbiasa membuat katil setiap pagi, mungkin sekarang anda perlu mempertimbangkan semula.

Membuat katil dianggap berkorelasi positif dengan tidur yang lebih baik dan suasana yang lebih bahagia secara keseluruhan. Dengan membuat tempat tidur, ini bermakna anda telah menunjukkan kepada diri sendiri bahawa anda dapat menjalankan tugas dengan betul. Dengan cara ini, anda akan merasa lebih ringan untuk melakukan kerja lain sepanjang hari.

Minum

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Ulasan Pemakanan , dehidrasi boleh memberi kesan negatif terhadap fungsi kognitif. Sebilangan besar orang bangun tanpa dehidrasi, dan menghidrasi semula pada waktu pagi membantu meningkatkan kognisi. Dehidrasi juga dikaitkan dengan keletihan serta gejala mood yang tidak baik, termasuk kerengsaan dan kekeliruan.

Walaupun penghidratan yang mencukupi mungkin tidak akan menyembuhkan masalah kesihatan mental seperti kemurungan atau kegelisahan, dehidrasi kronik mungkin tidak akan menjadikan keadaan lebih mudah untuk dirawat. Minum air adalah kaedah yang baik untuk memberi tenaga kepada diri sendiri untuk mengatasi gejala yang mengiringi banyak masalah kesihatan mental.

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda harus minum lebih sedikit kopi pada waktu pagi

Sarapan pagi yang sihat

Sarapan juga sangat digalakkan untuk memulakan hari. Makan sesuatu dalam masa sejam atau lebih bangun dari tidur akan mengelakkan anda merasakan gejala pergolakan. Makanlah sesuatu, terutamanya dengan karbohidrat kompleks, lemak dan protein, kerana ia bukan sahaja dapat meningkatkan mood anda, tetapi juga akan memberi tenaga untuk mendorong anda menjalani aktiviti pagi anda.

Banyak kajian menyokong tuntutan ini. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Makanan dan Pemakanan Antarabangsa mendapati bahawa mereka yang makan sarapan setiap hari kurang tertekan berbanding kumpulan kawalan yang tidak makan sarapan setiap hari. Mereka yang makan sarapan pagi juga melaporkan tahap tekanan yang lebih rendah. Kajian lain mendapati ada kaitan antara pengambilan bijirin sarapan dengan kadar kortisol yang lebih rendah, hormon stres.

Namun, akan lebih baik jika anda juga mengambil vitamin harian anda setelah sarapan pagi yang sihat. Kini anda juga boleh membeli vitamin dan makanan tambahan yang anda perlukan , kamu tahu. Pesanan anda akan sampai dalam waktu kurang dari satu jam, jadi sekarang anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah hanya untuk membeli ubat.

Baca juga: Menu Sarapan Sihat yang Disyorkan untuk Hari Produktif

Jauhi Gadget

Walaupun teknologi dapat digunakan untuk meningkatkan mood dan kesihatan mental seseorang, penggunaannya telefon pintar Ternyata dengan mudah boleh menyebabkan tingkah laku kompulsif yang kemudiannya mengganggu kesihatan mental. Penyelidikan juga mendapati bahawa penggunaan telefon pintar dapat meningkatkan kegelisahan dan kemurungan. Oleh itu, pertimbangkan untuk mengelakkan atau mengurangkan penggunaan alat pada waktu pagi. Dengan mengelakkan alat , maka anda akan dilindungi dari maklumat mengenai berita, politik, atau drama media sosial, yang sering boleh menimbulkan mood yang tidak baik.

Aktiviti fizikal

Bagi mereka yang mempunyai jadual yang sibuk, melakukan aktiviti fizikal pada waktu pagi adalah cara yang baik untuk memastikan mereka bersenam pada hari tersebut. Oleh kerana senaman telah terbukti memberi kesan positif pada mood dan dapat membantu mengurangkan gejala kemurungan dan kegelisahan, ini harus dianggap sebagai keutamaan. Latihan tidak semestinya berat, kerana peregangan ringan juga dapat membantu meningkatkan aliran darah. Latihan melepaskan endorfin, yang dapat membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan.

Rujukan:
Terapi yang baik. Diakses pada 2021. 11 Petua untuk Rutin Pagi yang Menyokong Kesihatan Mental.
Perikatan Nasional Kesihatan Mental. Diakses pada tahun 2021. Kekuatan Rutin Pagi.
DIRI. Diakses pada tahun 2021. 9 Tabiat Pagi Kecil yang Akan Menjadikan Hari Seluruh Anda Lebih Baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found