Corak Keibubapaan Berdasarkan Jenis Temperamen

Jakarta - Perangai kanak-kanak adalah gaya tingkah laku anak yang menentukan reaksi terhadap situasi tertentu. Ini termasuk bagaimana kanak-kanak mengekspresikan dan mengatur emosi terhadap perkara-perkara di hadapan mereka. Nah, perangai ini sudah wujud sejak kecil. Jadi, apakah jenis perangai anak-anak, dan apakah gaya keibubapaan yang tepat untuk mengatasinya? Ibu mesti tahu, berikut adalah beberapa jenis perangai anak dan keibubapaan yang sesuai:

Baca juga: Jangan Sama, Ini Berbagai Corak Keibubapaan untuk Kanak-kanak dan Remaja

1. Perangai Sukar

Anak dengan jenis perangai sukar menghadapi kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan situasi baru. Kanak-kanak dengan perangai jenis ini mempunyai mood yang negatif dan sering menangis. Bukan perkara biasa bagi ibu bapa yang mempunyai anak perangai sukar tertanya-tanya apakah ada yang tidak kena dengan asuhannya selama ini. Namun, kanak-kanak dengan perangai jenis ini mempunyai sikap tekad dan bersemangat, kamu tahu.

Bagaimana mengatasinya? Salah satu kunci utama adalah kesabaran. Mempunyai anak dengan perangai seperti ini memang memerlukan kesabaran tambahan, dan penuh dengan cabaran. Ibu bapa perlu memahami bagaimana perasaan anak mereka dalam situasi yang dia sukar dan mencetuskan reaksi berlebihan. Ibu juga perlu menjaga sikap ketika anak cerewet, jangan berteriak, apatah lagi memukulnya. Ibu disarankan untuk tetap tenang, atau hanya diam ketika menemaninya sehingga emosi anak mereda.

2. Temperamen Perlahan Memanaskan

Anak dengan jenis perangai lambat untuk memanaskan badan lebih lambat untuk menyesuaikan diri dengan perkara baru. Kanak-kanak dengan perangai jenis ini juga sering menunjukkan perasaan negatif kerana kurangnya aktiviti yang dijalankan. Kanak-kanak dengan perangai yang perlahan untuk memanaskan badan boleh disebut kanak-kanak yang pemalu atau sensitif. Mereka akan sentiasa berhati-hati dan mengambil masa lebih lama daripada anak-anak lain.

Bagaimana mengatasinya? Perkara pertama yang harus dilakukan ialah menolong anak anda bersiap sedia untuk persekitaran baru. Ibu dapat menolongnya dalam meluahkan perasaannya setiap perubahan yang berlaku. Tetapi jangan memaksa dan memaksa anak anda menjadi pusat perhatian, kerana ini hanya akan membuat si anak lebih malu dan takut.

Baca juga: Jenis Ibu Bapa Ibu Bapa Perlu Dipertimbangkan

3. Perangai Mudah

Anak dengan jenis perangai senang mampu menyesuaikan diri dengan situasi baru. Bukan hanya itu, mereka bahkan dapat bertindak balas terhadap perkara-perkara tertentu. Anak dengan jenis perangai mudah juga mempunyai rutin waktu tidur yang teratur, sehingga mempunyai suasana positif secara keseluruhan. Ibu bapa yang mempunyai anak dengan perangai seperti ini hampir tidak mengalami kesukaran untuk menjaga anak-anak mereka. Sifat bergaul kanak-kanak menjadikannya tidak mudah kecewa.

Bagaimana mengatasinya? Banyak perkara positif dari kanak-kanak dengan perangai senang . Mereka cenderung mudah bergaul dengan orang yang tidak dikenali. Nah, di sinilah ibu perlu memberi perhatian lebih. Mungkin anak itu mudah dipengaruhi atau dimanfaatkan oleh orang lain.

4. Perangai gabungan

Selain tiga jenis perangai ini, kanak-kanak juga dapat mengalami gabungan jenis perangai. Jenis gabungan ini adalah gabungan dari tiga titik perangai sebelumnya. Ada kalanya anak-anak sukar diurus, tetapi sangat berhati-hati. Sebaliknya, kanak-kanak juga sangat mudah untuk menyesuaikan diri dengan perkara baru.

Baca juga: Apakah Keibubapaan Terbaik untuk Kanak-kanak dengan ADHD?

Itu adalah beberapa jenis perangai anak dan bagaimana pengasuhan yang betul dilakukan. Sekiranya jenis perangai kanak-kanak berada di luar perkara yang dinyatakan di atas, sila bincangkannya secara langsung dengan pakar pediatrik dalam aplikasi Ya puan. Ibu juga boleh membincangkan hal-hal yang berkaitan dengan kesihatan anak-anak, dan pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Rujukan:
Tentangkidshealth.ca. Diakses pada tahun 2021. Temperamen.
Healthychildren.org. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Memahami Perangai Anak Anda.