5 Bahaya Makanan Asin untuk Kesihatan Tubuh

, Jakarta - Asinan adalah makanan yang dibuat melalui penapaian anaerob atau dengan merendamnya dalam cuka. Fermentasi dalam air masin dapat menghasilkan makanan, sehingga disebut acar. Sebenarnya, prosedur penapaian mengakibatkan perubahan tekstur dan rasa makanan juga.

Prosedur pengawetan mengurangkan pH bahan makanan hingga 4.6 atau bahkan lebih rendah untuk membunuh bakteria. Prosedur ini bahkan dapat mengawet makanan yang mudah rosak atau merosakkan.

Untuk membuat acar atau untuk mempermudah prosedur pengambilan, ramuan dan rempah seperti kayu manis, cengkeh, bawang putih, dan biji sawi ditambah. Sekiranya kandungan air dalam makanan mencukupi, garam kering dapat digunakan untuk menghasilkan acar.

Baca juga: Adakah selamat memakan acar setiap hari?

Bahaya Memakan Terlalu Banyak Jeruk

Seseorang yang makan acar terlalu banyak, badannya akan mengalami garam berlebihan. Ini boleh menyebabkan buah pinggang mengalami kesukaran untuk mengekalkan kadar garam dalam aliran darah. Terlalu banyak garam akan menjadikan jumlah cecair yang mengelilingi sel dan jumlah darah meningkat.

Ini dapat menjadikan darah harus bekerja lebih keras untuk mengepam ke jantung dan menimbulkan tekanan yang lebih tinggi pada saluran darah. Berikut adalah beberapa bahaya pengambilan acar terlalu banyak untuk badan anda:

  1. Kesan pada Kulit

Apabila badan anda mengalami kesan negatif daripada mengambil terlalu banyak natrium, kulit anda juga mungkin terjejas. Wajah anda boleh menjadi bengkak kerana penahan air disebabkan oleh terlalu banyak garam dalam makanan. Anda juga mungkin mempunyai beg di bawah mata anda.

Kulit boleh menjadi kering dan retak, atau boleh menyebabkan pengeluaran minyak berlebihan kerana kelenjar minyak berusaha mengimbangi dehidrasi kulit. Di samping itu, anda boleh menyebabkan kulit wajah menjadi berjerawat.

  1. Tekanan darah tinggi

Acar adalah salah satu makanan yang harus dielakkan oleh kebanyakan orang, terutama seseorang yang mempunyai masalah yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi. Seseorang yang tubuhnya sering mengalami tekanan darah tinggi boleh menghidap penyakit yang teruk, seperti penyakit jantung dan strok. Ini kerana kandungan natrium dalam badan meningkat yang menjadikan jumlah darah meningkat.

Baca juga: Perlu Makan Ini Selepas Makan Makanan Ringan

  1. Menyebabkan Kanser Perut

Makan terlalu banyak acar yang kaya dengan kandungan garam boleh menyebabkan seseorang menghidap barah perut dalam jangka masa panjang. Garam kaya dengan nitrat, yang jika dikonsumsi terlalu banyak boleh mengganggu perut. Sekiranya ini terus berlaku, ada kemungkinan anda mendapat barah perut.

  1. Pengekalan cecair

Kesan lain daripada makan acar terlalu banyak adalah berlakunya pengekalan cecair di dalam badan. Ini adalah berlakunya lebihan cecair yang terkumpul di dalam badan. Ini kerana keseimbangan cairan dalam badan diatur oleh kandungan natrium. Sekiranya berlebihan, cecair terkumpul dan menyukarkan buah pinggang untuk memproses kandungan garam yang masuk ke dalam badan.

  1. Kesan Buruk pada Tulang

Juga disebutkan bahawa pengambilan acar terlalu banyak boleh membahayakan kesihatan tulang. Garam yang dihasilkan oleh makanan masin boleh menyebabkan kalsium terbuang keluar dari badan melalui buah pinggang. Sekiranya anda ingin makan makanan masin, anda tidak boleh berlebihan, iaitu sekitar 2.300 miligram sehari.

Baca juga: Inilah Bahaya Mengonsumsi Makanan Yang Dibungkus

Itulah beberapa kesan pengambilan acar terlalu banyak untuk badan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perkara itu, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!