Ini adalah peringkat proses pemeriksaan MRI

, Jakarta - Pengimejan resonans magnetik atau disingkat MRI adalah proses pemeriksaan yang menggunakan medan magnet dan gelombang radio untuk memaparkan gambar struktur organ dalam tubuh manusia. MRI adalah proses pemeriksaan yang cukup maju dan hasil pemeriksaan tidak dapat diperoleh pada ujian lain seperti sinar-X, ultrasound, atau CT-Scan. Tubuh pesakit akan diimbas dan diletakkan di mesin dengan magnet yang kuat. Gambar yang dihasilkan oleh MRI adalah gambar digital yang disimpan di komputer dan dicetak untuk kajian lebih lanjut untuk mengenal pasti penyakit.

MRI membantu doktor memeriksa bahagian dalam tubuh pesakit seperti organ, tisu, dan sistem rangka dengan resolusi tinggi. Hasil pemeriksaan membantu doktor mendiagnosis pelbagai masalah kesihatan. Mesin MRI biasanya berkisar antara 1.5 hingga 2.5 meter.

Imbasan dilakukan dengan sebahagian atau seluruh badan pesakit berada (diletakkan) di dalam mesin. Sebenarnya tidak ada persiapan khas yang mesti dilakukan ketika anda ingin melakukan MRI, tetapi mengetahui tahap-tahap prosesnya dan diharapkan dapat membantu anda merasa lebih bersedia untuk menghadapi peperiksaan ini.

Berikut adalah beberapa langkah dan persediaan yang mesti anda ketahui:

Baca juga: Ini adalah alasan untuk memeriksa makmal agar sihat sebelum Krismas

  • Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah beritahu doktor anda jika anda menghidap claustrophobia. MRI memasukkan sebahagian atau seluruh badan anda ke dalam mesin ini untuk jangka masa, bahkan hingga satu jam. Bagi anda yang merasa tidak selesa atau takut berada di mesin MRI, anda harus segera memberitahu doktor anda. Pengalaman ini boleh menyebabkan kegelisahan yang besar, dan doktor anda mungkin dapat memberi ubat penenang sebelum ujian untuk mengelakkan kegelisahan yang berlebihan. Walaupun terdapat pengawal yang menjaga dari luar, semasa pemeriksaan MRI, anda biasanya diminta untuk melakukan beberapa gerakan seperti menggerakkan tangan atau kaki anda untuk mengenal pasti penyakit, dan keadaan ini memerlukan ketenangan agar prosesnya berjalan dengan lancar.

  • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai implan dan keluarkan semua benda logam dari badan anda. Implan logam tertentu boleh mempengaruhi imbasan MRI, jadi wajib mengeluarkan perhiasan dan semua aksesori. Sekiranya anda mempunyai implan di dalam badan anda, bincangkannya segera dengan doktor anda untuk proses pemeriksaan yang lancar kemudian.

Baca juga: 6 Jenis Pemeriksaan Yang Penting Sebelum Berkahwin

  • Fahami apa yang akan berlaku semasa peperiksaan MRI. Ini membantu menghilangkan kerisauan mengenai prosedur. Ketahui apa yang diharapkan pada hari-hari menjelang peperiksaan. Berikut adalah beberapa maklumat yang harus anda ketahui:

  • MRI adalah tiub besar dengan lubang di setiap sisi. Sekiranya anda diminta melakukan pemeriksaan ini, maka anda akan diletakkan di atas meja yang boleh bergerak ke dalam tabung, sementara seorang pakar akan mengawasi dari bilik lain.

  • Medan magnet dan gelombang radio menghasilkan bacaan dalaman badan anda, yang digunakan untuk mengesan perkara seperti tumor otak, keadaan kronik, dan gangguan lain. Prosedur ini tidak menyakitkan kerana anda tidak akan merasakan medan magnet.

  • Mesin MRI mengeluarkan banyak bunyi semasa prosedur. Ramai pesakit memilih untuk membawa penyumbat telinga dan mendengar muzik atau buku audio yang dirakam semasa proses tersebut.

  • Tempoh peperiksaan berbeza-beza, tetapi ada yang merasa agak lama. Kadang-kadang diperlukan sehingga satu jam untuk menyelesaikan pemeriksaan.

  • Sebelum menjalankan pemeriksaan, anda diminta untuk mengisi borang yang meminta sejarah perubatan anda. Perhatikan semasa mengisinya kerana ini akan mempengaruhi proses peperiksaan. Semasa peperiksaan anda akan memakai pakaian khas. Anda dinasihatkan untuk mengajak saudara-mara untuk menunggu peperiksaan dan memberi sokongan kepada anda.

Baca juga: Sebab Berpuasa Sebelum Pemeriksaan Darah

Sekarang anda juga dapat memeriksa keadaan kesihatan anda dalam aplikasi melalui ciri Pemeriksaan Makmal . Tanpa perlu meninggalkan rumah, anda sudah boleh melakukan ujian kesihatan melalui ciri pemeriksaan makmal di . Jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk berbincang dan meminta nasihat kesihatan pada bila-bila masa. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang di App Store dan Google Play dan nikmati kemudahan pemeriksaan makmal di !