Lelaki Mengalami Gangguan Testosteron Menyebabkan Penurunan Libido

, Jakarta - Testosteron bukan satu-satunya bahan bakar untuk dorongan seks dan prestasi pada lelaki. Walaupun begitu, gangguan testosteron dapat mengurangkan kemampuan lelaki untuk melakukan hubungan seks yang memuaskan. Kekurangan dorongan seks atau libido serta disfungsi ereksi adalah masalah seksual yang boleh disebabkan oleh testosteron rendah.

Sementara itu, penurunan libido tidak berlaku secara tiba-tiba. Biasanya keinginan seksual menurun secara beransur-ansur, antara beberapa bulan hingga beberapa tahun. Penting untuk memahami beberapa penyebab penurunan libido pada lelaki dan bagaimana mengatasinya.

Baca juga: 9 Ciri-ciri Gangguan Testosteron

Gangguan Testosteron dan Punca Penurunan Libido

Sebenarnya belum terungkap bagaimana testosteron meningkatkan libido. Dorongan seksual boleh berubah pada setiap lelaki dari semasa ke semasa dan dipengaruhi oleh tekanan, tidur, dan peluang untuk melakukan hubungan seks. Atas sebab ini, menentukan dorongan seks "normal" hampir mustahil. Biasanya, seorang lelaki mengenal pasti kekurangan dorongan seks atau libido sebagai masalah.

Gejala testosteron rendah tidak selalu sama dengan perasaan lelaki tidak mempunyai libido. Sebilangan lelaki dapat mengekalkan keinginan seksual pada tahap testosteron yang rendah. Bagi lelaki lain, libido mungkin rendah, walaupun dengan tahap testosteron normal. Walau bagaimanapun, testosteron rendah adalah salah satu kemungkinan penyebab libido rendah. Sekiranya testosteron turun cukup banyak, hampir semua lelaki akan mengalami penurunan libido juga.

Testosteron rendah adalah salah satu penyebab libido rendah. Tekanan, kurang tidur, kemurungan, dan penyakit perubatan kronik juga dapat mengurangkan dorongan seks lelaki.

Baca juga : Lelaki dengan keadaan ini berisiko mengalami hipogonadisme

Inilah Yang Berlaku Apabila Anda Mengalami Gangguan Testosteron

Gejala yang berlaku apabila gangguan testosteron pada lelaki mungkin tidak dikenali secara meluas. Beberapa gejala yang akan anda alami yang perlu anda perhatikan adalah:

  • Mempunyai disfungsi ereksi.
  • Telah menurun jisim otot.
  • Selalunya mengantuk selepas makan.
  • Kehilangan keinginan untuk melakukan hubungan seks.
  • Rambut badan mula rontok.

Sekiranya keadaan dikesan lebih awal, keadaan masih boleh dirawat dengan terapi hormon. Intinya adalah untuk meningkatkan jisim otot dan menurunkan kadar gula dalam darah.

Cara Meningkatkan Libido Lelaki

Terdapat banyak cara untuk meningkatkan libido lelaki. Walau bagaimanapun, kaedah yang mesti dipilih harus disesuaikan dengan penyebab penurunan libido. Secara amnya, libido lelaki dapat ditingkatkan dengan:

  • Menjalankan gaya hidup sihat. Mulailah membiasakan diri dengan gaya hidup sihat, dengan makan makanan yang sihat dan berkhasiat, bersenam secara teratur, menghindari tekanan, dan tidur dengan kerap.
  • Dapatkan psikoterapi. Kaedah ini dapat digunakan jika penurunan libido disebabkan oleh masalah kesihatan mental, seperti tekanan atau kemurungan.
  • Menggantikan ubat yang anda ambil. Sekiranya penurunan libido disebabkan oleh pengambilan ubat tertentu, doktor boleh mengurangkan dos atau mengubah jenis ubat yang diberikan.
  • Lakukan terapi testosteron. Terapi dapat membantu anda meningkatkan libido anda, kerana testosteron adalah hormon yang paling mempengaruhi gairah seksual seorang lelaki.

Baca juga: Suntikan Hormon Testosteron, Ketahui Kebaikan dan Bahaya

Selain beberapa cara ini, libido lelaki juga dapat ditingkatkan melalui komunikasi yang baik antara suami dan isteri. Sekiranya libido anda menurun, anda semua harus berkomunikasi dengan pasangan anda. Sekiranya penurunan libido berlaku berlarutan, segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut untuk pengendalian yang lebih tepat. Komunikasi dengan doktor kini lebih mudah dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Testosteron Rendah dan Pemacu Seks.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Pemacu Seks Lelaki.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found