Gimnastik Kaki Diabetes, Latihan untuk Orang yang Menghidap Diabetes

, Jakarta - Menurut data kesehatan yang diterbitkan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, latihan kaki dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan menguatkan otot-otot kecil kaki pada orang yang menderita diabetes.

Latihan kaki diabetes boleh dalam bentuk membongkok, meluruskan, mengangkat, memusing ke luar atau ke dalam, mencengkam, dan meluruskan jari kaki. Latihan ini boleh dilakukan semasa duduk, berbaring, atau berdiri.

Kepentingan Latihan Otot Kaki

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Researchgate Diabetes dapat menghambat pemindahan glukosa ke sel-sel dalam tisu badan sehingga mengakibatkan kelaparan sel, sehingga memicu kelemahan otot yang mengganggu keseimbangan tubuh.

Keseimbangan badan yang terjejas ini dapat meningkatkan risiko jatuh. Latihan kaki diabetes bertujuan untuk meningkatkan peredaran darah di kaki orang yang menghidap diabetes, sehingga pengambilan nutrien menjadi lancar ke tisu.

Baca juga: Inilah sebab diabetes adalah penyakit sepanjang hayat

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih lengkap mengenai latihan kaki diabetes, anda boleh bertanya terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Sesungguhnya, senaman adalah bahagian penting dalam gaya hidup orang yang menghidap diabetes. Latihan fizikal dapat membantu menguruskan berat badan, dengan meningkatkan kadar gula darah dan kesihatan jantung.

Bagi penghidap diabetes, senaman sama pentingnya dengan diet dan ubat. Sebenarnya, Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti fizikal untuk meningkatkan kadar jantung lima hari seminggu.

Adalah sangat penting untuk merancang rutin senaman dan selain daripada latihan kaki diabetes, berjalan adalah salah satu pilihan paling mudah dan selesa. Berikut adalah faedah latihan fizikal bagi penghidap diabetes:

  1. Sensitiviti insulin meningkat (insulin berfungsi lebih baik).
  2. Menurunkan kadar gula dalam darah.
  3. Meningkatkan tenaga dan daya tahan sepanjang hari.
  4. Berat badan dengan peningkatan nada otot.
  5. Jantung yang lebih sihat dan tekanan darah rendah.
  6. Kualiti tidur yang lebih baik pada waktu malam.
  7. Tulang lebih kuat dan risiko osteoporosis lebih rendah.
  8. Ketahanan yang lebih baik terhadap penyakit.
  9. Menurunkan tekanan, kegelisahan, kebosanan, kekecewaan dan kemurungan.

Borang Latihan yang Disyorkan Lain

Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan dua jenis latihan untuk menguruskan diabetes: senamrobik dan latihan kekuatan. Latihan aerobik dilakukan dengan menggunakan lengan dan / atau kaki dalam gerakan berirama yang berterusan untuk meningkatkan kadar denyutan jantung.

Contohnya, berlari, menari, berbasikal, berenang dan berjalan. Pastikan anda memilih senaman aerobik yang anda suka. Latihan kekuatan (juga disebut latihan ketahanan) menjadikan tubuh lebih sensitif terhadap insulin dan dapat menurunkan gula darah.

Baca juga: Pengambilan Soda Terlalu Banyak Boleh Mencetuskan Penyakit Ini

Sebagai tambahan kepada aktiviti aerobik, Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan melakukan latihan kekuatan sekurang-kurangnya dua kali seminggu, tetapi tidak dua hari berturut-turut. Contoh latihan kekuatan, termasuk menggunakan alat berat, push-up, lunges, dan sit-up.

Jangan lupa untuk selalu berunding dengan doktor anda sebelum memulakan program senaman untuk memastikan senamannya selamat dari segi perubatan. Senaman dapat menurunkan gula darah secara tiba-tiba, tetapi dalam hal latihan kekuatan, ia dapat meningkatkan kadar gula darah.

Pastikan untuk memantau kadar gula darah sebelum dan sesudah semua rutin latihan untuk lebih memahami bagaimana tubuh bertindak balas terhadap senaman dan untuk mencegah komplikasi. Rasa ringan atau pening, degupan jantung yang cepat, ketidakselesaan dada, rahang, lengan, atau ketidakselesaan punggung atas, mual, sesak nafas, berasa lemah, mengantuk adalah tanda-tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan senaman anda.

Rujukan:

P2PTM Kementerian Kesihatan RI. Diakses pada tahun 2020. Gimnastik Kaki Diabetik.
ResearchGate. Diakses pada tahun 2020. Pengaruh Gimnastik Kaki Diabetes Terhadap Keseimbangan Tubuh pada Pesakit Diabetes Mellitus.
HealthWire Harian. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Senaman dalam Mengubati Diabetes.