5 Perkara yang perlu disediakan sebelum melakukan senaman untuk wanita hamil

Jakarta - Tempoh kehamilan yang sihat menjadikan ibu perlu menjalani aktiviti fizikal atau senaman ringan secara berkala. Salah satu sukan yang paling popular adalah latihan kehamilan. Ia disebut latihan kehamilan kerana sukan ini mempunyai rangkaian pergerakan yang selamat, ringan, tetapi bermanfaat untuk wanita hamil.

Secara amnya, senaman kehamilan selamat dilakukan pada pelbagai usia kehamilan. Pelbagai pergerakan dirancang untuk membantu ibu hamil bersiap sedia untuk melahirkan anak. Namun, apakah perkara-perkara yang perlu disiapkan sebelum melakukan latihan kehamilan? Ayuh, lihat perbincangannya!

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda berhenti bersenam

Persediaan Latihan Kehamilan

Setiap pergerakan dalam latihan kehamilan biasanya mudah dilakukan, dan dapat meningkatkan kekuatan otot tubuh ibu ketika melahirkan anak. Selain itu, senaman kehamilan juga berguna untuk mengurangkan sakit belakang, mengurangkan risiko diabetes, mengekalkan berat badan yang ideal semasa hamil, berlatih bernafas, dan mengurangkan tekanan.

Namun, sebelum menjalani latihan kehamilan, ada beberapa perkara yang perlu disiapkan, iaitu:

 1. Minum air secukupnya sebelum memulakan latihan kehamilan. Sediakan juga air untuk diminum semasa dan selepas bersenam, untuk mengelakkan dehidrasi.
 2. Pengambilan makanan berkhasiat, sekurang-kurangnya satu jam sebelum memulakan latihan kehamilan.
 3. Pakai pakaian dan kasut yang selesa, untuk mengurangkan risiko kecederaan.
 4. Lakukan senaman kehamilan di bilik yang selesa dan tidak panas.
 5. Pastikan memanaskan badan sebelum bersenam, dan sejukkan selepasnya.

Walaupun latihan kehamilan pada amnya selamat dilakukan, adalah idea yang baik bagi ibu untuk berunding terlebih dahulu dengan doktor, ya. Ini untuk memastikan keadaan ibu dan janin selamat melakukan latihan kehamilan. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Kenali lebih dekat dengan Program Kehamilan

Perkara yang perlu diberi perhatian sebelum dan semasa Latihan Kehamilan

Sebagai tambahan kepada persediaan ini, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu sebelum menjalani latihan kehamilan. Wanita hamil tidak digalakkan menjalani sukan ini, jika mereka mempunyai keadaan berikut:

 • Mempunyai keadaan perubatan seperti asma, jantung dan paru-paru, dan darah tinggi.
 • Mengalami masalah pada serviks.
 • Mempunyai pendarahan faraj atau bintik darah muncul.
 • Mengalami gangguan pada plasenta.
 • Mempunyai sejarah kelahiran pramatang sebelumnya.
 • Mengandung anak kembar.
 • Menghidap anemia.

Ketika melakukan senaman semasa hamil, ada beberapa gerakan yang berisiko menyebabkan cedera, yang harus dihindari, yaitu:

 • Pergerakan yang memerlukan kedudukan terlentang untuk waktu yang lama, terutamanya ketika memasuki trimester kehamilan kedua. Kerana, kedudukan ini dapat menyebabkan wanita hamil merasa pusing dan pingsan, kerana aliran darah yang seharusnya ke seluruh tubuh kembali ke jantung.
 • Pergerakan tiba-tiba atau berubah arah dengan cepat, kerana risiko menyebabkan kecederaan pada perut.
 • Pergerakan melompat.
 • Lutut dibengkokkan terlalu dalam tempat duduk , atau mengangkat kedua kaki.
 • Pergerakan berdiri sambil memusingkan pinggang.
 • Menahan nafas terlalu lama semasa melakukan pergerakan.

Baca juga: Segera Mempunyai Bayi, Pilih Kelahiran Normal atau Caesarean?

Bolehkah Wanita Hamil Melakukan Senamrobik?

Pada dasarnya, ibu hamil tidak boleh melakukan senaman aerobik. Dengan catatan, adalah rutin melakukannya sejak sebelum kehamilan dan pakar obstetrik mengizinkannya. Dari segi faedah, senaman aerobik baik untuk pernafasan dan kesihatan jantung.

Walau bagaimanapun, jika ibu baru ingin melakukan senaman aerobik semasa hamil, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu, dan lakukan di bawah arahan instruktur profesional dan berpengalaman.

Sebaliknya, lakukan gimnastik berimpak rendah, yang tidak melibatkan berlari atau melompat. Sekiranya dilakukan dengan betul dan selamat, latihan aerobik dapat membuat wanita hamil bernafas dengan lebih mudah dan jantung dapat bekerja dengan optimum.

Walaupun begitu, pastikan anda tidak berlebihan. Sekiranya anda merasa ada keluhan semasa melakukan senaman aerobik semasa mengandung, anda harus segera berhenti bersenam dan berehat.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Panduan Kehamilan dan Bayi Anda.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Lapan Manfaat Senaman Kehamilan.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Latihan Semasa Kehamilan.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Latihan Semasa Kehamilan.
Baby Center UK. Diakses pada tahun 2021. Senamrobik semasa Kehamilan.