Sebab Orang Berkulit Ringan Boleh Mempunyai Lebih Banyak Tahi lalat

Jakarta - Adakah anda mempunyai tahi lalat? Di bahagian badan mana? Adakah anda mempunyai banyak tahi lalat di badan anda dan ia mengganggu penampilan anda? Mol adalah lesi kecil yang muncul di kulit. Mereka adalah kumpulan melanosit, sel yang menghasilkan melanin, pigmen yang memberikan warna pada kulit. Tahi lalat biasanya berwarna coklat, tetapi ada yang warnanya lebih gelap, selebihnya berwarna sama dengan kulit.

Strukturnya bervariasi, kasar, halus, bahkan rambut tumbuh di permukaannya dalam bentuk bujur atau bulat. Tahi lalat boleh berubah rupa dan bilangannya, malah tahi lalat pun boleh hilang. Biasanya, jumlahnya akan bertambah ketika anda memasuki usia remaja, menjadi lebih gelap semasa hamil, dan secara beransur-ansur memudar seiring bertambahnya usia.

Banyak tahi lalat pada kulit ringan, mengapa?

Sebenarnya, tahi lalat terdapat pada kulit yang ringan. Mungkin, anda tertanya-tanya berapa banyak tahi lalat yang ada di badan anda. Sekiranya anda berkulit cerah, ini tidak menghairankan. Orang yang berkulit cerah cenderung mempunyai lebih banyak nevus daripada mereka yang mempunyai kulit yang lebih gelap.

Nevus adalah istilah perubatan untuk tahi lalat, yang merupakan koleksi sel berwarna yang tidak berbahaya. Keadaan ini biasa berlaku, biasanya berjumlah antara 10 dan 40 dan kelihatan seperti coklat, coklat kemerahan, atau ke arah bintik-bintik merah jambu.

Terdapat banyak jenis nevus jika dilihat dari bentuk, warna, dan teksturnya. Nevus kongenital atau kongenital adalah tahi lalat yang sudah ada ketika anda dilahirkan, atau tahi lalat kelahiran kongenital. Nevus jenis ini dikumpulkan mengikut saiz dan warna. Ada kemungkinan bahawa nevus kongenital anda merangkumi bahagian tertentu badan.

Fakta lain menunjukkan bahawa seseorang yang dibesarkan di lingkungan yang cerah cenderung memiliki lebih banyak tahi lalat daripada mereka yang tumbuh di persekitaran yang terbatas sinar matahari, walaupun warna kulitnya sama. Tanpa sebab, pendedahan cahaya matahari menjadikan melanin menghasilkan lebih banyak melanosit. Sekiranya terdapat pengumpulan dan pengedaran melanosit yang tidak sekata, lebih mudah pembentukan nevus.

Terlepas dari warna kulit seseorang, sekurang-kurangnya banyak yang mempunyai kaitan dengan faktor genetik. Sekiranya bapa atau ibu anda mempunyai banyak nevus, maka kemungkinan anda mempunyai banyak tahi lalat. Di samping itu, penggunaan ubat tertentu mempengaruhi bilangan tahi lalat. Ubat antidepresan, hormon, dan antibiotik dianggap menjadikannya semakin meningkat. Penggunaan ubat-ubatan ini menyebabkan sistem ketahanan badan menurun, sehingga menjadikan kulit lebih sensitif terhadap paparan sinar matahari.

Walaupun sebilangan besar tahi lalat tidak berbahaya, dalam kes yang jarang terjadi, mereka boleh berkembang menjadi jenis barah kulit yang agresif yang disebut melanoma. Oleh itu, jika anda mempunyai tahi lalat, periksalah secara berkala, terutamanya jika terdapat perubahan pada tekstur dan penampilannya.

Itulah sebabnya banyak tahi lalat pada kulit ringan. Perkara mengenai kesihatan harus mendapat perhatian lebih, kerana beberapa perkara boleh terjadi tanpa gejala. Tanyakan sebarang gejala kesihatan yang anda alami terus ke doktor melalui aplikasi tersebut . Beli ubat dan periksa makmal? Boleh juga melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang!

Baca juga:

  • Muka mempunyai banyak tahi lalat, adakah normal?
  • Ketahui perbezaan antara tahi lalat berbahaya dan tidak berbahaya
  • Adakah tahi lalat Berbahaya?