Adakah benar minuman bersoda meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing?

, Jakarta - Minuman dan kafein yang tidak sedap boleh memburukkan lagi gejala jangkitan saluran kencing. Sekiranya anda mengalami jangkitan saluran kencing, ada baiknya mengelakkan minuman bersoda.

Soda secara umum telah terbukti dapat menjengkelkan pundi kencing pada orang yang mengalami keradangan pundi kencing kronik, dan boleh memburukkan lagi gejala pada seseorang dengan jangkitan pundi kencing. Maklumat lanjut mengenai jangkitan saluran kencing boleh dibaca di sini!

Baca juga: Seks oral boleh mencetuskan jangkitan saluran kencing?

Makanan dan Minuman Mencetuskan Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan saluran kencing disebabkan oleh keradangan pada lapisan pundi kencing yang melibatkan sensasi yang menyakitkan ketika membuang air kecil. Bagi sesetengah orang, makanan dan bahan kimia tertentu boleh mencetuskan keradangan pundi kencing.

Jenis makanan dan minuman tertentu boleh meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing. Selain minuman ringan, berikut adalah jenis lain:

1. Kafein

Kafein adalah perangsang ringan yang terdapat dalam teh, kopi, coklat, dan beberapa makanan tumbuhan. Kafein sering ditambahkan ke ubat penghilang rasa sakit, suplemen tenaga, dan pil diet. Mengehadkan atau mengelakkan pengambilan kafein dan meningkatkan pengambilan air dapat mengurangkan atau mencegah jangkitan saluran kencing.

2. Alkohol

Karbonasi dalam bir dan sampanye boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing kerana mencetuskan gas dan tekanan. Sementara itu, sensasi "terbakar" yang kuat dari minuman keras seperti tequila dan wiski juga boleh menyebabkan sakit radang pada pundi kencing.

3. Makanan Pedas

Makanan yang menyebabkan sensasi terbakar di mulut boleh menyebabkan rasa terbakar di tempat lain, seperti di pundi kencing. Bagi sesetengah orang dengan keadaan sensitif, makanan pedas dapat meningkatkan gejala jangkitan saluran kencing.

Baca juga: Mengapa Wanita cenderung mendapat UTI daripada lelaki?

4. Makanan masam

Makanan berasid, seperti buah sitrus dan tomato, boleh menyebabkan kerengsaan pada perut dan juga saluran kencing. Apabila dikonsumsi secara berlebihan, makanan berasid dapat mengubah keseimbangan pH tubuh. Ini menyebabkan sakit saluran kencing dan sensasi terbakar semasa kencing disertai dengan gejala pencernaan seperti pedih ulu hati.

5. Minuman Berkarbonat

Minuman berkarbonat boleh mencetuskan kerengsaan saluran kencing. Kerana minuman berkarbonat meningkatkan pengeluaran gas di saluran pencernaan dan boleh menyebabkan tekanan dan kesakitan pada pundi kencing. Minuman dalam kategori ini termasuk bir, sampanye, soda, minuman tenaga, dan kebanyakan jenama air mineral.

6. Pemanis Buatan

Pemanis buatan adalah bahan kimia bebas gula yang ditambahkan pada produk makanan kerana rasanya yang manis. Pemanis buatan seperti aspartam dan sakarin boleh menyebabkan kerengsaan pundi kencing. Seperti aditif makanan lain, MSG juga boleh mencetuskan jangkitan saluran kencing.

Waspadalah terhadap Gejala Jangkitan Saluran Kencing

Sebilangan jangkitan saluran kencing tidak menyebabkan sebarang gejala. Apabila seseorang mengalami jangkitan saluran kencing dan mengalami gejala, gejalanya boleh:

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda menghidap klamidia

1. Kerap membuang air kecil.

2. Sensasi terbakar ketika membuang air kecil.

3. Buang air kecil dalam jumlah kecil.

4. Air kencing mendung.

5. Urin berbau seperti ikan.

6. Sakit pelvis atau belakang.

7. Air kencing berdarah.

Harap maklum bahawa jangkitan saluran kencing lebih kerap berlaku pada wanita. Ini kerana wanita mempunyai uretra yang lebih pendek daripada lelaki, memudahkan bakteria memasuki pundi kencing.

Sekiranya anda mengalami jangkitan saluran kencing, rawatannya adalah dengan menerima antibiotik selama 7 hingga 10 hari untuk membunuh bakteria. Rawatan yang lebih pendek mengurangkan risiko ketahanan terhadap antibiotik.

Penting untuk menyelesaikan rawatan lengkap seperti yang telah diberikan oleh doktor. Sebagai tambahan kepada antibiotik, rawatan di rumah yang lain dapat membantu menghilangkan rasa tidak selesa. Ini termasuk minum banyak air untuk membuang bakteria dari saluran kencing dan menggunakan pembalut pemanasan untuk mengurangkan sakit pelvis dan perut.

Perlu maklumat mengenai jangkitan saluran kencing, tanya terus ke . Anda boleh bertanya apa-apa masalah kesihatan dan doktor terbaik di lapangan akan memberikan penyelesaian. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor malah anda boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Sistem Kesihatan Altru. Diperoleh pada tahun 2020. Perengsa Pundi kencing.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Tidak Harus Anda Makan Semasa Merawat UTI.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Anda Tidak Boleh Minum Alkohol dengan UTI.