Ketahui 7 Kebaikan Melompat Jack untuk Badan

“Jumping jack termasuk dalam latihan aerobik, kerana melibatkan seluruh tubuh. Walaupun sukan ini kelihatan sederhana, hanya dengan melompat, tetapi ada banyak manfaat kesihatan yang dapat dirasakan. Sekiranya anda ingin mempunyai tulang dan otot yang kuat, menurunkan berat badan, dan menghilangkan tekanan, maka lompat bicu boleh menjadi jenis latihan yang boleh anda pilih. "

, Jakarta - Lompat bintang adalah sukan yang melibatkan seluruh badan. Sukan ini cukup cekap dan boleh dilakukan hampir di mana sahaja. Lompat bintang adalah sebahagian daripada latihan plyometrics atau melompat. Plyometrics adalah gabungan latihan aerobik dan latihan ketahanan. Sukan ini berfungsi untuk melatih jantung, paru-paru, dan otot pada masa yang sama.

Khususnya, lompat bintang berfungsi untuk punggung, paha, fleksor pinggul, dan juga melibatkan otot perut dan bahu. Sukan ini sebenarnya bertujuan untuk membantu orang berlari lebih pantas dan melonjak lebih tinggi. Ini kerana plyometrics berfungsi dengan cepat meregangkan otot (fasa eksentrik) dan memendekkan otot (fasa sepusat).

Jadi, apa faedah bersenam? lompat bintang untuk kesihatan badan? Inilah ulasan penuh.

Baca juga: 7 Kebaikan Senam Zumba untuk Kesihatan

Faedah Melompat Jack

Lompat bintang boleh menjadi sukan alternatif treadmill atau basikal pegun. Semua sukan ini mempunyai faedah yang sama, iaitu membantu meningkatkan degupan jantung. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat dirasakan setelah dilakukan lompat bintang.

  1. Baik untuk Kesihatan Tulang

Lompat bintang adalah senaman berat badan yang baik untuk kesihatan tulang. Latihan ini membantu tulang menjadi lebih kuat dan lebih pekat. Lain daripada itu, lompat bintang dapat mencegah kehilangan jisim tulang dan meningkatkan kekuatan tulang pada orang yang berisiko mengalami osteoporosis.

Buat lompat bintang sebagai rutin senaman selama beberapa bulan, akan membantu tubuh menjadi lebih sihat. Sebenarnya, jika dilakukan dalam bentuk yang lebih ringan.

  1. Boleh Menurunkan Berat Badan

Adakah lompat bintang selama lebih kurang 30 minit, boleh membakar sebanyak 186 kalori bagi seseorang yang beratnya 70 kg. Oleh itu, lompat bintang dapat disertakan dengan berkesan dalam program penurunan berat badan.

  1. Sukan yang Meliputi Keseluruhan Badan

Lompat bintang membantu meningkatkan suhu badan dan kapasiti aerobik. Itulah sebabnya mengapa jack melompat biasanya dilakukan sebagai sebahagian daripada senaman pemanasan atau kardio. Dengan penglibatan semua anggota badan, akan membantu menurunkan berat badan dan menegangkan badan.

Baca juga: Faedah Berjalan di Pagi

  1. Kurangkan Tekanan

Sebilangan besar senaman aerobik mempunyai faedah tambahan untuk meningkatkan mood dan mengurangkan tekanan. Serta lompat bintang. Latihan ini melepaskan hormon kebahagiaan atau endorfin, yang mengurangkan tekanan dan kesakitan.

  1. Baik untuk Kesihatan Jantung

Lompat bintang meningkatkan kadar denyutan jantung dengan cepat. Ini penting, kerana degup jantung anda dapat memberitahu anda sama ada anda bersenam dengan betul atau terlalu banyak tekanan. Latihan yang meningkatkan kadar denyutan jantung tentu saja baik untuk jantung. Sama ada dengan melakukan senaman intensiti tinggi atau intensiti rendah, lompat bintang dapat membantu menggerakkan degupan jantung di zon optimum.

  1. Bermanfaat untuk Kardiovaskular

Sukan seperti lompat bintang perlu dimasukkan dalam rutin senaman setiap minggu. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan sekurang-kurangnya 150 minit (selama satu minggu) aktiviti fizikal aerobik intensiti sederhana baik untuk kesihatan kardiovaskular. Senaman aerobik membantu mengurangkan tekanan darah dan tahap lipid. Selain itu, senaman jenis ini juga dapat membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan.

Baca juga: Latihan Pagi atau Petang, Mana Yang Lebih Baik?

  1. Membina Kekuatan Otot

Lompat bintang dapat membantu membina kekuatan otot dengan berkesan. Contohnya termasuk betis, pinggul, otot inti, abs, otot punggung bawah dan bahu. Inilah sebab mengapa sukan lompat bintang termasuk latihan selang intensiti tinggi.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai sukan jack jumping. Mungkin terdapat banyak faedah lain dari sukan ini. Atau ada beberapa sukan yang mempunyai faedah yang sama seperti lompat bintang. Sekiranya berminat untuk melakukannya, tanyakan kepada doktor melalui permohonannya adakah sukan ini sesuai untuk keperluan dan keadaan kesihatan anda. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Faedah Melompat Jack dan Cara Melakukannya
Orang dalam. Diakses pada tahun 2021. 3 faedah kesihatan utama dari jack jump dan bagaimana melakukannya dengan betul
Doktor NDTV. Diakses pada tahun 2021. 7 Manfaat Kesihatan Melompat Jack yang Tidak Anda Ketahui