Wanita Perlu Tahu, 4 Penyakit Ditandai oleh Masalah Menstruasi

, Jakarta - Menstruasi adalah kitaran semula jadi yang akan dialami oleh semua wanita dewasa. Namun, tidak sedikit wanita yang mengalami masalah haid. Contohnya, pendarahan dalam jumlah besar, mengalami sakit haid yang berlebihan, atau tidak mempunyai tempoh selama beberapa bulan.

Sekiranya anda adalah salah seorang wanita yang mengalami masalah haid, anda harus segera berjumpa doktor. Sebabnya adalah bahawa haid yang tidak normal boleh menjadi tanda gangguan sistem pembiakan atau penyakit tertentu.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Menstruasi Tidak Normal yang Perlu Anda Perhatikan

Biasanya, haid wanita adalah 2-7 hari, sementara kitaran haid berlangsung 21–35 hari, dengan rata-rata 28 hari. Masa haid pada setiap wanita memang boleh berbeza, tetapi ada beberapa keadaan yang perlu diperhatikan kerana ia boleh menjadi tanda gangguan atau penyakit pada organ pembiakan. Berikut adalah masalah haid yang sering dialami oleh wanita dan penyakit yang boleh menjadi penyebabnya:

1. Menorrhagia

Sebilangan besar wanita secara amnya mengeluarkan darah 30-40 mililiter dalam tempoh haid mereka setiap bulan. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita boleh mengeluarkan lebih dari 60 mililiter sebulan. Keadaan ini disebut menorrhagia. Sekiranya jumlah darah yang anda lepaskan semasa haid sangat besar sehingga anda perlu menukar pembalut hampir setiap jam, maka anda boleh dikatakan mengalami menorrhagia.

Beberapa penyakit yang boleh menyebabkan jumlah haid yang tinggi ini antara lain:

  • Endometriosis
  • Penyakit radang pelvis
  • Gangguan pembekuan darah
  • Polip rahim atau fibroid

Sekiranya jumlah haid anda lebih banyak daripada biasa, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan. Sebabnya, kehilangan banyak darah akan menyebabkan tubuh kehilangan zat besi yang diperlukan untuk membentuk hemoglobin. Akibatnya, anda berisiko terkena anemia.

Biasanya, doktor akan memberi anda pil perancang atau ubat asid traneksamat yang dapat meningkatkan pembekuan darah untuk mengurangkan jumlah darah haid yang berlebihan. Walau bagaimanapun, jika ubat tidak dapat merawat menorrhagia, doktor akan menasihati anda untuk menjalani pemeriksaan ultrasound atau memeriksa organ pelvis.

2. Amenorea

Amenorea juga merupakan haid yang tidak normal di mana seorang wanita tidak mengalami haid selama 3 waktu berturut-turut atau tidak mengalami haid sejak berumur 15 tahun.

Segera berjumpa doktor jika haid anda berhenti, tidak teratur, atau sering terlambat untuk waktu yang lama, kerana ini boleh menjadi tanda penyakit berikut:

  • Gangguan hipotalamus (bahagian otak yang mengatur peraturan hormon pembiakan).
  • Gangguan kelenjar tiroid
  • Tekanan
  • Gangguan rahim
  • Sindrom ovari polikistik
  • Menopaus awal.

Baca juga: Bukan Menopaus, Inilah 2 Punca Amenorea

3. Senggugut

Secara amnya, keletihan dan sakit haid adalah perkara biasa. Namun, sebilangan wanita dapat merasakan kesakitan haid yang berlebihan, menjadikan mereka tidak dapat bergerak. Keadaan ini disebut senggugut. Gejala senggugut lain adalah loya, muntah, sakit kepala, sakit belakang, dan cirit-birit. Kesakitan haid yang berlebihan ini boleh menjadi petunjuk penyakit seperti endometriosis dan fibroid.

Anda sebenarnya boleh mengambil ubat anti-radang untuk mengurangkan kesakitan haid. Tetapi, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Baca juga: Wanita, Mesti Tahu Cara Menghilangkan Sakit Menstruasi

4. Pendarahan Antara Haid

Lain-lain haid yang tidak normal adalah ketika anda mengalami pendarahan antara haid. Kami mengesyorkan agar segera berjumpa doktor untuk mengesan kemungkinan gangguan, seperti kecederaan pada Miss V hingga penyakit yang lebih serius, seperti barah.

Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda sekiranya anda mengalami masalah haid atau tempoh yang tidak teratur. Anda boleh berbincang dengan doktor menggunakan aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.