Ketahui Kesan COVID-19 terhadap Penyelamat Kanser Payudara

Rawatan barah payudara boleh memberi kesan pada sistem imun yang lemah. Sistem imun yang baik mencegah jangkitan dengan COVID-19. Itulah sebabnya mengapa penghidap barah payudara berisiko jika mereka dijangkiti COVID-19. Memberi vaksin mengikut cadangan doktor, tetap responsif terhadap gejala, dan menguruskan tekanan adalah langkah pencegahan dan rawatan penting bagi mangsa barah payudara. "

Jakarta - Kanser payudara adalah salah satu penyakit komorbid yang sangat berisiko jika mangsa dijangkiti COVID-19. Ini kerana beberapa rawatan barah payudara termasuk kemoterapi, terapi yang disasarkan, dan imunoterapi dapat melemahkan sistem imun yang boleh menyebabkan masalah paru-paru.

Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah atau masalah paru-paru mempunyai risiko komplikasi serius yang lebih tinggi jika mereka dijangkiti COVID-19. Bagi kebanyakan pesakit kanser payudara, sistem imun akan pulih beberapa bulan setelah menyelesaikan rawatan terapi.

Baca juga: Gejala Kanser Payudara Yang Anda Perlu Tahu

Masa pemulihan sistem imun boleh berbeza dan bergantung kepada beberapa faktor. Sekiranya anda pernah menjalani rawatan terapi pada masa lalu, tidak jelas sama ada anda berisiko meningkat untuk komplikasi serius dari COVID-19.

Lebih Berisiko Bergantung pada Sistem Imun

Orang yang menghidap barah payudara yang mengalami metastasis (penyebaran) ke paru-paru juga boleh mengalami masalah paru-paru yang mungkin bertambah buruk jika mereka dijangkiti COVID-19.

Menyedari risiko dan kesan ketara jangkitan COVID-19 pada mangsa barah payudara, disarankan agar mangsa yang menghidap barah mengikuti protokol kesihatan. Vaksin digunakan untuk membantu sistem imun seseorang mengenali dan melindungi tubuh daripada jangkitan COVID-19.

Banyak pakar perubatan menasihatkan, kebanyakan pesakit barah payudara untuk mendapatkan vaksin COVID-19. Oleh kerana keadaan setiap orang berbeza, adalah idea yang baik untuk membincangkan risiko dan faedah mendapatkan vaksin COVID-19 dengan doktor barah anda.

Baca juga: 5 Langkah Meningkatkan Kekebalan Badan

Orang yang menghidap barah payudara atau mempunyai sejarah barah pada masa lalu boleh mendapatkan vaksin, tetapi ini bergantung pada banyak faktor, seperti jenis vaksin, jenis barah yang anda ada, sama ada anda masih menjalani rawatan atau tidak, dan bagaimana sistem imun anda berfungsi.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Yayasan Penyelidikan Kanser Payudara, kerana masalah kekebalan tubuh, mangsa barah payudara mungkin tidak mendapat imuniti maksimum.

Pesakit barah mungkin mempunyai tahap imuniti yang lebih rendah. Itulah sebabnya disarankan agar orang yang tidak memiliki masalah kesehatan segera diberi vaksin untuk mengembangkan kekebalan kawanan.

Maklumat lebih lanjut mengenai kesan COVID-19 untuk mangsa barah payudara boleh diminta terus melalui aplikasi . Melalui aplikasi Anda juga boleh membeli ubat atau vitamin tanpa perlu keluar dari rumah.

Gejala COVID-19 yang Perlu Diperhatikan oleh Penyelamat Kanser Payudara

Gejala yang paling penting dari virus korona untuk diperhatikan adalah demam dan sesak nafas. Pesakit barah payu dara semasa rawatan harus selalu mengetahui gejala ini.

Kemudian, gejala lain yang perlu diperhatikan adalah menggigil, batuk, kehilangan rasa atau bau, keletihan, sakit otot, sakit kepala, sakit tekak, mual atau muntah, dan cirit-birit. Pandemik COVID-19 telah menjadikan rawatan barah menjadi sukar.

Baca juga: Adakah vaksin berasaskan mRNA benar-benar mencetuskan barah?

Kajian dari Pusat Perubatan Universiti Columbia Irving mendapati bahawa lebih daripada 40 peratus pesakit barah payudara mengalami kelewatan dalam rawatan yang berkaitan dengan COVID-19 pada 1 Februari 2020 dan 30 April 2020.

Seiring dengan kelewatan rawatan kanser, di Amerika Syarikat juga mendapati penurunan diagnosis kanser payudara sebanyak 51.8 peratus. Penurunan diagnosis ini boleh membahayakan kerana mungkin terdapat banyak orang dengan barah payudara yang tidak direkodkan. Kelewatan diagnosis juga boleh menyebabkan risiko penyakit yang lebih besar.

Sekiranya anda berisiko terkena barah payudara atau masih memerlukan rawatan barah payudara, jangan tunda pemeriksaan. Segera periksa diri anda atau minta doktor mendapatkan rujukan kesihatan untuk tindakan terbaik.

Selain memperhatikan gejala fizikal, anda juga perlu memperhatikan kesihatan mental. Tekanan dapat menurunkan sistem imun, jadi cari cara untuk menguruskan tekanan semasa wabak ini. Ini dapat dilakukan melalui latihan, meditasi, dan mendapatkan sokongan dari orang tersayang.

Rujukan:
Kanser Payudara.org. Diperoleh pada tahun 2021. Coronavirus (COVID-19): Apa yang Perlu Tahu Orang Yang Menghidap Kanser Payudara
Yayasan Penyelidikan Kanser Payudara. Diakses pada tahun 2021. COVID-19 dan Kanser Payudara: Apa yang Perlu Tahu Pesakit

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found