Cara Menjaga Landak Mini untuk Tetap Kebersihan

"Cara menjaga landak mini haiwan peliharaan selalu sihat, penting untuk menjaga kebersihan tubuhnya. Ia sebenarnya tidak sukar. Landak hanya perlu dimandikan sebulan sekali. Namun, terus memotong kuku setiap dua minggu, dan jangan lupa membersihkan kandang. "

Jakarta - Landak mini adalah haiwan peliharaan yang unik, juga comel dan menggemaskan. Apabila dia takut, dia akan berguling sehingga tubuhnya berubah menjadi bola berduri. Oleh kerana saiznya yang kecil, haiwan ini juga cukup padat dan tidak memakan banyak ruang di dalam rumah.

Walau bagaimanapun, landak mini cukup sensitif terhadap suhu, makanan tertentu, dan bau. Itulah sebabnya, penting untuk memperhatikan banyak perkara, termasuk soal kebersihan. Jadi, bagaimana anda menjaga kebersihan haiwan kecil ini? Ayuh, lihat perbincangannya!

Baca juga: Berikut adalah 5 perkara yang perlu diberi perhatian dalam menjaga landak

Petua untuk Memastikan Hedgehog Mini Bersih

Kebersihan yang buruk sering mengakibatkan penyakit serius pada landak miniatur. Oleh itu, penting untuk selalu menjaga kebersihan tubuh dan persekitaran haiwan kecil ini, agar kesihatannya sentiasa terjaga.

Walaupun landak tidak perlu kerap mandi, mereka tidak mandi ketika kotor, biasanya sebulan sekali atau kurang. Nasib baik, haiwan ini adalah perenang yang sangat baik dan biasanya menikmati waktu mandi.

Elakkan memandikan landak anda lebih dari sekali sebulan, kerana kulitnya sensitif dan mudah kering. Penting untuk memperhatikan penggunaan syampu kerana kulit sensitif. Ramai doktor haiwan mengesyorkan hanya menggunakan air suam untuk mandi landak mini. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan syampu, gunakan syampu haiwan peliharaan khas.

Selain mandi, penting untuk memperhatikan kuku haiwan ini. Potong kuku secara berkala, setiap dua minggu. Ini untuk mengelakkan kuku terkena kain atau bahan dan mencederakannya.

Sebagai pemilik haiwan kesayangan, kebersihan diri anda juga penting. Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas mengendalikan haiwan ini. menggunakan pembersih tangan mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus alkohol jika anda tidak dapat mencuci tangan anda dengan segera, tetapi jangan sesekali mencuci tangan anda.

Baca juga: 7 Fakta Mengenai Haiwan Berduri Mini Landak

Kebersihan sangkar juga penting

Penting untuk menjaga sangkar landak mini bersih untuk menghilangkan kuman dari habitatnya dan menjauhkannya dari terlalu kotor.

Setiap hari, anda harus memperhatikan beberapa perkara untuk memastikan landak mini anda selamat dan bersih, termasuk:

  • Keluarkan kotoran yang kelihatan dari kandang.
  • Buang sisa makanan, basuh mangkuk makanan, dan sediakan makanan dan air segar.

Satu hari setiap minggu, anda harus membersihkan kandang landak secara menyeluruh. Sekiranya anda membersihkan sangkar secara konsisten, adalah selamat untuk melakukan pembersihan penuh setiap dua minggu.

Walau bagaimanapun, beberapa landak mini membuat lebih banyak kekacauan daripada yang lain, jadi jika anda melihat kandang yang kelihatan atau berbau kotor, pastikan untuk membersihkannya dengan teliti.

Semasa membersihkan kandang, pastikan meletakkan landak anda di dalam kotak kadbod atau minta dia diawasi oleh ahli keluarga atau rakan sehingga kandang itu siap untuknya.

Baca juga: Berikut adalah 7 Pilihan Makanan Terbaik untuk Landak Mini

Pembersihan sangkar akan memakan masa sekitar tiga puluh minit, dan merangkumi langkah-langkah berikut:

  • Keluarkan semua mainan dan selimut dari kandang.
  • Kosongkan serutan atau kandang kertas pada ketika ini dan buang serutan lama di tong sampah luar.
  • Basuh sangkar kosong dengan air sabun dan bilas hingga bersih. Ini boleh dilakukan di luar atau di tab mandi atau mandi. Untuk pilihan pembersihan semula jadi, anda boleh mengelap kandang dengan hidrogen peroksida diikuti dengan cuka, dan bilas hingga bersih.
  • Bersihkan mainan landak dengan cara yang sama.
  • Keringkan sangkar dan sapukan lapisan surat khabar baru.
  • Isi kandang dengan serutan baru.
  • Kembalikan mainan dan selimut bersih ke kandang.

Itulah petua untuk menjaga kebersihan landak mini. Sekiranya anda memerlukan nasihat lain mengenai penjagaan atau kesihatan haiwan kecil ini, gunakan aplikasinya untuk meminta doktor haiwan pada bila-bila masa.

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Landak Haiwan Peliharaan.
Hedgehog Care 101. Diakses pada 2021. Hedgehog Care.
Hedgehog Care 101. Diakses pada tahun 2021. Pembersihan Kandang Landak.
Landak Bintang Pagi. Diakses pada tahun 2021. Menjaga Kebersihannya.