Pengesanan Penyakit, Ketahui Lebih Lanjut mengenai Radiologi Diagnostik

, Jakarta - Berkat pemodenan teknologi, para doktor kini memiliki banyak pilihan untuk mendiagnosis keadaan pesakit. Beberapa teknik invasif, sementara yang lain bersifat eksploratif, atau teknik itu tidak invasif. Nah, dalam dunia perubatan, istilah radiologi diagnostik diketahui. Kaedah ini menggunakan teknik tidak invasif untuk mengenal pasti dan memantau penyakit tertentu.

Radiologi diagnostik boleh digunakan untuk mengenal pasti pelbagai masalah. Fraktur, keadaan jantung, pembekuan darah, dan pencernaan adalah beberapa masalah yang dapat dikenal pasti dengan pengimejan diagnostik. Ahli radiologi diagnostik menafsirkan gambar dengan teliti untuk mendiagnosis penyakit dan kecederaan.

Baca juga: Mengenai Pemeriksaan Radiologi Apa yang Perlu Anda Ketahui

Apakah Bahagian Radiologi Diagnostik?

Dalam radiologi diagnostik, ujian dan peralatan yang digunakan kadang-kadang melibatkan dos radiasi yang rendah untuk membuat gambar terperinci mengenai suatu kawasan. Sebagai contoh:

 • Radiograf (sinar-X);

 • Ultrasound;

 • Imbasan Tomografi Berkomputer (CT);

 • Imbas Pengimejan Resonans Magnetik (MRI);

 • Imbasan Perubatan Nuklear;

Selain mengenal pasti masalah, doktor dapat menggunakan radiologi diagnostik untuk memantau tubuh seseorang sebagai tindak balas terhadap rawatan semasa. Radiologi diagnostik juga dapat mendiagnosis penyakit seperti barah payudara dan barah usus.

Baca juga: Ketahui Keadaan yang Memerlukan Pemeriksaan Pakar Radiologi

Teknologi yang Digunakan dalam Radiologi

Dilancarkan dari Persatuan Perubatan Amerika, radiologi dikenali sebagai salah satu bidang perubatan yang paling maju. Sejak penemuan sinar-X pada tahun 1895, radiologi telah berada di barisan hadapan pengimejan perubatan invasif minimum.

Teknologi dan mesin yang digunakan dalam radiologi berbeza dari satu kaedah ke kaedah lain. Ada yang menggunakan daya radiasi, ada yang tidak. Mesin yang biasa digunakan dalam radiologi adalah:

 • X-ray : Pemeriksaan ini menggunakan sinaran elektromagnetik, untuk menghasilkan gambar bahagian dalam badan tanpa harus membuat sayatan.

 • Pengimbas CT : Teknologi ini menggunakan peralatan sinar-X untuk membuat urutan gambar keratan rentas badan. CT Scanner sering digunakan apabila doktor memerlukan gambar terperinci untuk dikaji dalam mengenal pasti punca masalah, terutama pada tisu lembut.

 • Mesin MRI : Menggunakan medan untuk menghasilkan gambar bahagian dalam badan. MRI digunakan untuk bahagian badan di mana CT pengimbas tidak dapat menghasilkan gambar yang jelas, seperti tulang.

Dalam beberapa ujian diagnostik, pesakit memerlukan sebatian yang akan dicerna atau bahan kimia yang disuntik untuk memberikan pandangan yang jelas mengenai saluran darah. Ujian lain mungkin memerlukan anestesia untuk memudahkan diagnostik sehingga doktor dapat menentukan masalahnya dengan jelas.

Mengenal Pakar Radiologi Profesional

Ahli radiologi adalah doktor yang menggunakan metodologi pencitraan untuk mendiagnosis dan menguruskan pesakit dan memberikan pilihan rawatan. Doktor yang berlatih dalam Radiologi pakar dalam Radiologi Diagnostik, Radiologi Intervensi, atau Onkologi Radiasi. Mereka mesti disahkan dalam sejumlah subspesialiti. Persatuan Doktor juga memperakui dalam Fizik Perubatan dan mengeluarkan sijil khusus dalam setiap disiplin.

Ahli radiologi diagnostik mesti mahir menggunakan sinar-X, radionuklida, ultrasound, dan radiasi elektromagnetik untuk mendiagnosis dan merawat penyakit. Latihan yang diperlukan adalah lima tahun: satu tahun latihan klinikal, diikuti dengan empat tahun latihan Radiologi. Majoriti pelatih menyelesaikan satu tahun latihan tambahan selama persekutuan.

Ahli radiologi diagnostik yang ingin mengkhususkan diri dalam salah satu daripada enam bidang yang disenaraikan di bawah mesti mengesahkan sijil pertama di Radiologi Diagnostik. Terdapat beberapa bidang yang boleh dipilih oleh pakar radiologi, iaitu:

 • Perubatan Hospital dan Paliatif;

 • Neuroradiologi;

 • Radiologi Nuklear;

 • Rawatan Kecederaan;

 • Radiologi Pediatrik.

Baca juga: Ketahui Bidang Kerja Pakar Radiologi

Sekiranya anda mempunyai keadaan seperti patah tulang, kecederaan, atau masalah jantung, doktor anda biasanya mengesyorkan melakukan serangkaian radiologi diagnostik untuk mencari sumber masalahnya. Anda boleh melakukan ujian dengan pergi ke hospital. Sekiranya anda tidak mahu mengganggu, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi tersebut di tangan sahaja.

Rujukan:
Persatuan Perubatan Amerika. Diakses 2019. Radiologi - Diagnostik.
Klinik Perubatan Florida. Diperoleh pada 2019. Apa itu Radiologi Diagnostik dan Untuk apa Ia Digunakan?
Kolej Radiologi Royal Australia dan New Zealand. Diakses pada tahun 2019. Radiologi Diagnostik.