Anak-anak Mengalami Sembelit, Ibu Bapa Melakukan 3 Perkara Ini

, Jakarta - Buang air besar adalah tahap akhir proses pencernaan. Dalam sistem pencernaan manusia, makanan yang dimakan diproses di perut, usus kecil, kemudian usus besar. Pada tahap terakhir, nutrien dan air yang diperlukan oleh tubuh akan diserap ke dalam usus, dan sisa makanan yang tidak digunakan akan dikeluarkan sebagai najis. Lalu, bagaimana jika anak mengalami sembelit atau sukar membuang air besar? Apa yang perlu dilakukan oleh ibu bapa?

Baca juga: 6 Makanan untuk Mengatasi Sembelit pada Wanita Hamil

Ibu, Waspada terhadap Sembelit pada Anak

Sembelit adalah keadaan biasa jika hanya berlaku sekali-sekala dan akan hilang dengan sendirinya. Kekerapan pergerakan usus yang kurang daripada biasa adalah keadaan yang disebut sembelit. Jarak pergerakan usus akan berbeza-beza dari kanak-kanak ke anak, tetapi secara amnya sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

Kanak-kanak dengan Sembelit, ini adalah gejala yang dialami

Sebagai tambahan kepada kekerapan pergerakan usus yang kurang dari tiga kali seminggu, gejala lain jika anak kecil anda mengalami sembelit terpaksa buang air besar, seseorang masih merasakan benjolan di rektum ketika mereka mengalami pergerakan usus, kekejangan kerana perutnya sakit sementara najis tidak dapat keluar dengan baik. baik, perut terasa kembung, darah keluar semasa atau setelah buang air besar, dan najis kelihatan keras, kental, dan kering. Selain itu, si kecil anda juga akan mudah marah dan terdapat bintik-bintik kotoran coklat di seluarnya.

Baca juga: Sering Diabaikan, Sembelit Boleh Menjadi Tanda Gonorea

Ini Menyebabkan Anak Kecil Anda Sembelit

Diet yang buruk, kegelisahan ketika menggunakan tandas. Masalah masa latihan tandas biasanya juga menjadi penyebab utama masalah sembelit pada kanak-kanak. Selain itu, sembelit pada kanak-kanak juga dapat dipengaruhi oleh gangguan otot yang terlibat dalam proses buang air besar, gangguan saraf di sekitar usus besar dan rektum, dan keadaan yang mempengaruhi hormon yang bertanggungjawab untuk menjaga keseimbangan cairan di dalam badan.

Anak Kecil Sembelit, Ibu Bapa Melakukan Ini

Sebagai ibu bapa, anda pasti akan sangat risau sekiranya anak anda tiba-tiba menjadi rewel dengan aduan sakit perut akibat sembelit. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan, adalah:

  1. Bimbing anak menggunakan tandas pada waktu pagi dan selepas makan. Jemputan ini tidak boleh kelihatan memaksa atau menuntut.

  2. Ambil pelembut najis. Ubat ini mesti dengan izin doktor, ya, puan. Kaedah ini selamat untuk kanak-kanak sekiranya dos yang digunakan tidak berlebihan. Jangan hentikan ubat ini pada kali pertama anda menggunakannya, walaupun najis anak anda kelihatan normal. Sebabnya, keadaan ini boleh mendatangkan masalah lain bagi si Kecil.

  3. Ajar anak makan banyak sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin berserat tinggi, roti gandum, dan kacang-kacangan. Jangan lupa untuk memperhatikan pengambilan cecair anak kecil anda. Jika tidak, ia akan memberi kesan yang lebih teruk daripada sebelumnya.

Baca juga: Kekurangan serat dalam makanan adalah faktor risiko semula jadi untuk sembelit

Sekiranya anak anda sembelit dan tidak sembuh pada rawatan awal, terutamanya jika perut menjadi sesak atau sakit dan tidak dapat mengeluarkan gas atau buang air besar, inilah masanya untuk membincangkannya dengan doktor. Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Doktor juga akan memberi ubat untuk anak kecil anda dan ubat itu dapat dihantar dengan segera dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!