Petua untuk hamil dengan cepat dengan pasangan anda

“Mempunyai anak adalah sesuatu yang diimpikan oleh hampir setiap pasangan. Tidak hairanlah jika seseorang memutuskan untuk segera melahirkan bayi dengan program kehamilan. Namun, ada petua lain untuk cepat hamil yang boleh anda lakukan dengan pasangan anda, anda tahu. "

Jakarta - Seorang wanita mempunyai peluang 15 hingga 25 persen untuk hamil setelah melakukan hubungan seks tanpa menggunakan alat kontrasepsi. Peluang ini tentunya akan lebih besar jika wanita melakukan hubungan seks dalam tempoh subur, iaitu saat ovari melepaskan ovum atau sel telur di rahim.

Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang normal atau berlangsung selama 28 hari, ovulasi atau masa subur boleh berlaku kira-kira 14 hari selepas hari pertama haid. Walau bagaimanapun, jika kitaran haid tidak teratur, ovulasi boleh berlaku antara 12 dan 24 hari sebelum hari pertama haid berikutnya.

Baca juga: Pengambilan 9 makanan ini untuk hamil lebih cepat

Petua untuk hamil cepat selepas berkahwin

Nah, bagi anda yang merancang untuk segera mempunyai anak selepas berkahwin, cubalah petua berikut untuk hamil dengan cepat.

  • Mempunyai Keintiman Biasa

Melakukan hubungan seks secara berkala tanpa menggunakan sebarang bentuk kontrasepsi akan meningkatkan kemungkinan untuk hamil segera. Peluang ini akan meningkat sekiranya anda dan pasangan melakukan hubungan seks semasa tempoh subur anda.

Walau bagaimanapun, masa subur kadang-kadang boleh berubah sehingga tidak dapat diramalkan. Keadaan ini boleh berlaku kerana banyak perkara, misalnya, badan letih dan mengalami tekanan yang teruk.

  • Terapkan Gaya Hidup Sihat

Tidak kurang pentingnya, anda dan pasangan mesti mengamalkan gaya hidup sihat. Sentiasa menjaga berat badan yang ideal dengan melakukan senaman secara teratur, tetapi elakkan melakukannya secara berlebihan kerana sebenarnya dapat mempengaruhi masa subur.

Kemudian, memenuhi pengambilan nutrien harian tubuh dengan memakan makanan berkhasiat, seperti daging, ikan, kacang, buah, dan sayur-sayuran. Hadkan pengambilan kafein tidak lebih dari 1 cawan sehari. Juga, pastikan anda mendapat rehat yang cukup dan elakkan bangun lewat.

Baca juga: 5 Cara Meningkatkan Kesuburan untuk Mengandung Dengan Cepat

  • Pemeriksaan Kesihatan Berkala

Pemeriksaan berkala juga wajib bagi anda dan pasangan. Pemeriksaan ini akan membantu mengesan masalah kesihatan lebih awal, sehingga rawatan dapat dilakukan dengan segera. Jangan lupa memberi vaksin untuk penyakit tertentu yang dapat meningkatkan risiko ancaman pada janin, seperti tetanus dan rubella.

  • Hentikan Tabiat Yang Mengganggu Kesuburan

Elakkan tabiat yang boleh mengganggu dan membahayakan semasa anda dan pasangan merancang program kehamilan. Ini termasuk merokok, minum minuman beralkohol, memakan makanan yang tidak dimasak, dan susu yang tidak dipasteurisasi.

  • Tingkatkan Pengambilan Asid Folik

Wanita yang merancang kehamilan akan dinasihatkan untuk meningkatkan pengambilan asid folik kepada 400 hingga 600 mikrogram sehari. Asid folik sendiri sangat penting untuk menyokong pertumbuhan janin dan mencegah bayi yang dilahirkan mengalami kecacatan.

Di samping itu, asid folik juga mempunyai peranan penting dalam membantu meningkatkan kesuburan. Anda boleh makan makanan, seperti brokoli, kacang hijau, bayam, bijirin, dan kentang atau memenuhi pengambilan asid folik anda dengan mengambil makanan tambahan.

Baca juga: Cara Cepat Mengetahui Masa Subur Ibu untuk Mengandung Dengan Cepat

Tidak boleh lupa, anda mesti muat turunpermohonan pada telefon anda sekarang. Sebabnya ialah, jika anda mempunyai keluhan kesihatan dan ingin bertanya secara langsung kepada doktor, ingin membeli ubat atau vitamin, dan membuat janji temu untuk rawatan di hospital tanpa menunggu sebentar, anda boleh menggunakan aplikasi secara langsung. . Ia pasti akan lebih praktikal dan lebih mudah. Semoga berjaya!

Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengandung Berpuasa.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bermula dengan Mengandung.
Benjolan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengandung Berpuasa.