Sediakan Perkara Ini Sebelum Melakukan Berlari

"Berlari mungkin sukan paling mudah dilakukan kerana tidak memerlukan alat bantu. Sukan ini sememangnya berkesan untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan, dan untuk pemula, penyesuaian untuk berlari juga mudah. Namun, masih ada beberapa persiapan yang perlu anda lakukan sebelum mula berjalan agar hasilnya dapat dimaksimumkan. "

, Jakarta - Berjoging atau berlari adalah salah satu cara termudah dan menyenangkan untuk kekal cergas dan mengekalkan gaya hidup sihat. Dengan berlari, anda dapat membakar kalori dan lemak dan meningkatkan peredaran darah. Berlari juga dapat membantu mengeluarkan toksin dan bahan buangan lain dari badan melalui peluh, dan meningkatkan pengambilan oksigen.

Jogging adalah bentuk latihan yang berimpak rendah dan dengan itu pemula dapat menyesuaikan diri dengan mudah. Bahkan persediaan berjalan dengan mudah dapat dimasukkan ke dalam rutin harian anda, dan tidak memerlukan penggunaan alat Gim atau sesi latihan yang mahal. Berlari malah boleh bermanfaat bagi anda yang mempunyai jadual yang sibuk.

Bagi anda yang ingin memulakan rutin berjoging, petua berikut akan membantu anda mendapatkan hasil terbaik!

Baca juga: 5 Faedah Berjalan Pagi untuk Kesihatan

Persiapan Sebelum Berlari

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda persiapkan sebelum berlari, termasuk:

Pakaian

Sebelum memulakan rutin larian anda, pilih pakaian yang sesuai. Pakaian ringan dan longgar adalah yang terbaik untuk berjoging, kerana ia membolehkan badan bernafas dan bergerak dengan mudah. Pakaian kapas harus dielakkan kerana menyerap peluh dan dapat membuat Anda basah, membuat anda tidak selesa. Pilih juga kasut yang sesuai dan selesa, supaya tidak menimbulkan rasa sakit ketika berlari.

Mengadaptasi Jalan Ringan

Sebelum memulakan gaya hidup baru ini, mulakan dengan berjalan pantas yang berlangsung antara 15 hingga 20 minit. Anda juga mungkin mahu memulakan dengan berjalan kaki ringan dan kemudian perlahan-lahan meningkatkan kelajuan anda sehingga anda dapat berlari lebih lama. Juga penting untuk memulakan dengan berjoging di tanah rata, kerana ini akan memudahkan badan anda untuk menyesuaikan diri.

Berjoging di Pagi

Cuba berjoging pada waktu pagi, kerana inilah masa yang sesuai untuk melakukannya. Udara lebih segar dan kandungan oksigen lebih tinggi, yang bermaksud bahawa dengan setiap nafas, anda akan menerima lebih banyak oksigen. Ini dapat membuat anda teruja sehingga anda dapat membakar lebih banyak kalori.

Baca juga: 6 Pilihan Sukan Semasa Jarak Sosial

Pilih Tempat yang Baik

Memilih tempat atau laluan yang baik untuk berjoging adalah bahagian penting dalam mengekalkan rutin baru ini. Berjoging di luar rumah lebih bermanfaat, kerana terdapat bekalan oksigen segar. Sebelum berjoging, elakkan makan makanan. Minum segelas atau dua air untuk kekal terhidrat.

Memanaskan badan dengan betul

Peregangan, melompat, dan latihan ringan yang lain harus dilakukan 5 hingga 10 minit sebelum berlari. Melakukan ini akan melonggarkan dan melonggarkan otot yang kaku, mengurangkan risiko kecederaan.

Lakukan dengan perlahan

Memulakan rutin berjoging mungkin membuat anda letih pada mulanya. Jangan menyerah! Mulakan dengan berjalan selama tiga atau empat minit dan kemudian berjoging selama satu minit. Apabila anda mampu, anda boleh mula meningkatkan jangka masa joging anda. Jangan terlalu fokus pada jarak dan kelajuan di awal, kerana keletihan boleh menyebabkan kecederaan.

Menyejukkan

Selepas berjoging, sejukkan otot anda selama 5 hingga 10 minit untuk membantu mencegah penumpukan asid laktik, yang boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan. Sekiranya otot tidak berfungsi sebentar, ia juga akan membantu mencegah kekejangan.

Baca juga: Sebab Anda Memerlukan Kasut Berkualiti untuk Berjoging

Itu adalah beberapa persiapan yang perlu anda lakukan semasa anda mahu menjalankannya. Namun, jika suatu hari anda mengalami kecederaan akibat berlari, segera tanyakan kepada doktor di mengenai langkah-langkah yang sesuai untuk diambil dengan segera. Anda juga boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja hanya dengan lewat telefon pintar. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Hari Fit. Diakses pada tahun 2021. Berjoging untuk Pemula.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. Menjalankan Petua untuk Pemula.
wanita. Diakses pada tahun 2021. 8 Petua Menyiapkan Badan Anda untuk Berjoging.