6 Petua untuk Kepulangan Sihat dan Selamat Mencapai Destinasi

Jakarta - Perjalanan pulang yang panjang sering membuat beberapa orang jatuh sakit. Beberapa penyakit yang cenderung berlaku ketika pulang adalah keletihan, penyakit bergerak, ARI, sembelit, cirit-birit, dan selesema. Keluhan lain yang biasa berlaku adalah sakit badan dan kesakitan. Baiklah, agar perjalanan pulang berjalan lancar dan anda dapat menikmati lebaran di kampung halaman dengan selesa, ikuti petua pulang yang sihat ini:

Petua-petua untuk pulang supaya anda tidak letih

Baca juga: Perhatikan 6 perkara ini ketika pulang dengan pengangkutan awam

1. Rancang Perjalanan

Rancangkan perjalanan pulang dengan berhati-hati, mulai dari kenderaan yang ingin anda gunakan, lamanya perjalanan, akses jalan raya, ubat-ubatan, makanan, minuman, dan peralatan lain yang diperlukan untuk menyambut lebaran di rumah. Ini dapat mengurangkan risiko terburuk yang mungkin berlaku semasa dalam perjalanan.

2. Jaga Stamina

Perhatikan stamina anda sebelum menempuh perjalanan jauh. Contohnya, dengan mengambil makanan sihat (terutama yang mengandungi karbohidrat, protein, vitamin C, dan zink) pada waktu suhoor dan iftar. Pastikan juga anda tidur lena sekurang-kurangnya enam jam sebelum pergi.

Baca juga: Jadi Anda Tidak Bosan Selepas Pulang

3. Ikuti Perjalanan Malam

Selain mengelakkan terdedah kepada sinar UV matahari, ketika melakukan perjalanan pada waktu malam, anda cenderung mempunyai tenaga yang optimum kerana anda baru sahaja berbuka puasa. Kelebihan lain ialah anda boleh makan dan minum dengan segera tanpa perlu risau untuk berbuka puasa. Dengan begitu, kadar gula dalam darah kembali normal dan lebih fokus semasa perjalanan.

4. Rehat Ketika Letih

Sekiranya pulang dengan kenderaan persendirian, anda harus segera berehat ketika anda merasa letih. Selain itu, pemerintah menyediakan banyak jawatan khas yang boleh anda gunakan untuk berehat sebentar kawasan rehat tersebar di kawasan lebuh raya. Luangkan sekurang-kurangnya 15 minit untuk berehat. Sekiranya anda mendorong diri sendiri, anda terdedah kepada kemalangan dalam perjalanan.

5. Menyediakan Bekalan

Termasuk makanan dan air. Rasa lapar dan lapar sering menyebabkan rasa mengantuk dan mood yang tidak enak, yang boleh memberi kesan negatif terhadap pemanduan. Oleh itu, anda perlu menyediakan makanan dan minuman semasa dalam perjalanan kerana tidak jarang, anda terpaksa berbuka puasa di jalan raya kerana kesesakan lalu lintas. Selain itu, air membantu meningkatkan daya tumpuan semasa memandu kenderaan.

6. Bawa Ubat Peribadi

Berikan ubat ringan, seperti ubat anti-penyakit, ubat selesema, ubat sakit kepala, ubat anti-selesema, dan ubat-ubatan lain semasa dalam perjalanan. Anda juga perlu membawa makanan tambahan dan ubat khas jika anda mempunyai penyakit tertentu. Ini berguna untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku semasa perjalanan.

Bagi pelancong yang membawa bayi, anda harus memeriksa keadaan bayi sebelum keluar. Pastikan si kecil anda bersedia untuk perjalanan jauh. Sekiranya perlu, minta nasihat doktor mengenai ubat-ubatan yang mesti disediakan untuk si kecil anda.

Baca juga: Pulang Hari Raya Tiba, Jaga Kesihatan Anda dengan 6 Cara Ini

Itulah petua pulang yang boleh anda cuba untuk kekal sihat dan cergas ketika anda tiba di kampung halaman. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah mematuhi peraturan lalu lintas dan membawa dokumen kenderaan lengkap bagi mereka yang pulang dengan kenderaan persendirian.

Sekiranya anda mengalami aduan kesihatan secara tiba-tiba semasa dalam perjalanan, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!