Ketahui Lebih Lanjut mengenai Fungsi Hippocampus di Otak

“Setiap manusia sebenarnya mempunyai dua kuda nil. Kedua-duanya terletak tepat di atas setiap telinga dan kira-kira satu setengah inci di dalam kepala. Fungsinya juga bervariasi, seperti memproses dan menyimpan memori spasial, menguatkan memori, memproses dan mengirim kenangan, untuk menyokong kemampuan seseorang untuk berkelakuan. "

, Jakarta - Otak adalah salah satu organ penting dalam tubuh yang terdiri daripada banyak bahagian. Salah satu bahagian otak adalah hippocampus atau hippocampus, yang merupakan bahagian dari sistem limbik serebrum. Bahagian otak ini berbentuk seperti kuda laut dan mempunyai tiga lapisan yang terbuat dari sel piramidal. Hippocampus terletak di lobus temporal berhampiran pusat otak.

Sila ambil perhatian bahawa di bahagian kiri dan kanan kepala, terdapat satu bahagian dari hippocampus. Namun, apa sebenarnya fungsi hipokampus di otak manusia? Mari lihat penjelasannya di sini!

Baca juga: Inilah yang berlaku pada otak ketika seseorang berada dalam keadaan koma

Fungsi Hippocampus di Otak

Otak berbentuk lateral dan simetris, dan setiap manusia sebenarnya mempunyai dua hippocampus, kanan dan kiri. Kedua-duanya terletak tepat di atas setiap telinga dan kira-kira satu setengah inci di dalam kepala. Fungsi utama hippocampus adalah untuk belajar dan menyimpan dan memproses memori jangka panjang.

Beberapa kajian juga mendapati bahawa bahagian hippocampus yang berlainan memainkan peranan penting dalam jenis memori tertentu. Berikut adalah beberapa fungsi khas hipokampus di otak, termasuk:

  1. Memproses dan Menyimpan Memori Spatial

Bahagian belakang hippocampus terlibat dalam pemprosesan memori spatial. Contohnya, seperti kenangan yang berkaitan dengan laluan perjalanan dari satu tempat ke tempat lain.

  1. Menguatkan Ingatan

Hippocampus juga mempunyai peranan penting dalam menguatkan ingatan seseorang. Fungsi ini akan meningkat ketika seseorang sedang tidur, terutamanya setelah mempelajari sesuatu. Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa aktiviti hippocampal meningkat semasa tidur. Ini menjadikan seseorang menghasilkan kenangan yang lebih jelas dan tajam ketika terbangun dari tidur.

  1. Memproses dan Menghantar Kenangan

Ingatan tidak disimpan dalam jangka panjang hipokampus. Sebaliknya, dipercayai bahawa hippocampus bertindak sebagai sejenis pusat pemprosesan yang memancarkan ingatan. Semasa proses ini berjalan, maklumat akan diambil, dan disimpan sementara sebelum dihantar ke memori jangka panjang.

Fungsi ini sama pentingnya dengan fungsi penyimpanan. Kerana, jika memori tidak diproses dan diperkuat di hippocampus, ingatan itu akan dilupakan oleh otak. Di samping itu, tidur juga mempunyai peranan penting dalam pemprosesan dan penyampaian kenangan ini.

  1. Menyokong Kebolehan Berkelakuan

Dilaporkan dari Berita Sains Kehidupan Perubatan, hippocampus memainkan peranan penting dalam tingkah laku yang fleksibel dan berorientasikan matlamat (menetapkan matlamat). Aktiviti hippocampal utuh diperlukan untuk membentuk dan membina semula ingatan hubungan. Adalah perlu untuk mengingati hubungan sewenang-wenang antara objek atau peristiwa yang berkaitan dengan kognisi fleksibel dan tingkah laku sosial. Di samping itu, banyak kajian telah menunjukkan bahawa sebarang kerosakan pada hippocampus boleh menyebabkan pelbagai masalah.

Salah satunya mengganggu penggunaan maklumat yang fleksibel dan mengakibatkan tingkah laku yang tidak sesuai. Selain itu, hippocampus bertindak sebagai pusat penilaian yang berkaitan dengan beberapa perkara. Contohnya, seperti penghambatan tingkah laku yang baik, pemikiran obsesif, pengimbasan dan pembentukan peta ruang.

Baca juga: Mengalami Arowana Tukul, Kenali Gejala Pendarahan Otak

Apa Yang Terjadi Apabila Hippocampus Rosak?

Dilaporkan dari Fikiran Sangat BaikApabila hippocampus rosak akibat penyakit atau kecederaan, keadaan itu boleh mempengaruhi ingatan dan kemampuan seseorang untuk membentuk kenangan baru. Kerosakan tersebut boleh memberi kesan serius kepada kemampuan jangka panjang seseorang untuk mengingat sesuatu. Oleh itu, hippocampus memainkan peranan penting dalam pembentukan dan pemprosesan memori jangka panjang.

Walau bagaimanapun, kesan sebenar kerosakan hipokampus akan berbeza-beza. Bergantung pada hippocampus mana yang telah rosak. Penyelidikan pada tikus menunjukkan bahawa kerosakan pada hippocampus kiri mempengaruhi ingatan maklumat lisan. Sementara itu, hippocampus yang betul boleh menyebabkan masalah pada memori dalam bentuk maklumat visual. Kerosakan pada hippocampus juga boleh mempengaruhi kreativiti, empati, imaginasi, dan kemampuan seseorang untuk berkelakuan.

Beberapa penyakit juga dikaitkan dengan kerosakan pada hippocampus. Salah satunya adalah penyakit Alzheimer yang cenderung dihidapi oleh orang tua. Selain itu, kemurungan, epilepsi, dan gangguan kognitif tertentu juga dapat dipicu oleh kerosakan pada hipokampus.

Baca juga: Berikut adalah 10 Penyakit yang merangkumi Gangguan Otak Encephalopathy

Itu adalah beberapa fungsi penting dari hipokampus di otak yang berkaitan dengan pengurusan memori dan penyimpanan. Oleh itu, jaga kesihatan hippocampus dan otak secara keseluruhan sejak usia dini dengan beberapa cara. Salah satunya adalah memenuhi pengambilan nutrien penting dalam tubuh yang baik untuk otak, dan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Untuk memenuhi ini, anda boleh makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang dan mengambil vitamin penting untuk badan.

Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh membeli vitamin atau makanan tambahan mengikut keperluan anda. Sudah tentu, tanpa perlu meninggalkan rumah atau beratur lama di farmasi. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

. Diakses pada tahun 2021. Hippocampus
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa itu kuda nil?
Berita Sains Kehidupan Perubatan. Diakses pada tahun 2021. Fungsi Hippocampus
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Hippocampus?
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Hippocampus dalam kesihatan dan penyakit: Gambaran keseluruhan