Punca mulut kering walaupun anda sudah cukup

, Jakarta - Ada beberapa perkara yang menunjukkan gejala mulut kering berlaku kepada anda. Mulut kering boleh menyebabkan kesukaran bercakap, mengunyah, dan menelan makanan. Selain itu, mulut kering juga boleh menyebabkan rasa lidah berkurang, sensasi terbakar di mulut, kesukaran menggunakan gigi palsu, mudah marah atau cedera, karies gigi meningkat, keradangan tisu yang menyokong gigi, jangkitan yis candida, dan bau mulut.

Punca keadaan mulut kering walaupun minum berpunca dari pelbagai faktor. Bermula dari faktor fisiologi hingga gangguan emosi. Faktor fisiologi seperti selepas bersenam, bercakap terlalu lama, dan kebiasaan bernafas melalui mulut. Sementara gangguan emosi yang boleh mencetuskan keadaan mulut kering termasuk tekanan, putus asa, dan ketakutan. Keadaan emosi merangsang sistem saraf autonomi dan menyekat sistem saraf parasimpatik, sehingga menyebabkan penurunan pengeluaran air liur.

Faktor lain yang menyebabkan mulut kering walaupun minum dalam jumlah yang mencukupi adalah:

  • Kesan sampingan ubat. Beberapa jenis ubat yang mempengaruhi, seperti ubat penahan sakit, antikonvulsan (mencegah kejang berulang seperti dalam epilepsi), antiemetik, alergi, antihipertensi, anti-mual, antiparkinsonian, anti-gatal, ubat sejuk, ubat-ubatan untuk meningkatkan aliran air kencing, hidung penghilang kesesakan, ubat penipisan kahak, penenang otot, ubat psikotropik, ubat penenang, dan kekejangan anti-otot.

  • Penyakit sistemik, seperti diabetes dan kegagalan buah pinggang kronik. Demam dan cirit-birit yang berpanjangan yang menyebabkan dehidrasi juga menyebabkan mulut kering. Ini terjadi kerana gangguan dalam pengaturan air dan elektrolit yang kemudian diikuti oleh ketidakseimbangan air, menyebabkan penurunan produksi air liur

  • Warga Emas. Mereka yang berumur sering didapati mengadu mulut kering. Ini disebabkan oleh pembaziran otot di kelenjar air liur seiring dengan usia yang akan menurunkan pengeluaran air liur.

Proses penuaan pada usia tua juga menyebabkan perubahan dan penurunan fungsi kelenjar air liur. Di samping itu, orang tua yang mengalami penyakit dan menjalani ubat-ubatan tertentu juga biasanya mengalami keadaan mulut kering.

  • Terapi radiasi ke kawasan leher dan kepala untuk rawatan barah terbukti merosakkan kelenjar air liur akibat terkena sinar radioterapi. Jumlah kelenjar air liur yang rosak bergantung pada dos dan tempoh penyinaran.

  • Beberapa jenis penyakit. Contohnya, sindrom Sjogren adalah penyakit autoimun yang menyerang kelenjar air mata dan air liur. Sel kelenjar air liur rosak akibat kebocoran limfosit, sehingga pengeluaran air liur berkurang.

  • Gangguan kelenjar air liur, seperti sialadenitis. Dalam keadaan ini terdapat penyumbatan pada saluran kelenjar air liur. Selain itu, kista dan tumor kelenjar air liur, baik jinak maupun malignan, dapat menekan saluran kelenjar air liur, sehingga mempengaruhi pengeluaran kelenjar air liur.

  • Penghidap AIDS yang mengalami sarkoma Kaposi (sejenis tumor yang disebabkan oleh virus herpes) dan mengalami radiasi akan mengalami penurunan fungsi kelenjar air liur. Akibatnya, mulut kering berlaku.

  • Agenesis atau tidak terbentuknya kelenjar air liur. Keadaan ini jarang berlaku, tetapi keluhan mulut sejak lahir boleh berlaku. Pemeriksaan sinar-X kelenjar air liur akan mendedahkan kecacatan yang meluas pada kelenjar air liur.

Untuk mengelakkan aduan mulut kering, anda harus minum air secukupnya, sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Di samping itu, anda juga perlu menjaga tubuh yang sihat dengan menerapkan gaya hidup yang sihat sehingga anda tidak perlu minum ubat

Sekiranya gangguan mulut kering yang anda alami cukup serius, anda harus memberitahu doktor mengenai keadaan dan gejala yang anda alami melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Cadangan dapat diterima secara praktikal oleh muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!