Sebab Gadis Lebih Dekat dengan Daddy

, Jakarta - Saya mungkin menemui putera saya suatu hari nanti, tetapi ayah saya akan selalu menjadi raja saya ! Setiap gadis memerlukan model peranan dalam hidupnya. Tanpa bermaksud meremehkan peranan ibu, banyak kajian menunjukkan bahawa anak perempuan lebih dekat dengan ayah mereka.

Pada awal perkembangan usia, keperluan ini diperoleh dari persekitaran terdekat dan siapa lagi jika bukan ibu bapa. Bagi anak perempuan, peranan bapa sangat penting. Ayah adalah sosok lelaki pertama yang seorang anak perempuan tahu dan menjadi gambaran yang akan ditanggungnya pada masa akan datang mengenai lelaki ideal sebenarnya.

Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah sebab-sebab anak perempuan dekat dengan bapa mereka.

  1. Gadis Tokoh Lelaki Pertama Tahu

Sebagai tokoh lelaki pertama yang diketahui oleh anak perempuan, bapa adalah rujukan untuk menjadi lelaki yang baik. Bagaimana bapa memperlakukan ibu dan kemudian membesarkan anak-anaknya menjadi kenangan abadi yang menjadi kriteria untuk menilai lelaki lain di masa depan.

  1. Menyayangi dengan Cara Sejuk

Bukannya bersama ibu tidak selesa tetapi dengan ayah, anak perempuan akan mendapat pengalaman berharga yang unik. Contohnya, dari cara ayah menyisir rambut anak perempuan, yang tidak sehebat ibu, tetapi tetap sejuk. Bagaimana ayah selalu berjaya mencari permainan yang "pelik" tetapi menyeronokkan untuk dimainkan.

  1. Paling Boleh Memanjakan Anak Perempuan

Bagaimana seorang anak perempuan tidak dekat dengan ayahnya, kerana ayahlah yang paling banyak memanjakan anak-anaknya. Sekiranya ibu menggunakan peraturan, ayah adalah rakan kongsi Jenayah kanak-kanak perempuan melanggar peraturan. Apabila ibu menerapkan peraturan tidur siang, ayah akan berkompromi sehingga ada sedikit kelonggaran untuk waktu tidur itu.

  1. Bapa Mengajar Anak Perempuan untuk Bersabar

Dalam perasaan sayang dan memanjakan yang dia berikan, si ayah secara diam-diam menyampaikan pesanan untuk hidup sukar kepada puterinya. Bapa adalah orang yang tidak menyatakan kekecewaannya secara terang-terangan. Namun, ketika seorang ayah melihat kepada putrinya, semua kata-kata yang tidak dapat diucapkan akan dibaca dengan jelas oleh matanya. (Baca juga 5 Menu Sarapan untuk Hari Pertama Sekolah)

  1. Contoh Hubungan Romantik

Akan selalu ada sekejap ketika seorang wanita dewasa teringat bagaimana rumah ibu dan ayahnya dulu dan membandingkannya dengan hubungan yang dia ada sekarang. Pengalaman masa depan inilah yang menjadikan anak perempuan dekat dengan ayahnya.

Linda Nielsen, profesor pendidikan psikologi kanak-kanak dan remaja, melakukan kajian mengenai kesan hubungan erat antara ayah dan anak perempuan terhadap kualiti hidup anak perempuan masa depan.

Berdasarkan kajiannya, ada beberapa catatan menarik mengenai bagaimana pertumbuhan dan perkembangan anak perempuan menjadi wanita dewasa bergantung pada kualiti hubungannya dengan ayahnya.

  • Bapa yang terlibat secara aktif dalam pencapaian atau aktiviti akademik anak perempuan mereka akan menjadikan anak tumbuh menjadi wanita yang lebih yakin dan pemimpin dalam persekitaran sosial.
  • Sifat bercita-cita tinggi seorang ayah akan merosakkan anak perempuannya sehingga jika seorang ayah yang bercita-cita tinggi mempunyai hubungan yang erat dengan anak perempuannya, itu akan mendorong anak untuk lebih fokus dalam mencapai impian dan cita-citanya semangat -ini.
  • Wanita yang mempunyai hubungan emosional yang erat dengan ayah mereka ketika kecil cenderung tidak patah hati dengan penjelasan apabila seorang anak perempuan mempunyai model peranan tentang bagaimana lelaki harus memperlakukan wanita, maka dia akan lebih selektif dalam memilih tarikhnya.
  • Tidak mudah stres Wanita yang mempunyai hubungan emosional dengan ayah mereka ketika kecil cenderung kurang stres daripada mereka yang tidak.

Baiklah, bagi anda yang juga mempunyai ayah super , sebagai tanda terima kasih, anda juga dapat memberikan yang terbaik untuk ayah tersayang melalui perkhidmatan kesihatan . Cuba ingat, kapan terakhir kali ayah anda memeriksa kesihatannya? Dalam ada ciri Makmal Perkhidmatan yang memudahkan anda melakukan pelbagai jenis ujian kesihatan tanpa perlu pergi ke hospital. Jadi jomlah muat turun permohonan s sekarang juga di App Store dan Google Play.