Berikut adalah Petua Mengelakkan Ketagihan Dadah

, Jakarta - Ketagihan terhadap penggunaan ubat-ubatan haram memang boleh disebut ketergantungan dadah. Tetapi bukan hanya itu, ketergantungan ubat juga dapat ditafsirkan ketika seseorang mengambil ubat yang melebihi dos yang disarankan, dan ubat itu digunakan untuk waktu yang lama. Dadah seperti ini biasanya digunakan untuk merawat gejala atau penyakit tertentu, seperti pil tidur atau antidepresan. Sekiranya anda salah satu daripadanya, berikut adalah petua untuk mengelakkan ketagihan dadah!

Cara Mencegah Ketagihan Dadah

Ketagihan atau penyalahgunaan dadah boleh berlaku apabila seseorang merasa kehilangan kawalan atau ketidakupayaan untuk berhenti mengambil bahan setelah merasa ketagihan. Anda sering merasakan dorongan kuat sehingga sukar untuk menahannya. Lama kelamaan, anda mungkin merasakan bahawa anda perlu mengambil lebih banyak ubat atau dos yang lebih tinggi agar ubat tersebut dapat berkuatkuasa.

Baca juga: Ketagihan Dadah adalah Penyakit, Benarkah?

Selain itu, jika anda berhenti menggunakannya, kemungkinan tubuh anda akan mengalami loya, berpeluh, gemetar, muntah, dan merasa cemas. Semua simptom ini boleh menyebabkan seseorang yang ketagihan dadah melepaskan tabiat buruk. Oleh itu, kaedah yang paling berkesan untuk mengelakkan masalah ini berlaku adalah dengan mengelakkannya sebelum ia berlaku. Berikut adalah beberapa kaedah yang berkesan untuk mencegah ketagihan dadah:

1. Mengatasi Tekanan Alam Sekitar

Cara pertama yang dapat dilakukan untuk mencegah ketagihan terhadap pengambilan dadah, terutama jenis yang dilarang adalah dengan menghindari tekanan yang timbul dari lingkungan sekitarnya. Sekiranya anda merasa salah apa yang dilakukan oleh orang sekeliling anda, cubalah mencari kumpulan rakan yang lebih baik. Anda hanya perlu mencari kaedah terbaik untuk mengatakan tidak dan keluar dari jalan keluar. Bagi remaja, peranan ibu bapa sangat penting untuk dapat mengatasi masalah ini.

2. Atasi Masalah Hidup

Seseorang yang terlalu banyak bekerja dan sering merasa tertekan dan tertekan berisiko tinggi untuk ketagihan dadah. Dia mahu berehat secukupnya sehingga dia mengambil pil tidur atau ubat penenang. Apabila masalahnya lebih besar, pengambilan ubat mungkin lebih banyak. Dengan cara itu, kemungkinan mengalami ketergantungan pada ubat menjadi lebih tinggi.

Oleh itu, anda harus benar-benar mencari jalan untuk mengatasi tekanan dan menghilangkan perasaan negatif selain mengambil ubat. Cuba bersenam secara teratur, baca banyak buku motivasi, untuk membuat sesuatu yang belum pernah dilakukan. Segala sesuatu yang positif dan menenangkan tentu dapat mengalihkan perhatian dari penggunaan ubat-ubatan yang sering dimakan untuk menghilangkan tekanan.

Baca juga: Ketagihan Dadah Periksa Ketagihan atau Penyakit?

3. Menyembuhkan Penyakit Mental

Penyakit mental dan ketagihan dadah sering beriringan. Seseorang yang mengalami gangguan mental boleh beralih kepada ubat sebagai cara untuk menghilangkan rasa sakit. Beberapa penyakit mental yang cenderung menyebabkan masalah ini adalah kegelisahan, kemurungan, atau gangguan tekanan pasca-trauma. Sebelum terlambat, ada baiknya anda mendapatkan bantuan profesional perubatan untuk menangani penyakit mental yang anda rasakan.

Di samping itu, anda juga dapat mengesahkan masalah ketagihan dadah di beberapa hospital rakan kongsi . Ia mudah, hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh menempah peperiksaan dengan menentukan jadual mengikut kehendak anda. Oleh itu, segera muat turun aplikasi dan periksa kesihatan anda dengan kerap sekarang!

4. Periksa Setiap Faktor Risiko

Beberapa faktor risiko biologi, persekitaran, dan fizikal dapat meningkatkan kemungkinan seseorang mengalami kecanduan dadah. Sekiranya anda mempunyai faktor risiko ini, pencegahan lebih mudah. Sejarah penyalahgunaan bahan dalam keluarga dan persekitaran sosial yang memuliakan penagihan dadah sering menjadi faktor risiko masalah pergantungan dadah.

Baca juga: Inilah Kepentingan Memeriksa Ketagihan Dadah Semasa Kes Dadah

Setelah mengetahui beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah penagihan dadah, diharapkan risiko masalah ini dapat dielakkan. Sudah tentu, tidak sedikit masalah yang boleh timbul akibat ketergantungan pada ubat-ubatan ini. Selain itu, pemeriksaan berkala dengan dokter mungkin juga diperlukan jika dirasakan bahawa dos ubat-ubatan yang dimakan secara rutin mulai tidak berpengaruh.

Rujukan:
Pusat Ketagihan Amerika. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Teratas untuk Mencegah Penyalahgunaan Bahan.
Bantuan untuk Penjagaan Barah. Diakses pada tahun 2021. Mengelakkan Penyalahgunaan Bahan.