7 Makanan yang Baik untuk Menurunkan Tekanan Darah

, Jakarta - Tebak berapa orang yang menghidap tekanan darah tinggi atau darah tinggi di seluruh dunia? Menurut data dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO), dianggarkan sekitar 1.13 bilion orang di seluruh dunia menderita hipertensi. Pada tahun 2015, 1 dari 4 lelaki dan 1 dari 5 wanita di dunia mengalami keadaan ini.

Menurut WHO, hipertensi adalah penyebab utama kematian pramatang di seluruh dunia. Itu cukup membimbangkan bukan?

Oleh itu, anda mesti sentiasa memastikan tekanan darah anda stabil. Bagaimana dengan mereka yang sudah mempunyai tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi? Tidak dapat tidak mereka perlu membuat perubahan gaya hidup sihat untuk mengurus atau menurunkan tekanan darah.

Bagaimana untuk? Terdapat pelbagai usaha yang dapat dicuba, misalnya dengan berolahraga secara teratur, minum ubat yang diresepkan oleh doktor, untuk makan makanan untuk membantu menurunkan tekanan darah.

Ingin tahu apa makanan ini? Ayuh, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Tekanan Darah Tinggi Bahaya Kesihatan, Inilah Bukti

1. Beri

Beri adalah salah satu makanan yang dapat menurunkan tekanan darah dengan berkesan. Beri, terutama blueberry, mengandungi banyak sebatian semula jadi yang disebut flavonoid. Menurut satu kajian, pengambilan sebatian ini dapat mencegah tekanan darah tinggi dan membantu menurunkan tekanan darah.

2. Ikan dengan Omega-3

Makanan lain yang dapat menurunkan tekanan darah adalah ikan yang kaya dengan omega-3 seperti salmon atau makarel. Ikan berlemak seperti ikan tenggiri dan salmon tinggi asam lemak omega-3, yang dapat menurunkan tekanan darah, mengurangi keradangan, dan menurunkan trigliserida.

3. Timun

Ingat, tekanan darah tinggi berlaku kerana pengambilan terlalu banyak garam (natrium) dan terlalu sedikit kalium dalam makanan yang dimakan. Hati-hati, kandungan garam yang berlebihan dapat mengikat banyak air. Keadaan ini menyebabkan jumlah darah meningkat.

Nah, dalam timun mengandungi banyak kalium. Kalium adalah elektrolit yang membantu mengatur jumlah natrium (kandungan garam) yang ditahan oleh buah pinggang. Dengan kata lain, kalium bertanggungjawab untuk mengawal tekanan darah seseorang.

Timun juga kaya akan vitamin C, kalium, dan antioksidan seperti karotenoid dan tokoferol. Nutrien ini diperlukan oleh tubuh untuk mengawal atau menurunkan tekanan darah.

Baca juga: Ini Menyebabkan Tekanan Darah Boleh Meningkat Secara drastik

4. Bit

Sebagai tambahan kepada tiga makanan di atas, bit termasuk dalam makanan yang dapat menurunkan tekanan darah. Buah ini mengandungi oksida nitrat, yang membantu membuka saluran darah dan menurunkan tekanan darah. Menurut para pakar, nitrat dalam jus bit dapat menurunkan tekanan darah seseorang hanya dalam 24 jam.

5. Sayuran Hijau

Sayuran hijau berdaun kaya dengan kalium yang dapat membantu buah pinggang menyingkirkan natrium melalui air kencing. Ini boleh membantu menurunkan tekanan darah. Terdapat pelbagai jenis sayuran hijau untuk dicoba, mulai dari bayam, sayur lobak, kubis, selada romaine, ke bit hijau. Elakkan sayur-sayuran yang dibungkus kerana natrium sering ditambahkan.

6. Susu Skim dan Yogurt

Susu skim adalah sumber kalsium yang sangat baik dan rendah lemak. Kedua-duanya adalah elemen penting dari diet yang sihat untuk menurunkan tekanan darah. Sekiranya anda tidak suka susu, anda boleh menggantinya dengan yogurt.

mengikut Persatuan Jantung Amerika Wanita yang makan lima atau lebih hidangan yogurt seminggu mengalami penurunan 20 peratus risiko mereka mengalami tekanan darah tinggi.

Baca juga: 6 Cara Mengekalkan Tekanan Darah Semasa Kehamilan

7. Pisang

Pisang adalah salah satu makanan yang baik untuk memastikan tekanan darah tetap stabil. Menurut beberapa kajian, pisang dapat mengatur detak jantung, tekanan darah, dan menjaga kesehatan jantung.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan yang dapat menurunkan tekanan darah? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Faedah Air Timun: Kekal Terhidrat dan Sihat
Garis Kesihatan. Diakses tahun 2020. 13 makanan yang membantu menurunkan tekanan darah
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 11 Manfaat Kesihatan Pisang yang Mungkin Anda Tidak Ketahui.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Hipertensi - Fakta utama