Ini adalah Gerakan Gimnastik yang Selamat untuk Warga Emas

"Gimnastik warga tua adalah kumpulan pergerakan yang dilakukan untuk melatih badan. Jenis senaman ini sangat disarankan untuk orang tua, kerana seiring bertambahnya usia manusia mungkin sukar untuk melakukan aktiviti fizikal. Yang perlu diingat adalah lebih baik melakukan senaman ringan daripada tidak melakukan senaman sama sekali. "

, Jakarta - Senaman warga tua terdengar asing di telinga anda? Jangan salah, sukan jenis ini sekarang cukup popular dan banyak dipraktikkan. Kerana tidak dapat dinafikan, senaman adalah perkara penting yang harus dilakukan oleh semua orang. Walau bagaimanapun, orang tua, alias orang tua, mungkin sukar untuk melakukan sukan jenis tertentu.

Nah, gimnastik boleh menjadi salah satu pilihan sukan untuk warga tua. Gimnastik adalah sukan yang memerlukan kekuatan, ketangkasan, kelenturan, keseimbangan, dan koordinasi badan. Latihan ini boleh dilakukan pada bila-bila masa. Oleh itu, apakah latihan selamat untuk orang tua?

Baca juga: Inilah Cara Meningkatkan Kekebalan Orang Tua

Gimnastik Warga Emas Yang Boleh Anda Cuba

Terdapat beberapa gerakan gimnastik warga tua yang boleh dicuba. Walaupun terdengar senang, jenis latihan ini sebenarnya memberi manfaat untuk badan, seperti sukan lain. Berikut adalah beberapa latihan warga tua yang boleh anda lakukan di rumah:

  1. Angkat berat

Jangan bayangkan mengangkat berat seperti di gimnasium. Pada orang tua, latihan yang boleh dilakukan adalah berdiri tegak dengan kaki anda selebar bahu. Kemudian pegang barbel ringan atau botol air di kedua tangan. Bengkokkan siku, kemudian gerakkan tangan ke arah dada.

Baca juga: 4 Jenis Penyakit Orang Tua Rentan

  1. Angkat Kaki

Pergerakan ini dilakukan dengan bantuan kerusi. Berdiri di belakang kerusi, pegang sandaran, kemudian angkat satu kaki ke belakang. Jangan bengkokkan lutut. Pegang kedudukan sebentar, turun, kemudian lakukan kaki yang lain.

  1. Berdiri Satu Kaki

Angkat satu kaki ke paras pinggul, kemudian tahan selama beberapa saat. Turunkan, dan lakukan pergerakan yang sama untuk kaki yang lain. Pergerakan senaman warga tua ini dapat membantu melatih keseimbangan.

  1. Regangan Leher

Meregangkan badan boleh menjadi alternatif untuk senaman warga tua, salah satunya adalah regangan leher. Lakukan pergerakan ini dengan perlahan-lahan memusingkan kepala ke kanan, sehingga anda merasa sedikit regangan. Pegang kedudukan ini, kemudian putar kepala anda ke arah yang bertentangan dan tahan. Ulangi pergerakan ini beberapa kali.

Baca juga: Orang Tua Selalunya Mengalami Kemurungan, Inilah Penjelasannya

Senaman warga tua boleh sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Tetapi ingat, jangan memaksa diri. Sekiranya orang tua sakit atau memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya. Hubungi doktor melalui Video/Panggilan suara atau Berbual dan menyampaikan simptom penyakit atau pertanyaan mengenai kesihatan kepada pakar. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Latihan untuk orang tua.
Institut Nasional Penuaan NIA. Go4Life. Diakses pada tahun 2021. Arm Curl.
Institut Nasional Penuaan NIA. Go4Life. Diakses pada tahun 2021. Angkat Kaki Belakang.