Minat Seksual dengan Anak Muda Tanda Pedofilia?

Jakarta - Orientasi dan fantasi seksual setiap orang tidak selalu sama. Namun, jika mengganggu dan membahayakan orang lain, maka itu adalah gangguan atau gangguan seksual. Salah satu gangguan seksual yang cukup mengganggu (terutama bagi orang tua), adalah pedofilia.

Kerana, orang dengan pedofilia mempunyai daya tarikan seksual terhadap anak-anak kecil. Seseorang boleh dianggap sebagai pedofil (istilah untuk orang yang menderita pedofil), jika dia berusia sekurang-kurangnya 16 tahun, dan mempunyai keinginan seksual untuk kanak-kanak atau remaja di bawah usia 13 tahun.

Baca juga: Ibu Bapa Harus Waspada, Pedofilia Menyasarkan Anak

Ciri-ciri Orang dengan Pedofilia

Dalam kebanyakan kes, pedofil adalah lelaki. Walaupun gangguan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Sebagai gangguan atau gangguan mental, pedofilia dapat mendorong seseorang untuk bertindak melanggar undang-undang, dengan menjadikan anak-anak sebagai sasaran keinginan seksual mereka.

Beberapa gejala atau ciri umum orang yang menderita pedofilia adalah:

  • Mempunyai khayalan, dorongan seksual, atau tingkah laku yang menyebabkan kecenderungan keutamaan seksual dengan anak-anak yang belum memasuki akil baligh. Umumnya, orang dengan pedofilia tertarik pada kanak-kanak berumur 13 tahun ke bawah.
  • Dorongan dan tingkah laku seksual terhadap kanak-kanak dirasakan secara intensif dan berulang, sekurang-kurangnya 6 bulan. Sebenarnya, dorongan seksual untuk kanak-kanak juga dirasakan lebih besar, berbanding dorongan seksual untuk orang dewasa seusia mereka.
  • Selalunya melakukan tindakan yang berkaitan dengan dorongan seksual. Sekiranya tidak dapat bertindak, sebenarnya khayalan atau dorongan seksualnya hanya akan menimbulkan masalah interpersonal.

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami gejala pedofilia seperti yang dijelaskan di atas, anda harus segera muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan psikologi atau psikiatri di hospital. Dengan cara itu, gangguan ini dapat diatasi dengan segera dan kualiti hidup penghidapnya dapat menjadi lebih baik.

Baca juga: Ciri-ciri Pedofilia yang Perlu Anda Ketahui

Apakah Punca dan Faktor Risiko Pedofilia?

Sebenarnya, penyebab pedofilia masih belum diketahui dengan jelas. Kerana, sukar untuk menentukan sebab yang tepat, mengingat ciri dan latar belakang setiap orang yang berbeza. Walaupun begitu, ada beberapa faktor yang dianggap mempengaruhi munculnya gangguan pedofilia, yaitu:

  • Mengalami penderaan seksual semasa kecil.
  • Mempunyai gangguan saraf, otak, atau gangguan hormon.
  • Mempunyai sejarah kecederaan kepala yang serius, sebelum usia 6 tahun.
  • Mempunyai ibu bapa yang mempunyai sejarah gangguan mental.

Diagnosis dan Rawatan untuk Pedofilia

Agak sukar untuk mengesahkan diagnosis pedofilia, kerana kebanyakan orang dengannya tidak menunjukkan emosi yang dapat ditebak dengan mudah. Maklumat lengkap mengenai penghidap diperlukan, yang perlu dikumpulkan dari pesakit, keluarga, kemungkinan mangsa, dan orang di sekitar penderita, untuk mengesahkan diagnosis pedofilia.

Setelah itu, teruskan dengan fasa rawatan, yang difokuskan untuk mengubah tingkah laku penghidap untuk jangka masa panjang. Beberapa kaedah rawatan yang dapat digunakan untuk merawat pedofil adalah:

1. Pentadbiran Ubat

Ini dilakukan dengan memberi ubat anti-androgen untuk mengurangkan libido, seperti medroxyprogesterone asetat, serta ubat-ubatan yang mengurangkan testosteron dan penyekat serotonin.

2. Terapi Tingkah Laku Kognitif

Terapi ini dilakukan untuk membantu penderita mengenali pemikiran, perasaan, dan tingkah laku yang tidak sesuai. Dengan cara itu pemikiran dan perasaan pedofil perlahan-lahan akan diubah. Terapi ini juga membantu penderita pedofil untuk lebih berempati dengan anak-anak yang menjadi mangsa keganasan seksual, sehingga mereka tidak dipaksa untuk melakukan tindakan serupa.

Baca juga: Ini adalah 5 cara untuk menjaga anak anda daripada pedofilia

3. Terapi Keluarga

Terapi ini melibatkan keluarga untuk memberi sokongan agar pedofil berubah.

Itu sedikit penjelasan mengenai pedofilia. Sekiranya anda menderita keadaan ini, jangan lupa untuk selalu meminta sokongan daripada keluarga atau orang terdekat anda, agar proses rawatan dapat berjalan dengan lebih optimum. Begitu juga, apabila ada keluarga atau orang terdekat yang menderita keadaan ini, bantulah dan menemaninya dalam menjalani rawatan.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Pedofilia.
Pusat Psik. Diakses pada 2020. Punca Pedofilia.