Kaki Bengkak Selepas Melahirkan, Atasi dengan 5 Cara Ini

, Jakarta - Semasa mengandung dan setelah melahirkan, sangat normal bagi tubuh wanita untuk mengalami pembengkakan. Keadaan ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, tetapi lebih cenderung menyerang kaki. Bengkak yang berlaku pada kaki wanita hamil disebut edema kaki, dan biasanya kembali normal beberapa waktu selepas melahirkan.

Kaki bengkak sebenarnya normal semasa kehamilan dan selepas bersalin. Selain kaki, wanita hamil juga mungkin mengalami pembengkakan pada bahagian badan yang lain, seperti tangan, muka, kaki, dan pergelangan kaki. Masa yang diperlukan untuk mendapatkan kembali ukuran kaki selepas bersalin boleh berbeza-beza dari orang ke orang.

Baca juga: 5 Cara Mengatasi Kaki Bengkak Wanita Hamil

Mengatasi Kaki Bengkak Selepas Bersalin

Bengkak di kaki akan menyusut dan kembali ke ukuran normal sejurus selepas ibu melahirkan. Namun, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan ukuran kaki tidak segera kembali. Kaki akan mengambil masa untuk kembali ke ukuran normal, kerana setelah melahirkan, tisu tambahan, saluran darah, dan cairan yang diperlukan ketika bayi dalam kandungan masih disimpan.

Mengatasi kaki yang bengkak setelah melahirkan dapat dilakukan dengan memakan makanan yang sihat, terutama semasa kehamilan. Wanita hamil disyorkan untuk makan makanan berprotein rendah lemak, sayur-sayuran dan buah, dan meningkatkan penggunaan air mineral untuk membantu proses penyingkiran cecair dari badan. Selain itu, ada cara lain yang boleh dilakukan untuk merawat bengkak kaki setelah melahirkan, termasuk:

Baca juga: Adakah normal kaki bengkak selepas melahirkan?

1. Minum Banyak Air

Salah satu penyebab kaki bengkak setelah melahirkan adalah penumpukan cecair, tetapi itu tidak bermaksud anda tidak boleh minum banyak air. Sebaliknya, meningkatkan jumlah pengambilan air sebenarnya dapat membantu mengurangkan pembengkakan. Tidak minum air yang mencukupi sebenarnya boleh menyebabkan badan menjadi kering dan mencetuskan penumpukan cecair di dalam badan.

2. Jangan berdiri terlalu lama

Sekiranya kaki anda masih bengkak setelah melahirkan, elakkan berdiri lama. Ini dikatakan akan memburukkan lagi keadaan kaki. Juga, elakkan duduk dengan kaki anda disilangkan atau menyokong satu kaki di atas kaki yang lain. Ia sebenarnya dapat menyekat aliran darah, sehingga pembengkakan kaki akan sembuh dengan lebih perlahan.

3. Elakkan Pengambilan Garam

Mengawal pengambilan makanan juga perlu dilakukan. Sekiranya anda masih mengalami bengkak di badan, anda harus mengurangkan atau mengelakkan pengambilan makanan yang mengandungi banyak garam. Sebabnya, makan makanan atau minuman yang mengandungi banyak garam boleh menyebabkan tubuh mengalami penumpukan cecair.

4. Kurangkan Kafein

Selain pengambilan garam, anda juga harus mengurangkan pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi kafein. Pengambilan kafein boleh menyebabkan tubuh kehilangan banyak cairan, menjadikannya rentan terhadap dehidrasi dan meningkatkan risiko pembengkakan menjadi lebih teruk.

5. Senaman Ringan

Mengatasi kaki yang bengkak juga boleh dilakukan dengan senaman ringan. Aktiviti fizikal dapat membantu meningkatkan aliran darah di dalam badan, sehingga mengurangkan pembengkakan. Namun, anda tidak boleh memaksa diri untuk bersenam kerana ia sebenarnya boleh mengganggu keadaan badan.

Baca juga: 5 Sebab Menyebabkan Kaki Bengkak

Ketahui lebih lanjut mengenai bengkak kaki selepas melahirkan dan cara mengatasinya dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 7 Rawatan Semula jadi untuk Pembengkakan Selepas Bersalin.
Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2019. Bengkak Semasa Kehamilan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Rawatan semula jadi untuk pembengkakan selepas bersalin.