Kepentingan Kesihatan Mental, Ini adalah Ujian Psikologi untuk Memasuki TNI-AU

, Jakarta - Selain kesihatan fizikal, kesihatan mental yang baik juga merupakan syarat penting sebelum diterima sebagai anggota Tentera Nasional Indonesia (TNI). Oleh itu, ujian psikologi adalah salah satu ujian yang diuji pada orang yang ingin bergabung dengan angkatan tentera. Tujuan pemeriksaan ini adalah untuk menilai dan menentukan sama ada keadaan mental seseorang cukup untuk memenuhi syarat.

Tentera Nasional Indonesia (TNI) terbahagi kepada tiga pasukan, yaitu Angkatan Darat (TNI-AD), Angkatan Laut (TNI-AL), dan Angkatan Udara (TNI-AU). Ketika seseorang ingin lulus dan bergabung dengan salah satu pasukan, misalnya TNI-AU, ada serangkaian ujian yang mesti dilalui terlebih dahulu, salah satunya adalah ujian psikologi. Ujian jenis ini penting untuk menilai beberapa aspek calon askar, seperti kecerdasan, kejujuran, keberanian, ketelitian, serta minat dan bakat.

Jenis Ujian Psikologi untuk Memasuki TNI-AU

Ujian psikologi biasanya dilakukan dalam pelbagai proses pengambilan pekerjaan, termasuk untuk menjadi TNI. Ini bertujuan untuk mencari calon yang paling sesuai dan dapat menjadi sebahagian daripada kumpulan mengikut keperluan. Mengetahui jenis ujian yang boleh diambil dapat sedikit sebanyak meningkatkan keyakinan anda. Berikut adalah jenis ujian psikologi untuk memasuki TNI-AU:

  • Ujian Logik Aritmetik

Dalam ujian jenis ini, anda akan berhadapan dengan rangkaian nombor. Tujuan ujian psikologi ini adalah untuk mengukur kemampuan seseorang menganalisis dan memahami corak, kemudian meramalkan perkara lain dari corak itu.

  • Penalaran Logik

Bukan nombor, jenis ujian ini terdiri daripada perkataan. Ujian penaakulan logik terdiri daripada 2 bahagian perkataan yang mempunyai hubungan. Anda akan diminta untuk mencari kata lain dalam bentuk analogi untuk melengkapkan tempat kosong. Ujian ini bertujuan untuk mengukur kemampuan logik ke suatu keadaan dan memahami sebab dan akibat sesuatu masalah.

  • Ujian Wartegg

Dalam ujian ini, peserta akan berhadapan dengan lapan kotak yang mengandungi pelbagai bentuk, seperti titik, garis melengkung, 3 garis selari, kotak, dua garis bersilang, dua garis terpisah, 7 titik melengkung, dan garis melengkung. Pengambil ujian akan diminta untuk meneruskan bentuknya sehingga membentuk gambar. Ujian psikologi ini bertujuan untuk mengukur emosi, imaginasi, akal, kreativiti, dan ketegasan.

  • Ujian Kecerdasan Tentera Darat

Dalam ujian ini, gabungan rangkaian nombor dan bentuk akan menjadi masalah yang harus diselesaikan. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengukur kemampuan daya tangkap untuk menerima dan melaksanakan arahan dengan cepat dan tepat. Sikap ini sangat diperlukan oleh anggota TNI-AU.

  • Jadual Keutamaan Peribadi Edward (EPPS)

Dalam ujian ini, akan dilihat seberapa besar motivasi seseorang. Ujian ini memerlukan peserta memilih beberapa jawapan yang mereka rasa paling mencerminkan diri mereka sendiri.

  • Ujian Kraepelin atau Surat Khabar

Ujian ini dapat membantu memperlihatkan ketabahan atau ketahanan seseorang, kepantasan, kehendak, atau kehendak, emosi, penyesuaian, dan kestabilan diri. Dalam melakukan ujian ini, anda mesti mempunyai kepekatan, ketepatan, kestabilan emosi, dan daya tahan yang baik.

  • Melukis Pokok

Penguji akan diberi helaian kosong untuk melukis pokok. Ujian ini biasanya mengandungi arahan untuk melukis pokok dengan peruntukan kambium, bercabang, dan berbuah.

  • Menggambar Orang

Ujian ini hampir sama dengan melukis pokok. Setelah melukis seseorang, anda akan diminta untuk menggambarkan usia, jantina, dan aktiviti orang tersebut. Tujuan ujian ini adalah untuk melihat tanggungjawab, keyakinan, kestabilan, dan ketahanan kerja seseorang.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App store dan Google Play!

Rujukan:
TNI-au.mil.id. Diakses pada tahun 2019. Catar AAU Menjalani Ujian Kesihatan dan Psikologi .
Psikologi Hari Ini. Diakses 2019. Personaliti Kerjaya & Ujian Aptitud.