Selain Kemoterapi, Berikut adalah Langkah-Langkah Rawatan untuk Leukemia Limfoblastik Akut

, Jakarta - Menurut penelitian yang diterbitkan oleh Pusat Informasi Bioteknologi Nasional, kadar kelangsungan hidup bagi orang dewasa dan anak-anak dengan leukemia limfoblastik akut meningkat dengan penggunaan terapi dan rawatan intensif.

Matlamat kemoterapi induksi adalah untuk mencapai pengampunan. Ini bermaksud bahawa sel leukemia tidak lagi dijumpai dalam sampel sumsum tulang, sel sumsum kembali normal, dan jumlah darah menjadi normal. Pengampunan tidak selalu bermaksud penyembuhan. Sangat penting untuk mengambil semua ubat seperti yang ditetapkan. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan leukemia, periksa di sini!

Perkara yang Perlu Tahu mengenai Limfoblastik Akut

Leukemia limfoblastik akut adalah sejenis barah di mana sumsum tulang membuat terlalu banyak limfosit matang (sejenis sel darah putih). Leukemia boleh mempengaruhi sel darah merah, sel darah putih, dan platelet.

Baca juga: Kenali Leukemia, jenis barah yang dihidapi oleh anak Denada

Rawatan masa lalu untuk barah dan keadaan genetik tertentu dapat mempengaruhi risiko penyakit limfoblastik akut. Beberapa tanda penyakit ini adalah demam dan lebam. Sebenarnya, ujian yang memeriksa darah dan sumsum tulang digunakan untuk mengesan (mencari) dan mendiagnosis keadaan limfoblastik akut.

Faktor tertentu mempengaruhi prognosis (kemungkinan pemulihan) dan pilihan rawatan. Ujian dan prosedur berikut dapat digunakan untuk mendiagnosis dan mengetahui apakah sel leukemia telah menyebar ke bahagian tubuh lain seperti otak atau testis:

1. Pemeriksaan dan Sejarah Fizikal

Pemeriksaan badan untuk memeriksa tanda-tanda kesihatan umum, termasuk memeriksa tanda-tanda penyakit, seperti benjolan atau perkara lain yang kelihatan tidak biasa. Sejarah tabiat kesihatan pesakit dan penyakit serta rawatan masa lalu juga akan diambil.

2. Hitung Darah Lengkap (CBC) dengan Pembezaan

Prosedur pengambilan sampel darah dan pemeriksaan adalah seperti berikut:

  • Bilangan sel darah merah dan platelet;

  • Bilangan dan jenis sel darah putih;

  • Jumlah hemoglobin (protein yang membawa oksigen) dalam sel darah merah; dan

  • Bahagian sampel terdiri daripada sel darah merah.

3. Penyelidikan Kimia Darah

Prosedur di mana sampel darah diperiksa untuk mengukur jumlah zat tertentu yang dilepaskan ke dalam darah oleh organ dan tisu di dalam badan. Jumlah bahan yang tidak biasa (lebih tinggi atau lebih rendah daripada biasa) boleh menjadi tanda penyakit.

Baca juga: Serangan Leukemia Sejak Kecil, Bolehkah Ia Diatasi?

4. Aspirasi dan Biopsi Sumsum Tulang

Pembuangan sumsum tulang dan sekeping tulang kecil dengan memasukkan jarum berongga ke tulang pinggul atau tulang dada. Seorang ahli patologi melihat sumsum tulang dan tulang di bawah mikroskop untuk tanda-tanda barah.

Rawatan Leukemia Limfoblastik Akut

Secara amnya, rawatan untuk leukemia limfositik akut merangkumi langkah-langkah berikut:

1. Terapi Induksi

Matlamat fasa pertama rawatan adalah untuk membunuh sebahagian besar sel leukemia dalam darah dan sumsum tulang dan memulihkan pengeluaran sel darah yang normal.

2. Terapi Penyatuan

Juga disebut terapi pasca remisi, fasa rawatan ini bertujuan untuk menghancurkan sisa leukemia di dalam tubuh, seperti di otak atau saraf tunjang.

Baca juga: Kanser Darah Diwarisi Secara Genetik, Mitos atau Fakta?

3. Terapi Penyelenggaraan

Rawatan fasa ketiga mencegah sel leukemia tumbuh semula. Rawatan yang digunakan pada tahap ini sering diberikan pada dos yang jauh lebih rendah dalam jangka masa yang panjang, selalunya bertahun-tahun.

4. Rawatan Pencegahan Sumsum Tulang Belakang

Orang dengan leukemia limfositik akut boleh menerima rawatan tambahan untuk membunuh sel-sel leukemia yang terletak di sistem saraf pusat. Dalam jenis rawatan ini, ubat kemoterapi sering disuntik terus ke cecair yang menutupi saraf tunjang.

Bergantung pada keadaan pesakit, fasa rawatan untuk leukemia limfositik akut boleh berlangsung dari dua hingga tiga tahun. Kemoterapi, yang menggunakan ubat untuk membunuh sel barah, biasanya digunakan sebagai terapi induksi untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan leukemia limfositik akut.

Ubat kemoterapi juga boleh digunakan dalam fasa penyatuan dan penyelenggaraan. Ubat yang disasarkan menyerang keabnormalan tertentu yang terdapat pada sel barah yang membantu mereka tumbuh dan berkembang.

Baca juga: Leukemia Jarang Ini Memerlukan Sumsum Tulang

Terapi radiasi menggunakan sinar bertenaga tinggi, seperti sinar-X atau proton, untuk membunuh sel barah. Sekiranya sel-sel kanser telah merebak ke sistem saraf pusat, doktor mungkin mengesyorkan terapi radiasi.

Transplantasi sumsum tulang, juga dikenal sebagai transplantasi sel induk, dapat digunakan sebagai terapi penyatuan pada orang yang berisiko tinggi kambuh atau untuk merawat kambuh ketika mereka berlaku.

Prosedur ini membolehkan seseorang yang menghidap leukemia membina semula sumsum tulang yang sihat dengan menggantikan sumsum tulang leukemia dengan sumsum bebas leukemia dari orang yang sihat.

Rujukan:

Institut Kanser Nasional (2019), Rawatan Leukemia Limfoblastik Akut Kanak-kanak
Klinik Mayo (2019), Leukemia Limfositik Akut
WebMD (2019), Leukemia Limfoblastik Akut

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found