Adakah benar kencing yang kerap adalah tanda diabetes?

, Jakarta - Perubahan yang berlaku di dalam badan boleh menjadi tanda penyakit tertentu. Oleh itu, penting untuk mengenali perubahan yang timbul, misalnya membuang air kecil lebih kerap. Sebabnya, kerap membuang air kecil sering diidentifikasi dengan diabetes dan disebut sebagai gejala awal seseorang mengalami penyakit ini. Adakah betul?

Jawapannya adalah ya. Kekerapan membuang air kecil yang meningkat sebenarnya boleh menjadi tanda awal diabetes. Ini berkaitan dengan peningkatan kadar gula dalam darah secara mendadak. Kesannya, tubuh akan berusaha mengeluarkan gula berlebihan melalui air kencing. Inilah sebab mengapa orang yang menghidap diabetes mempunyai gejala kerap membuang air kecil.

Baca juga: Fahami Gejala Diabetes & Cara Mengubatinya

Gejala Lain Yang Menunjukkan Diabetes

Diabetes boleh menyebabkan banyak perubahan terjadi di dalam badan, mulai dari penurunan berat badan yang drastik, luka pada kulit yang sukar sembuh, kerap haus, dan kerap membuang air kecil. Salah satu gejala khas diabetes, diabetes jenis satu dan dua adalah kencing yang kerap.

Kekerapan membuang air kecil pada amnya akan menjadi lebih kerap pada waktu malam. Sebenarnya, bukan tanpa sebab bahawa gejala kencing yang kerap ini muncul. Ini ternyata dikaitkan dengan peningkatan kadar gula darah pada penderita diabetes. Tahap gula darah tinggi mendorong keinginan untuk terus membuang air kecil, walaupun hanya sedikit.

Diabetes adalah penyakit yang berlaku kerana peningkatan kadar gula dalam darah. Dengan kata lain, penghidap penyakit ini mempunyai kadar gula yang lebih tinggi daripada had normal. Nah, itu menjadi penyebab seseorang membuang air kecil lebih kerap.

Dalam keadaan normal, gula darah harus disaring oleh buah pinggang dan diserap kembali ke dalam darah. Proses ini tidak dapat berjalan normal pada orang yang menghidap diabetes. Tahap gula dalam darah yang terlalu tinggi menjadikan buah pinggang tidak dapat menyerap semuanya. Oleh itu, sebahagian besar gula berlebihan mesti dikeluarkan dari badan. Salah satu cara adalah melalui air kencing dan menyebabkan seseorang kerap membuang air kecil.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 8 Gejala Diabetes Mellitus

Mengeluarkan gula dari air kencing dilakukan oleh badan untuk mengelakkan penumpukan gula yang boleh membahayakan. Sebagai tambahan kepada keinginan untuk membuang air kecil, diabetes juga dicirikan oleh beberapa gejala lain yang juga harus anda perhatikan. Orang yang mempunyai sejarah keluarga diabetes harus lebih mengetahui gejala, seperti:

  • Kerap membuang air kecil pada waktu malam.
  • Mudah berasa letih.
  • Penurunan berat badan secara drastik.
  • Mengalami masalah penglihatan.
  • Gusi sering bengkak dan meriah.

Baca juga: Hati-hati dengan Gejala Diabetes Yang Menyerang Tubuh

Pengesanan awal gejala diabetes dapat membantu mempercepat rawatan perubatan. Kerana diabetes adalah penyakit jangka panjang yang mesti ditangani dengan tepat. Rawatan diperlukan untuk mencegah komplikasi diabetes.

Sekiranya anda mengalami gejala kencing yang kerap, anda harus segera pergi ke hospital, terutamanya jika anda mempunyai sejarah keluarga yang sama penyakitnya. Atau jika ragu-ragu, anda boleh berbincang dengan doktor anda di aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Kerap membuang air kecil adalah tanda Diabetes?
Baiklah. Diakses pada tahun 2020. Ketika Anda Mengalami Masalah Diabetes dan Kencing.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Diabetes Jenis 2.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found