Kenali 4 Jenis Gangguan Psikologi pada Warga Emas

"Gangguan psikologi boleh berlaku pada semua orang, baik yang muda maupun yang tua. Pada orang tua, terdapat beberapa jenis gangguan psikologi yang memerlukan perhatian khusus kerana tidak sedikit yang menderita penyakit itu. "

, Jakarta - Kesihatan mental benar-benar perlu dijaga seperti kesihatan fizikal untuk semua orang. Sebenarnya, setiap orang boleh mengalami masalah mental tidak kira usia, muda atau tua.

Pada orang tua, gangguan psikologi yang berlaku boleh menjadi masalah yang serius. Namun, apakah jenis gangguan psikologi yang cenderung berlaku pada orang tua? Dapatkan jawapannya di sini!

Baca juga: 4 Gangguan Psikologi Yang Sering Dialami oleh Orang Muda

Pelbagai Gangguan Psikologi yang mudah dijangkiti oleh Warga Emas

Pada masa ini, kebanyakan orang hanya menumpukan pada kesihatan mental pada orang muda. Sebenarnya, kesihatan mental pada orang tua juga penting untuk menjaga dan mendapatkan rawatan yang betul. Disebutkan jika orang tua yang menderita gangguan psikologi dapat mengembangkan beberapa keadaan perubatan, seperti: strok, diabetes, penyakit jantung, dan lain-lain.

Terdapat beberapa jenis gangguan psikologi yang cenderung berlaku pada orang tua. Dengan mendapatkan diagnosis awal, rawatan yang tepat dapat dilakukan dengan segera. Semua komplikasi yang disebabkan oleh gangguan psikologi juga dapat dicegah. Berikut adalah beberapa gangguan psikologi yang cenderung berlaku pada orang tua:

1. Kemurungan

Depresi adalah salah satu gangguan psikologi pada orang tua yang sering menyerang. Sekiranya tidak dirawat, masalah ini boleh menyebabkan gangguan fizikal dan mental, serta menghalang fungsi sosial bagi orang di sekelilingnya. Bukan hanya itu, kemurungan juga boleh menjadikan masalah kesihatan kronik yang lain menjadi lebih sukar untuk diubati.

Gejala kemurungan yang biasa pada orang tua termasuk perasaan sedih yang berterusan, mengalami masalah tidur, merasa tidak selesa fizikal, dan menjauhkan diri dari semua aktiviti yang sebelumnya dinikmati. Sekiranya ibu bapa anda mengalami masalah ini, ada baiknya anda melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor agar gangguan psikologi dapat sembuh.

Baca juga: 10 Tanda Sekiranya Keadaan Psikologi Anda Terganggu

2. Gangguan Kecemasan

Gangguan kegelisahan adalah gangguan psikologi pada orang tua yang juga cenderung menyerang. Kadang-kadang, gangguan kecemasan boleh berlaku bersama dengan kemurungan. Dipetik dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, hampir separuh daripada ibu bapa yang mengalami gangguan kecemasan juga mengalami kemurungan.

Masalah ini pada orang tua kurang didiagnosis kerana mengutamakan masalah fizikal dan meremehkan gangguan psikologi. Wanita lebih mudah diserang penyakit ini berbanding lelaki.

Sekiranya ibu bapa anda mengalami gangguan psikologi, ada baiknya segera diperiksa untuk memastikannya. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh menempah pemeriksaan ini di beberapa hospital terkenal yang telah bekerjasama. Muat turun permohonan untuk mendapatkan kemudahan ini!

3. Gangguan Bipolar

Warga tua juga terdedah kepada gangguan bipolar sebagai gangguan psikologi. Masalah ini sering dicirikan oleh perubahan mood yang tidak biasa dan sering salah didiagnosis dengan proses penuaan, terutamanya dengan gangguan seperti demensia dan penyakit Alzheimer. Gejala orang tua dengan gangguan bipolar cenderung lebih gelisah dan mudah marah.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

4. Gangguan Makan

Gangguan psikologi lain yang cenderung berlaku pada orang tua adalah gangguan makan. Contoh beberapa masalah yang boleh berlaku adalah bulimia dan anorexia nervosa. Gangguan mental ini mungkin sukar dikesan pada awalnya dan akhirnya dirawat terlambat dan boleh menyebabkan masalah yang sangat berbahaya.

Itulah beberapa gangguan psikologi pada orang tua yang cenderung berlaku. Sekiranya ibu bapa anda mengalami masalah seperti yang disebutkan di atas, ada baiknya anda segera mendapatkan pemeriksaan kesihatan. Ini sangat penting untuk dilakukan agar kesan buruk yang lebih besar dapat dielakkan dan kesihatan terjaga.

Rujukan:
Orang yang Prihatin. Diakses pada tahun 2021. Empat Penyakit Mental yang Biasa pada Warga Emas: Ketahui Faktor Risiko dan Gejala yang perlu diperhatikan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found