Mengapa Pendaki Selalunya Mengalami Frostbite?

, Jakarta - Frostbite atau radang dingin adalah kecederaan yang disebabkan oleh pembekuan kulit dan tisu yang mendasari. Gejala awal adalah kulit akan terasa sangat sejuk dan merah, kemudian mati rasa, mengeras, dan pucat. Kerana kebas, keadaan ini boleh menyebabkan anda tidak menyedari bahawa anda mengalami radang dingin.

Apabila anda merasa sejuk, biasanya bahagian tubuh yang segera bertindak balas adalah wajah, telinga, tangan, dan kaki. Sebagai tindak balas kepada selesema, saluran darah akan menyekat untuk mengelakkan kehilangan haba dan kemungkinan hipotermia.

Frostbite adalah hasil dari kulit beku atau tisu lain di bawah kulit yang menjadi beku. Secara semula jadi ini menyebabkan kerosakan sel. Frostbite Ini paling biasa di kawasan jari kaki, hidung, telinga, pipi, dan dagu. Kulit yang terdedah kepada cuaca sejuk dan berangin adalah yang paling mudah terdedah radang dingin dan ini biasanya berlaku pada pendaki yang sering terdedah kepada selesema yang melampau.

Frostnip Terdapat peringkat pertama sebelum menjadi radang dingin. Umumnya jika anda baru mengenali frostnip tidak akan menyebabkan kerosakan kulit kekal. Pertolongan cemas yang boleh dilakukan ketika anda mengalami radang dingin adalah memanaskan kulit anda. Semua radang dingin atau radang dingin memerlukan rawatan perubatan kerana boleh merosakkan kulit, tisu otot, dan tulang. Kemungkinan komplikasi radang dingin yang teruk boleh menyebabkan jangkitan, malah kerosakan saraf.

Tahap kedua radang dingin adalah radang dingin. Memasuki peringkat kedua ini, kulit yang memerah akan menjadi putih atau pucat. Kulit anda mungkin tetap lembut, tetapi sebilangan kristal ais akan mula muncul di tisu luar kulit anda. Hanya selepas itu, selepas beberapa ketika kulit mula terasa panas.

Sekiranya anda memanaskan kulit pada tahap ini, permukaan kulit akan kelihatan biru keunguan. Anda juga akan mengalami kesakitan, terbakar, dan bengkak. Sebenarnya, lepuh yang berisi cecair boleh muncul 24 hingga 36 jam selepas anda memanaskan kulit anda.

Tahap ketiga dari radang dingin radang dingin. Semasa radang dingin berlaku, ia akan mempengaruhi semua lapisan kulit, termasuk tisu yang terletak di bawahnya. Anda kemungkinan besar akan mengalami rasa mati rasa, kehilangan semua sensasi sejuk, serta rasa sakit atau ketidakselesaan di kawasan yang terjejas. Sendi atau otot mungkin tidak lagi berfungsi. Lepuh besar terbentuk 24 hingga 48 jam, maka ada sensasi hangat. Selepas itu, kawasan menjadi hitam mengeras dan ini adalah ketika tisu mati.

Pencegahan Frostbite

Bagi anda yang suka mendaki gunung, anda boleh melakukan beberapa petua di bawah untuk mencegahnya radang dingin :

  1. Perhatikan pakaian yang dipakai

Perhatikan cara anda berpakaian, terutama jika anda adalah tipe orang yang tidak tahan sejuk. Pakai lapisan pakaian untuk memberikan perlindungan yang pasti. Anda boleh mengatasinya dengan memakai beberapa lapisan pakaian longgar untuk menyimpan udara di antara lapisan yang boleh bertindak sebagai penebat terhadap sejuk.

Pakai pakaian luar yang tahan angin dan kalis air untuk melindungi dari angin, salji, dan hujan. Pilih seluar dalam yang menyerap kelembapan dari kulit. Tukar pakaian basah, terutama sarung tangan, topi, dan kaus kaki secepat mungkin.

Pakai topi atau ikat kepala yang menutup telinga sepenuhnya. Bahan bulu tebal atau tahan angin menjadikan penutup kepala yang terbaik untuk perlindungan sejuk.

  1. Makan makanan yang seimbang dan kekal hidrasi

Mengawasi pengambilan makanan anda sebelum keluar dalam keadaan sejuk akan membantu anda menjaga kehangatan. Pengambilan minuman manis yang hangat, seperti coklat panas akan membantu badan mengekalkan kehangatan

  1. Gerakan Aktif

Terus bergerak. Bersenam dapat mengalirkan darah dan membantu anda tetap hangat, tetapi jangan berlebihan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut radang dingin dan bagaimana mencegah radang dingin, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 6 Petua Penjagaan Kulit Kombinasi
  • Digigit oleh Lintah Semasa Mendaki Gunung, Inilah Cara Mengatasinya
  • Masih Muda Sudah Mendapat Katarak? Inilah penyebabnya