Ini adalah cara menyembuhkan pityriasis rosea sehingga tidak merebak

, Jakarta - Hati-hati jika anda mendapati ruam gatal bulat atau bujur di badan anda. Kerana ini adalah salah satu gejala penyakit kulit yang disebut pityriasis rosea. Ayuh, kenal pasti apa itu pityriasis rosea, dan bagaimana merawat keadaan ini!

Baca juga: Cara Menghilangkan Pityriasis Rosea

Definisi Pityriasis Rosea

Pityriasis rosea adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh munculnya ruam merah dan bersisik di sekelilingnya. Ruam ini biasanya hilang selepas 2-8 minggu. Keadaan ini bukanlah penyakit yang serius, tetapi boleh menyebabkan rasa gatal yang teruk.

Penyakit ini biasanya muncul di bahagian belakang, dada, lengan atas, leher, dan perut. Ruam juga dapat muncul di wajah, tetapi ini jarang terjadi. Walaupun penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja, orang berusia 10-35 tahun lebih berisiko terkena penyakit ini.

Gejala Pityriasis Rosea

Sekiranya anda mengalami gejala demam, sakit tekak, selera makan berkurang, dan sakit sendi disertai sakit kepala selama berhari-hari, anda dinasihatkan untuk segera berbincang dengan doktor anda. Sebabnya, keadaan ini adalah gejala awal seseorang yang menderita pityriasis rosea.

Walaupun ruam akan hilang sendiri dalam 2-8 minggu, setelah ruam hilang, kulit yang terkena ruam akan menjadi lebih gelap daripada kawasan sekitarnya. Baiklah, keadaan ini akan menyebabkan seseorang tidak yakin dengan penampilannya. Tetapi jangan risau, kerana warna kulit yang tidak rata akan hilang tanpa meninggalkan bekas, dan kembali normal dalam beberapa bulan.

Baca juga: Perlu Tahu Cara Mengatasi Gatal Pityriasis Rosea

Punca Pityriasis Rosea

Penyakit ini timbul akibat jangkitan virus, terutama virus herpes. Namun, anda harus tahu bahawa virus herpes yang dimaksud bukanlah virus yang menyerang alat kelamin. Pityriasis rosea bukan penyakit berjangkit.

Proses Penyembuhan Pityriasis Rosea

Diagnosis penyakit ini bergantung pada keparahan gejala. Sekiranya anda menemui simptom ringan penyakit ini, anda tidak memerlukan rawatan khas, kerana pityriasis rosea dapat disembuhkan dan akan hilang dalam 2-8 minggu. Namun, untuk kes yang lebih teruk, anda mungkin menjalani ujian darah untuk memastikan tidak ada gejala lain. Doktor juga akan memberi anda krim kulit, seperti hidrokortison, untuk melegakan kerengsaan. Anda juga boleh mengambil ubat histamin untuk mengurangkan gatal pada kulit anda.

Untuk itu, perkara utama yang perlu anda lakukan adalah menjaga kebersihan badan dengan mandi dengan kerap. Pastikan juga kulit anda mendapat cahaya matahari yang mencukupi pada waktu pagi. Rawatan lain yang boleh anda lakukan adalah terapi sinar ultraviolet. Terapi ini biasanya dikenali sebagai fototerapi (PUVB). Anda boleh melakukan rawatan ini jika kaedah rawatan lain tidak memberikan hasil yang baik.

Mencegah pityriasis rosea dengan menjaga kulit anda bersih dan lembap. Jangan lupa menggunakan pelembap kulit 2 kali sehari. Elakkan juga menggaru kulit, kerana ruam akan merebak dengan menggaru. Juga, pakai pakaian yang sejuk dan bertekstur lembut, atasi tekanan dengan baik, dan mandi air panas.

Baca juga: Pityriasis Rosea, Tidak Berjangkit tetapi Gatal Memohon Pengampunan

Adakah anda ingin membincangkan masalah kesihatan kulit anda? boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat di , kamu tahu. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found