Ketahui 3 Jenis Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Splenomegali

, Jakarta - Limpa adalah organ yang terletak di rongga perut, di bawah tulang rusuk kiri. Limpa berfungsi untuk menyaring dan menghancurkan sel darah yang rosak, menyimpan simpanan sel darah merah, dan mencegah jangkitan dengan menghasilkan sel darah putih yang merupakan garis pertahanan pertama terhadap organisma penyebab penyakit. Apabila seseorang mengalami splenomegali, semua fungsi limpa akan terganggu. Pemeriksaan jenis ini digunakan untuk mendiagnosis splenomegali.

Baca juga: Ketahui Hepatosplenomegali, Pembengkakan Limpa dan Hati Secara Serentak

Splenomegali, Pembengkakan Limpa

Pembengkakan limpa atau splenomegali adalah keadaan ketika limpa membesar. Limpa adalah organ bersaiz kepalan kecil yang terletak di sebelah kiri perut. Limpa dilindungi oleh tulang rusuk, sehingga tidak segera dirasakan ketika disentuh.

Organ ini mempunyai fungsi untuk melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh bahan asing. Biasanya, limpa beratnya 150 gram dan panjangnya sekitar 11-12 sentimeter. Walau bagaimanapun, organ ini juga boleh dijangkiti dan mengalami pembengkakan. Nah, bengkak ini disebut splenomegaly.

Gejala yang dialami oleh Orang yang Mengalami Splenomegali

Pembengkakan ini tidak selalu menyebabkan gejala dan sering dikesan semasa pemeriksaan perubatan. Biasanya, gejala-gejala yang timbul pada splenomegali termasuk keletihan dan kesakitan yang kerap menjadikannya tidak selesa di perut kiri atas. Kesakitan ini bahkan boleh memancar ke bahagian belakang dan bilah bahu atau bahu kiri. Orang dengan keadaan ini biasanya merasa kenyang dengan lebih mudah, walaupun mereka hanya makan sebahagian kecil. Ini kerana limpa yang membengkak dan membesar menekan perut.

Mempunyai Splenomegaly? Inilah penyebabnya

Limpa bengkak ini boleh menimbang hingga 1 kilogram dan panjangnya melebihi 20 sentimeter. Limpa normal berfungsi untuk menyaring dan menghancurkan sel darah yang rosak, menyimpan sel darah merah, membantu proses pembekuan darah, dan mencegah jangkitan dengan menghasilkan sel darah putih.

Sekiranya limpa membengkak, kerja limpa tidak optimum. Apabila limpa membesar, jumlah sel darah merah yang diangkut dalam aliran darah juga akan berkurang. Di samping itu, keadaan ini dapat mengakibatkan pengumpulan sel darah merah dan platelet di limpa, yang dapat menyumbat dan merosakkan tisu limpa.

Baca juga: Tahap Platelet Normal di Badan

Ketahui Jenis Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Splenomegali

Beberapa jenis pemeriksaan digunakan untuk mendiagnosis splenomegali, termasuk:

  1. Ujian MRI digunakan untuk melihat aliran darah melalui limpa.

  2. Ujian ultrabunyi dan CT dilakukan untuk melihat ukuran limpa dan adanya tekanan dari organ lain kerana limpa yang membesar.

  3. Ujian darah dilakukan untuk melihat jumlah sel darah merah, sel darah putih, dan platelet di dalam badan.

Jika tidak dirawat dengan segera, splenomegali dapat menyebabkan penurunan jumlah sel darah merah, trombosit, dan sel darah putih dalam darah, jadi jangkitan dan pendarahan akan lebih sering terjadi. Selain itu, limpa berisiko pecah atau bocor, sehingga memicu pendarahan di rongga perut yang boleh mengancam nyawa.

Baca juga: 7 Makanan untuk Meningkatkan Bilangan Platelet

Oleh itu, jika anda menemui simptom, lebih baik berbincang secara langsung dengan doktor pakar mengenai permohonan tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found