Jadi penyakit genetik, ini adalah pemeriksaan lengkap mengenai talasemia

, Jakarta - Talasemia adalah penyakit yang disebabkan oleh gangguan darah yang menyebabkan protein dalam sel darah merah tidak berfungsi secara optimum. Keadaan talasemia disebabkan oleh faktor genetik.

Sel darah merah atau hemoglobin mempunyai fungsi untuk menyampaikan oksigen dari paru-paru ke seluruh badan. Ini menyebabkan penghidap talasemia mempunyai kadar oksigen yang rendah di dalam badan mereka kerana gangguan fungsi hemoglobin di dalam badan.

Baca juga: Ketahui Talasemia, penyakit darah yang diwarisi daripada ibu bapa

Gejala talasemia sebenarnya bergantung pada keadaan talasemia yang dialami oleh penghidap talasemia itu sendiri. Pada talasemia penderita kecil biasanya merasakan gejala ringan seperti anemia ringan dan hilang dengan rehat yang cukup dan diet yang sihat.

Pada talasemia utama, penderita merasakan gejala seperti keletihan berterusan, sesak nafas yang berterusan, perubahan warna kulit menjadi kuning, limpa membesar, penampilan kelihatan pucat dan penurunan selera makan.

Lakukan beberapa ujian berikut dengan segera untuk mengetahui keadaan talasemia, iaitu:

1. Pengiraan Darah Lengkap (PJK)

Kiraan Darah Lengkap Ia digunakan untuk mengukur jumlah hemoglobin dan pelbagai jenis sel darah merah. Orang yang mempunyai keadaan talasemia mempunyai sel darah merah lebih sedikit daripada orang normal.

2. Ujian Hemoglobin

Ujian hemoglobin dilakukan untuk mengukur jenis hemoglobin atau sel darah merah di dalam badan. Orang dengan talasemia mempunyai masalah dengan rantai protein alpha atau beta globin.

3. Ujian Pranatal

Keadaan talasemia dapat diketahui sejak bayi dalam kandungan. Terdapat beberapa ujian yang perlu digunakan untuk mendiagnosis keadaan talasemia pada janin, seperti:

  • Persampelan villus korionik

Ujian ini dilakukan sekitar minggu ke-11 kehamilan. Biasanya doktor mengambil sampel kecil plasenta untuk diperiksa.

  • Amniosentesis

Ujian ini dilakukan dengan mengambil sampel cecair amniotik pada bayi di dalam kandungan. Biasanya ujian ini dapat dilakukan ketika kehamilan memasuki usia 16 minggu.

  • Elektroforesis hemoglobin

Proses ini adalah ujian darah yang dilakukan untuk memeriksa jenis hemoglobin dalam darah. Elektroforesis menggunakan gelombang elektrik untuk memisahkan hemoglobin normal dan tidak normal dalam darah. Jumlah hemoglobin dalam aliran darah akan diukur dan dapat menunjukkan potensi untuk mengembangkan penyakit.

Baca juga: Ketahui Jenis Gangguan Darah Talasemia

Rawatan Talasemia

Rawatan berikut boleh dilakukan untuk penderita talasemia, seperti berikut:

1. Transfusi Darah

Transfusi darah adalah rawatan paling biasa yang diperlukan oleh penghidap talasemia. Proses ini adalah penyediaan sel darah merah yang sihat kepada tubuh. Jumlah pemindahan darah bergantung pada jenis talasemia yang dialami oleh penghidap talasemia.

2. Terapi Kelasi Besi

Melakukan perjalanan darah secara berkala juga memberi kesan negatif kepada penghidap talasemia. Oleh itu, proses pemindahan darah mesti selalu disertai dengan proses terapi khelasi besi. Lama kelamaan, perjalanan darah menyebabkan penumpukan zat besi di dalam badan. Ini menyebabkan kerosakan pada hati dan jantung. Dengan melakukan terapi khelasi zat besi, zat besi yang berlebihan dalam badan dapat stabil.

3. Makan Makanan Sihat

Makan makanan sihat adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko talasemia. Makanan yang mengandungi lemak sihat seperti alpukat, produk tenusu, bijirin, dan kacang-kacangan baik untuk menyekat penyerapan zat besi.

Anda harus berbincang dengan doktor anda mengenai rawatan bagi penghidap talasemia. Ayuh, gunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 5 komplikasi yang boleh berlaku ketika anda menghidap talasemia