5 Gejala Kanser Mulut Abaikan

, Jakarta - Kanser mulut mempunyai simptom yang sukar dikenali kerana ia serupa dengan sariawan. Kanser mulut jarang menyebabkan gejala pada permulaannya, seperti halnya barah lain, jadi sangat sukar untuk dikesan. Ramai orang hanya mengetahui bahawa mereka menghidap barah mulut setelah barah itu memasuki tahap lanjut. Agar mudah dikenali, gejala kanser mulut berikut sering diabaikan.

Baca juga: Amaran! Kanser Lidah Boleh Menyerang Tanpa Disedari

Kanser Mulut, Perkembangan Sel Kanser di Tisu Mulut

Kanser mulut adalah sel barah yang berkembang dan menyerang tisu di mulut. Kanser ini bermula dari luka di mulut yang tidak sembuh. Kanser ini tidak hanya berkembang di mulut. Sel barah juga dapat dijumpai di kawasan sekitar mulut, seperti lidah, pipi, bibir, gusi, tekak, dan sinus.

Baca juga: 5 Masalah Pergigian dan Mulut Yang Perlu Diatasi Segera

Beberapa Gejala Kanser Mulut Yang Sering Diabaikan

Kerana kemunculan awal kanser mulut sukar untuk mengenali gejalanya, jadi jangan salah diagnosis, OK! Berikut adalah beberapa gejala barah mulut yang sering diabaikan:

1. Kehadiran bintik merah atau putih di rongga mulut

Pada peringkat awal sebelum munculnya barah, biasanya bintik-bintik merah atau putih akan muncul di mulut atau tekak yang tidak sembuh dalam jangka masa panjang. Segera periksa diri anda sekiranya gejala ini muncul, ya!

2. Kehadiran benjolan di rongga mulut

Benjolan ini akan menjadi salah satu tanda barah mulut. Benjolan ini adalah tumor kecil yang berada di rongga mulut.

3. Mudah Mendapat Luka pada Bibir dan Gusi

Kehadiran barah mulut akan menjadikan tisu di permukaan atas bibir dan gusi terdedah kepada kecederaan, kerana kehilangan tisu yang terdapat di permukaan atas bibir dan gusi. Pada mulanya luka ini tidak mencetuskan rasa sakit, tetapi ketika luka ini terus muncul, secara beransur-ansur rasa sakit akan timbul.

4. Sensasi kebas pada rongga mulut

Mati rasa dan kehilangan sensasi rasa di rongga mulut juga merupakan salah satu gejala utama jika anda menghidap barah mulut.

5. Bau di Mulut

Kanser mulut akan mencetuskan penyakit lain, seperti gingivitis. Gingivitis sendiri boleh menjadi penyebab kehilangan gigi dan bau mulut di mulut.

Sekiranya simptomnya diketahui, jangan berlengah untuk segera berbincang dengan doktor anda, OK! Terutama jika gejala yang anda rasakan telah bertahan lama dan tidak hilang. Lebih baik mendiagnosis sedini mungkin untuk mencegah perkembangan penyakit daripada menjadi lebih buruk dan mempercepat proses penyembuhan.

Baca juga: Gejala Kanser Mulut Yang Paling Diketahui, Apa Itu?

Inilah Punca Kanser Mulut

Kanser mulut berlaku kerana pertumbuhan tisu yang tidak normal di mulut yang disebabkan oleh mutasi genetik pada sel-sel dalam tisu tersebut. Selain itu, ada beberapa faktor yang dapat memicu terjadinya barah mulut, iaitu merokok, minum alkohol, tidak menjaga kebersihan dan kesihatan mulut yang baik, dan sering terdedah kepada sinar matahari.

Sekiranya anda menemui simptom barah mulut, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!